Tiems, kurie nieko neveikia - nauji pasiūlymai

Tiems, kurie nieko neveikia - nauji pasiūlymai

Jaunimo nedarbas vis dar išlieka didelis. Nuo kitų metų šalyje bus įgyvendinama nauja iniciatyva, pagal kurią 2014-2020 metais jaunimo užimtumo didinimui numatyta skirti 6 mlrd. eurų ir kuri padės efektyviai spręsti jaunimo nedarbo problemą. "Svarbiausias „Jaunimo garantijų" tikslas - užtikrinti, kad visi jaunuoliai iki 29 metų per keturis mėnesius nuo darbo netekimo arba formaliojo mokymosi užbaigimo gautų gerą pasiūlymą dirbti, toliau mokytis, įskaitant pameistrystę, atlikti praktiką arba stažuotę", - interviu naujienų agentūrai ELTA sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

- Ministre, pastaruoju metu tiek daug kalbama apie jaunimo nedarbą, kad dažnai jau ir nebegirdima, kad tai opi problema. Kas naujo "šiame fronte" dabar?

- Problema yra išties aktuali ir reikalaujanti ypatingo dėmesio tiek Europos, tiek nacionaliniu mastu. Būtent jaunimas itin skaudžiai nukentėjo nuo finansų krizės sukelto ekonomikos nuosmukio. Visose ES valstybėse narėse jaunimo nedarbo lygis paprastai yra daug didesnis už kitų amžiaus grupių asmenų nedarbo lygį.

Daugiausia susirūpinimo kelianti grupė yra nedirbantis, nesimokantis, jokio užimtumo neturintis jaunimas. Be to, daugėja universitetų absolventų, negalinčių rasti pirmojo darbo.

Šios tendencijos, kurios klostėsi nuo 2008-ųjų pavasario, gali turėti rimtų padarinių. Jei ilgai jaunas žmogus neras darbo, nesimokys, nedalyvaus mokymuose, jis gali tapti skurdo, socialinės atskirties ir kitų socialinių problemų priežastimi. O to mes visi nenorime.

Kalbant apie situaciją Lietuvoje, jaunimo nedarbo lygis išlieka aukštas, tačiau pastaruoju metu labai sumažėjo. „Eurostat" duomenimis, pernai spalį, pašalinus sezono įtaką, jaunimo (iki 25 m.) nedarbo lygis Lietuvoje siekė 25,2 proc. (ES vidurkis - 23,1 proc.), o šiemet - jau 22,2 proc. (ES vidurkis - 23,7 proc.). To pasiekti padėjo daugybė priemonių, finansuojamų tiek nacionalinėmis, tiek ir Europos socialinio fondo lėšomis.

- Kuo bus ypatinga nuo kitų metų pradedama įgyvendinti „Jaunimo garantijų" iniciatyva?

- Mes tikim, kad specialiai parengtos, tikslingos „Jaunimo garantijų" iniciatyvos priemonės suteiks jauniems žmonėms realių galimybių, padės išvengti ilgalaikio ir žalingo nebuvimo darbo rinkoje, svariai prisidės prie tolesnės jauno žmogaus karjeros perspektyvų.

Į šį planą įtraukiam tik priemones, orientuotas į jaunuolių tikslines grupes - nesimokančius, nedirbančius, nedalyvaujančius užimtumo programose, neturinčius darbo patirties. Tai leis spręsti nedarbo problemą ir padės sugrįžti šiems jaunuoliams į mokymosi sistemą ar darbo rinką.

- Kaip veikia šios iniciatyvos variklis?

- Svarbiausia neleisti įsisenėti problemai, todėl ir „Jaunimo garantijų" tikslas - užtikrinti, kad visi jaunuoliai iki 29 metų per keturis mėnesius nuo darbo netekimo arba formaliojo mokymosi užbaigimo gautų gerą pasiūlymą dirbti, toliau mokytis, įskaitant pameistrystę, atlikti praktiką arba stažuotę.

Būtina, kad jaunas žmogus įsitrauktų į veiklą, jei reikia, gautų ir psichologines, profesinio orientavimo konsultacijas ir toliau mokytųsi, savanoriautų ar kitais būdais įsitrauktų į užimtumo veiklas. Kad netaptų visuomenei našta, o taptų lygiaverte, pridėtinę vertę kuriančia jos dalimi.

- Kas numatoma „Jaunimo garantijų" iniciatyvos įgyvendinimo Lietuvoje plane?

- Reiktų pabrėžti, kad kiekviena šalis priemones nustato savarankiškai, parinkdama labiausiai tinkančias būtent jos jauniems žmonėms.

Mes pirmiausia planuojame atlikti išsamią analizę apie verslo poreikius - kokių profesijų reikia šiais metais, kokių reikės artimiausiu metu ir būtent į tų profesijų mokymąsi nukreipsime niekur nesimokančius, nedirbančius jaunuolius.

Taip pat kartu su Švietimo ir mokslo ministerija, verslo partneriais peržiūrėsim rengiamų specialistų programas, bus taikomos naujos Lietuvai, tačiau pasitvirtinusios kitose ES šalyse programos, stažuočių, pameistrystės profesijos mokymo būdai.

Toliau tęsime jau pasitvirtinusias perkvalifikavimo, kvalifikacijos kėlimo mokymo programas, taip pat tikslines subsidijas, kurios paskatintų darbdavius sudaryti jaunimui galimybes atlikti gamybinę praktiką, stažuotę ar gauti darbą, ypatingą dėmesį skiriant labiausiai nuo darbo rinkos nutolusiam jaunimui.

Numatoma įgyvendinti nacionalinę savanoriškos veiklos programą, kuri leis prie formalaus švietimo sistemos nepritampančiam ar savirealizacijos ieškančiam jaunimui dalyvauti įvairiose neformaliose užimtumo priemonėse, o vėliau - įsitraukti į darbo rinką ir kitas priemones.

- Apie kokias investicijas eina kalba?

- Šių metų vasarį Europos Vadovų Taryba nusprendė kurti Jaunimo užimtumo iniciatyvą, kuriai 2014-2020 metais būtų skirta 6 mlrd. eurų ir kuria būtų siekiama remti jaunimo užimtumą skatinančias priemones, visų pirma - „Jaunimo garantijų" iniciatyvą. Finansavimą numatyta skirti toms valstybėms narėms, kuriose jaunimo nedarbo lygis, 2012 metų duomenimis, viršijo 25 proc.

Lietuvoje „Jaunimo garantijų" iniciatyvai įgyvendinti iš Jaunimo užimtumo iniciatyvos lėšų 2014-2015 metais skirta 109 mln. litų, iš Europos socialinio fondo lėšų 2014-2020 m. numatoma skirti 120 milijonų litų.

- Ar Lietuvoje jau pralaužti ledai šiai iniciatyvai ateiti?

- Esame parengę „Jaunimo garantijų" iniciatyvos įgyvendinimo plano projektą, jis suderintas su valstybinėmis institucijomis, atsižvelgta į socialinių partnerių pastabas ir pasiūlymus. Jau kitą savaitę pasirašysime partnerystės tinklų kūrimą užtikrinsiantį Bendradarbiavimo memorandumą su darbdavių asociacijomis, profsąjungomis bei jaunimo organizacijomis, kitais partneriais, kad kuo daugiau jaunų žmonių įsitrauktų į Lietuvos darbo rinką.

Gruodį šį planą pateiksime Europos Komisijai, kad parama Lietuvą pasiektų kitų metų pradžioje.

-------------

Svarbiausios "Jaunimo garantijų" iniciatyvos tikslinės priemonės:

- Sukurti informacinę ir stebėsenos sistemą, kurią naudojant būtų galima nustatyti 14-29 m. jaunus asmenis, kurie nesimoko, nedirba ir juos nukreipti į švietimą ar darbo rinką;

- Toliau tęsiama subsidijavimo programa, kuri paskatintų darbdavius sudaryti jaunimui galimybes atlikti praktiką, stažuotę ar gauti darbą;

- Bus įgyvendintos jau išbandytos ir Europos Komisijos pripažintos kaip efektyvios programos „Įsitvirtink darbo rinkoje", „Įtvirtink turimą kvalifikaciją", „Būk mobilus", „Įgyk ar tobulink darbui reikalingą kvalifikaciją ar (ir) kompetenciją";

- Darbo rinkos mokymo centruose besimokantys Išbandys pameistrystės profesinį mokymą, kuris laikomas vienu efektyviausių profesinio mokymo būdų;

- Bus sukurti jaunimo informavimo ir konsultavimo centrai kiekvienoje savivaldybėje;

- Įgyvendinti projektą „Pasitikėk savimi" - ilgalaikės intensyvios socialinės reabilitacijos ir paruošimo užimtumui darbo rinkoje pagalbos sistema, skatinanti motyvaciją integruotis į darbo rinką ir/ arba švietimo, užimtumo sistemą;

- Plėtojami atviri jaunimo centrai ir atviros jaunimui erdvės;

- Bus įgyvendinta Nacionalinė jaunimo savanoriškos veiklos programa.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder