Teiginiai apie maisto produktų savybes ant etikečių bus tikrinami

Teiginiai apie maisto produktų savybes ant etikečių bus tikrinami

Nuo šių metų gruodžio 1 d. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) tikrins produktus, paženklintus teiginiais "Be jokių E", "Be konservantų", "Be dažiklių" ir pan., siekdama nustatyti, ar šie teiginiai atitinka tikrovę.

Pasak VMVT direktoriaus pavaduotojo Zenono Stanevičiaus, jei produktuose bus rasta medžiagų, kurių pagal ženklinimą neturėjo būti, gamintojai privalės pakeisti arba produkto receptūrą arba etiketę.

Z. Stanevičius pabrėžė, kad gamintojai į maisto produktus nededa daug medžiagų, tačiau pagal reikalavimus maisto produkto sudėties ženklinime turi būti nurodytos visos medžiagos, kurių dedama jį gaminant, o ne tos, kurių nededama. Todėl teiginiai "Be maisto priedų" ir pan. yra nebūtini.

Z. Stanevičiaus teigimu, jeigu laboratoriniai tyrimai patvirtins, kad gaminio turinys atitinka teiginius etiketėje, tokių produktų perženklinti nereikės. Priešingu atveju už vartotojų klaidinimą grės baudos ar net produktų išėmimas iš prekybos. Papildomas laikas, sakė Z. Stanevičius, gamintojams nebus suteiktas, kadangi jie pasiruošti turėjo beveik metus.

Pažymėtina, kad vykdydama valstybinę kontrolę VMVT nereikalaus iš maisto tvarkymo subjektų išankstinių maisto produktų tyrimų protokolų, patvirtinančių ženklinimo informacijos teisingumą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder