Turgus ant kelio - neišvaikomas

Turgus ant kelio - neišvaikomas

Lietuvos miškuose vėl gausiai užderėjus įvairių gėrybių, pakelėse pridygo prekiautojų. Policijos pareigūnų toks „derlius” nedžiugina - su grybais ir uogomis kelius nutūpę prekiautojai kelia grėsmę vairuotojams, o išvaikyti jų nėra kaip.

Šiuo metu pakelėse galima įsigyti uogų, grybų, ką tik surištų vantų, o išradingesni prekeiviai įsigudrina prekiauti ir savo augintais pomidorais, agurkais, svogūnų laiškais, net pienu. Tokia didelė pasiūla neretą vairuotoją sugundo mažesnėmis kainomis ir lietuviško produkto garantija. Tačiau tokie pakelių pardavėjai ir pirkėjai - galvos skausmas policijos pareigūnams. Vairuotojai, norintys įsigyti gėrybių, staigiai manevruoja, stabdo ir neatsižvelgia į tai, kad eismo dalyviai, esantys už jo, gali nesureaguoti taip greitai, o tuomet - galimas eismo įvykis. Tokių prekybos padarinių ir baiminasi policijos pareigūnai.

Prie kelio pelningiau

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos Tarnybos organizavimo poskyrio viršininkas Aidas Steponaitis primena, kad tokie pakelių prekiautojai yra pažeidėjai. „Mat pagal Kelių eismo taisykles ir priimtus savivaldybių sprendimus prekiauti galima tik tam skirtose prekyvietėse, kurias nustatė savivaldybės”, - priminė pareigūnas.

Reglamentuotų prekyviečių Vilniuje ir Vilniaus apskrityje netrūksta, o ir vietos nėra blogos - ne pakelėje, o aikštelėje šalia kelio. Tačiau prekybininkai nesiskubina persinešti savo gėrybių į tam skirtas vietas. Pasak šiuo metu Lydos plente uogomis prekiaujančios vilnietės Sandros, pakelėse prekiauti labiau apsimoka. „Aikštelėse vairuotojai nepastebi, kad ten kažkas prekiauja uogomis ar grybais, dažnai į jas neužsuka, o pakelėje net užsukti nereikia, mato kiekvienas pravažiuojan- tis. Taip galima gauti didesnį pelną”, - neslėpė Sandra.

Baudos negąsdina

„Pirmą kartą pastebėtas prekiautojas gauną įspėjimą. Pareigūnai stengiasi paaiškinti, kad prekyba tokiose vietose kelia pavojų ne tik pačiam prekiautojui, bet ir kitiems eismo dalyviams, yra skatinama persikelti į prekybai skirtas aikšteles. Tačiau jeigu ir po kelių įspėjimų pakelės prekiautojas nepalieka savo vietos, jam gali grėsti 20-100 litų bauda”, - apie pakelių prekeivių laukiančias sankcijas kalbėjo A.Steponaitis.

Nors nelegaliems prekeiviams pareigūnai negaili baudų, tai jų neišvaiko - baudos nuostolius galima padengti vos per vieną dieną, o toliau - skaičiuoti tik pelną.

Savivaldybės prekyvietes steigia gana gausiai, tačiau A.Steponaičio manymu, savivaldybė turėtų kuo pagrįsčiau įvertinti ne tik pakelių prekybininkų keliamą pavojų eismui, bet ir būti suinteresuota padėti jiems ir steigti ne tiek daugiau, kiek kuo patogesnių prekyviečių.

Parengta pagal dienraštį "Vakaro žinios"

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder