Vasarą - ledų karštinė

Vasarą - ledų karštinė

Vasarą ledų paklausa, palyginti su žiemos mėnesiais, padidėja keliolika ar net keliasdešimt kartų. Per dieną parduodama dešimtys tūkstančių porcijų. Šią vasarą smaližių neatbaidė net keliais procentais šoktelėjusi šio saldumyno kaina.

Mėgstamiausi - per karščius

Lietuviai labai mėgsta ledus, ypač tai pastebima vasarą. Tai rodo karštomis dienomis šoktelėjusi ledų paklausa. Štai parduotuvių tinklo "Norfa" atstovas spaudai Darius Ryliškis pasakoja, kad šią vasarą, palyginti su 2012-ųjų, ledų pardavimas išaugo 30 proc. Prekybininkų atstovo teigimu, ledų paklausa labai priklauso nuo oro temperatūros. "Vasarą ledų parduodame daug daugiau. Tai labai priklauso nuo oro, kuo jis šiltesnis, tuo labiau žmonės perka", - teigė "Norfos" atstovas spaudai. D. Ryliškis pažymėjo, kad vasarą, palyginti su žiemos mėnesiais, ledų pardavimų apimtys šokteli iki 8-10 kartų. Panašios tendencijos pastebimos ir kitam prekybos tinklui priklausančiose parduotuvėse. "Maxima LT" komunikacijos vadovė Renata Saulytė palygino šių metų sausio-rugpjūčio mėnesio pardavimus su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu ir padarė išvadą, kad šiemet ledų populiarumas išaugo 9 proc. Ji taip pat lygino vasaros ir žiemos mėnesių pardavimus. Pasirodo, kad daugiausiai ledų nuperkama liepos mėnesį - net 15 kartų daugiau nei žiemos mėnesiais. Birželį-rugpjūtį žmonėms pirkti ledų norisi 10 kartų daugiau nei šaltuoju metų laikotarpiu. Lietuvių neatbaidė net ir pakilusios šio saldumyno kainos. Tiek "Norfos", tiek "Maxima LT" atstovai patvirtino, kad šiemet ledai pabrango 2-3 proc. "Brangsta ingredientai, kyla kainos, galiausiai - infliacija", - vardijo ledų brangimo priežastis D. Ryliškis. Panašiai kalbėjo ir R. Saulytė: "Brango pieno produktai, žaliavos. Tik užsienio ledų gamintojų kainos nekito".

Lietuvių įpročiai

Tai, kad ledai populiariausi vasarą, pripažįsta ir ledų gamintojai. AB "Premia KPC" generalinis direktorius Alvydas Malakauskas pasakojo, kad ledų gamyba vasarą išauga daugiau nei 10 kartų. O ši vasara buvo išskirtinė, nes jos metu ledų gamyba ir pardavimas išaugo 6-7 proc. "Ši vasara buvo geresnė, nei praėjusi. Karštesnė", - kalbėjo A. Malakauskas.

Kitos ledus gaminančios bendrovės "Vikeda" generalinis direktorius Justas Ramanauskas taip pat sakė, jog žiemą ledų apyvarta būna 10 kartų mažesnė nei vasarą. Jis palygino lietuvių įpročius su kitų šalių vartotojais. "Pavyzdžiui, Skandinavijoje ledų prekybos apimtys žiemą ir vasarą skiriasi tik 2 proc. Todėl tai geriausia rinka gamintojams. JAV pardavimai skirtingais sezonais skiriasi 3-4 kartus. Užtat Lietuvoje skirtumas siekia 10 kartų", - aiškino pokalbininkas.

Pasak jo, lietuviai ledais mėgsta tik atsigaivinti, o Skandinavijoje jie vienas mėgstamiausių desertų ištisus metus.

Įspūdingi skaičiai

Norėdami patenkinti dešimteriopai išaugusią paklausą, vasarą gamintojai sukasi be perstojo. AB "Premia KPC" generalinis direktorius A. Malakauskas įvardijo, kad vasaromis pagamina toną ir daugiau ledų per dieną. "Norfa" atstovas spaudai sakė, kad per tris vasaros mėnesius parduoda apie 15 mln. porcijų ledų. Tai reiškia, kad per dieną nuperkama daugiau nei 163 tūkst. ledų porcijų. Pasak "Vikedos" generalinio direktoriaus J. Ramanausko, per metus jo įmonė parduoda daugiau nei 30 mln. porcijų ledų. "Maxima LT" tinklo parduotuvėse žiemą per dieną parduodama apie 4 tūkst. kilogramų įvairių porcijų ledų, o vasarą - 26 tūkst. kilogramų.

Vasarai ruošiasi iš anksto

Kai vasara tampa beprotiškas laikas ledų gamintojams, kyla klausimas, ar įmanoma spėti gaminti ledus? A. Malakauskas pasakoja, kad vasaros sezonui pradeda ruoštis jau po Naujųjų metų. "Tuomet prasideda derybos, o pavasarį pradedame gaminti ledus didžiausiu pajėgumu. Vasarai reikia ruoštis iš anksto", - kalbėjo generalinis direktorius.

"Vikedos" vadovas J. Ramanauskas gyrėsi, jog ledus gaminti spėja. Tai lemia klientų poreikiai, mat ši įmonė daug ledų eksportuoja į įvairias užsienio šalis, kitus žemynus: Skandinaviją, JAV, Izraelį. Todėl jie didelius kiekius ledų gamina ištisus metus.

Tačiau vasarai artėjant prie pabaigos mūsų šalyje ledų paklausa pradeda mažėti. J. Ramanauskas apgailestauja, kad ledų sezonas Lietuvoje šiemet jau baigėsi. "Viskas, jau rugpjūtis. Drastiškai mažėja ledų pardavimas", - sakė J. Ramanauskas.

Jurga

Mūsų šeima labiausiai mėgsta "Baltijos" ledus su šokoladu ir riešutais. Vasarą kiekvienas suvalgome po dvi porcijas. Renkantis ledus mums svarbiausia kokybė. Kaina nėra aktualu, nes norisi skanaus ir gero produkto.

 

 

 

Sandra

Labiausiai mėgstu "senovinius" ledus. Tai ledai vafliniame puodelyje, aplieti šokoladu, su riešutais. Bet vaikams, aišku, kuo gražesnė, ryškesnė spalva, tuo geriau. Vasaromis ledus valgau dažnai, o žiemą stengiuosi išvis jų nevalgyti. Man svarbiausia kokybė ir kaina. Bet kaina priklauso dar nuo to, kur perki ledus: ledainėje ar paprastoje parduotuvėje.

 

 

Lina

Mėgstu ledus su šokoladu ar karamele. Labiausiai vafliniame indelyje. Ledų kaina svarbu. Žiūriu, kokios akcijos. Tenkina ledai iki 2 litų. Vasaros dienomis ledus valgau labai dažnai, kiekvieną dieną arba bent kas antrą.

 

 

 

Deividas

Labiausiai mėgstu grietininius ledus. Perku gal tris kartus per savaitę. Kai karšta, ledų norisi daugiau. Renkantis ledus, man svarbiausia skonis.

 

 

 

Viktorija

Skaniausi - šokoladiniai ledai. Tačiau šiandien užsimaniau šaldytų sulčių, nors taip būna retai. Vasarą labai dažnai perku ledus. O svarbiausias rodiklis renkantis ledus, tai kokybė. Mėgstame "Baltosios varnelės" ledus. Kaina man nėra svarbu, nes ledai nėra toks jau brangus pirkinys.

 

 

Gedas

Mėgstu "Dadu" vanilinius ledus. Svarbiausia - kokybė. Kaina man nėra svarbi. Ledus perku kiekvieną dieną, net ir žiemą. 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder