Verslo atstovai parengė rezoliuciją

Verslo atstovai parengė rezoliuciją

Investicijų į regionus planai, socialinės atskirties mažinimo perspektyvos bei regionų verslininkų galimybės naujuoju Europos Sąjungos (ES) paramos finansiniu laikotarpiu - apie šias šalies aktualijas kalbėta uostamiestyje Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų (KPPAR) bei Europos verslo ir inovacijų tinklo surengtame verslo forume "Regionų plėtra: galimybės verslui, nauda visuomenei".

Žinia, šiandien dėl nepakankamai aktyvios regionų politikos ekonominiai ir socialiniai skirtumai tarp regionų nemažėja, o netolygi ekonominė plėtra, socialiniai skirtumai, gyventojų migracija lemia ir verslo problemas bei verslo koncentraciją didžiuosiuose miestuose.

2014-2020 metais ES regioninei ir sanglaudos politikai skiriama 352 mlrd. eurų, o Lietuvai - 8,5 mlrd. eurų.

Forume kalbėdamas apie 2014-2020 m. ES lėšų investavimą, ūkio ministras Evaldas Gustas pabrėžė, kad minėtu finansiniu laikotarpiu investicijos pagal Ūkio ministerijos administruojamas priemones bus skiriamos moksliniams tyrimams, eksperimentinei plėtrai ir inovacijoms (1,126 mlrd. Lt), smulkiajam ir vidutiniam verslui (1,8 mlrd. Lt), taip pat pramonės įmonių energetiniam efektyvumui (87 mln. Lt), gamtos ir kultūros objektų žinomumui (120 mln. Lt) bei žmogiškųjų išteklių kompetencijai didinti (367 mln. Lt).

"Šiuo metu apie 99 proc. Lietuvos įmonių yra smulkios arba vidutinės, - sakė E. Gustas. - Parama verslui 2014-2020 metų laikotarpiu pasižymi tuo, kad, kitaip nei 2007-2013 m. periodu, kai galėjo būti remiamas visas verslas, dabar bus remiamas tik smulkusis ir vidutinis. Investicijos bus skirtos verslumui skatinti, tarptautiškumui ir įmonių produktyvumui didinti, ekologiškų inovacijų diegimui skatinti."

"Verslininkams, kaip darbo vietų kūrėjams ir mokesčių mokėtojams, ne vis vien, kaip paramos lėšas už jų paskirstymą atsakingos valstybės institucijos ketina panaudoti. Būtina siekti, kad gaunami ES milijardai būtų ne "pigūs" ar "įsisavinami" pinigai, o naudojami tiksliai konkretiems ilgalaikiams tikslams pasiekti, - sakė KPPAR prezidentas Benediktas Petrauskas. - Šiandienos situacija tokia, kad turime ne tik neefektyviai panaudotų lėšų, bet ir neefektyviai veikiančių įmonių. Dėl to ministerijos turėtų derinti savo atsakomybės srityje numatomus veiksmus. Verslas regionuose taip pat turi žinoti savo veiklos perspektyvas ir planuoti jos pokyčius. Pagrindinis investicijų ir jų efektyvumo rodiklis turi būti konkurencingumo augimas."

Išklausius verslo forume pateiktus Ūkio, Vidaus reikalų, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų vadovų pranešimus bei regionų verslo savivaldos organizacijų atstovų požiūrį į šalies regionų politiką, verslo situaciją juose bei tai, kad nuo 2020-ųjų Lietuva kaip ES narė taps šalimi donore, nuspręsta parengti Vyriausybei bei atskiroms ministerijoms adresuotą rezoliuciją.

Joje raginama paskirti vieną už regioninės plėtros lėšas bei jų koordinavimą atsakingą ministeriją, siekiant išvengti prioritetų dubliavimo ir jų netinkamo parinkimo bei finansavimo, į investicinių projektų aptarimą įtraukti regionų verslo atstovus, užtikrinti, kad regionų plėtrai būtų pasirinktos ilgalaikės, konkretų poveikį turinčios priemonės ir kt.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder