Ūkininkai "Sodrai" skolingi 1,2 mln. Lt

Ūkininkai "Sodrai" skolingi 1,2 mln. Lt

Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba ("Sodra") ūkininkams ir jų partneriams primena, kad iki metų pabaigos reikia sumokėti socialinio draudimo, įskaitant ir privalomojo sveikatos draudimo, įmokas į "Sodros" biudžetą, jei jos dar nėra sumokėtos.

Šiuo metu 6239 ūkininkai ir jų partneriai "Sodros" biudžetui yra skolingi 1,2 mln. Lt.

Turintiems finansinių sunkumų, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos direktorius Mindaugas Sinkevičius siūlo kreiptis į "Sodrą" dėl skolos atidėjimo.

"Jeigu negalite susimokėti skolų, ateikite į teritorinius skyrius ir pateikite prašymą dėl įmokų sumokėjimo termino atidėjimo. Suprasdamas, jog žmonės gali turėti sunkumų ir negalėti iškart sumokėti visos sumos, siūlau pasinaudoti įstatymo suteikta galimybe", - sako M. Sinkevičius.

Ūkininkai ir jų partneriai moka pensijų socialinio draudimo pagrindinei ir papildomai pensijos daliai, ligos ir motinystės socialinio draudimo, kai draudžiama tik motinystės, tėvystės ir motinystės (tėvystės) išmokoms gauti, bei sveikatos draudimo įmokas.

Visi ūkininkai ir jų partneriai, kai jų žemės ūkio valdos ekonominis dydis už praėjusių metų mokestinį laikotarpį (nuo sausio 1 d. iki gruodžio 31 d.) yra lygus 4 europinio dydžio vienetams (EDV) arba didesnis, moka 16 proc. valstybinio socialinio draudimo įmokas ir 9 proc. sveikatos draudimo įmokas.

Tais atvejais, kai žemės ūkio valdos ekonominis dydis yra ne didesnis kaip 14 EDV, ūkininkų ir jų partnerių pajamų metine suma laikoma 12 minimaliųjų mėnesinių algų suma (t. y. 800 Lt x 12 mėn. = 9600 Lt). Valstybinio socialinio draudimo įmokos 16 proc. dydžio nuo minimalios mėnesinės algos turi būti mokamos "Sodrai" kas mėnesį iki einamojo mėnesio paskutinės dienos. Sveikatos draudimo 9 proc. dydžio įmoka sumokama Valstybinei mokesčių inspekcijai.

Ūkininkų ir jų partnerių, kai jų žemės ūkio valdos ekonominis dydis už praėjusių metų mokestinį laikotarpį yra didesnis nei 14 EDV, valstybinio socialinio draudimo įmokų bazę sudaro kiekvieno asmens žemės ūkio veiklos apmokestinamųjų pajamų (neatėmus privalomojo sveikatos draudimo ir valstybinio socialinio draudimo įmokų) suma, tačiau ne mažesnė kaip12 minimaliųjų mėnesinių algų ir ne didesnė kaip 12 einamųjų metų draudžiamųjų pajamų dydžių suma. Taigi valstybinio socialinio draudimo įmokos šiems asmenims skaičiuojamos nuo sumos ne mažesnės kaip 9600 Lt (800 Lt x 12 mėn.) ir ne didesnės kaip 14040 Lt (1170 Lt x 12 mėn.).

Valstybinio socialinio draudimo įmokos 16 proc. dydžio ir sveikatos draudimo įmokos 9 proc. nuo minimalios mėnesinės algos turi būti mokamos "Sodrai" kas mėnesį iki einamojo mėnesio paskutinės dienos.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder