"Vilniaus taupomojoje kasoje" indėlius laikė apie 8 tūkst. asmenų

"Vilniaus taupomojoje kasoje" indėlius laikė apie 8 tūkst. asmenų

Didžiausioje šalies kredito unijoje "Vilniaus taupomoji kasa", kuriai penktadienį Lietuvos bankas atšaukė veiklos licenciją, indėlius laikė apie 8 tūkst. asmenų, bendra laikomų indėlių suma siekia apie 240 mln. litų, pranešė Lietuvos centrinės kredito unijos (LCKU), kurios nare yra "Vilniaus taupomoji kasa", valdybos pirmininkas Fortunatas Dirginčius.

Pasak jo, apie 99 proc. indėlių yra apdrausti.

"Pagrindinė suma - apie 99 proc. indėlių - patenka būtent į apdraustų indėlių sumą, ir indėlių suma yra apie 240 mln. litų. Jie bus kompensuoti iš "Indėlių draudimo" fondo. Tai yra 8 tūkst. asmenų", - penktadienio vakarą naujienų agentūroje ELTA surengtoje trumpojoje spaudos konferencijoje sakė F. Dirginčius

Draudimo išmokos bus mokamos ir apskaičiuojamos vadovaujantis valstybės įmonės "Indėlių ir investicijų draudimas" patvirtinta tvarka. Pagal ją, įvykus draudžiamajam įvykiui, kompensuojama 100 proc. indėlio sumos, neviršijančios 100 tūkst. eurų (345 280 litų).

Išmoka klientui išmokama per 20 darbo dienų nuo draudžiamojo įvykio dienos - 2014 m. sausio 17 d. VĮ "Indėlių ir investicijų draudimas" taryba išmokų mokėjimo terminą gali pratęsti, bet ne ilgiau kaip 10 darbo dienų.

Tačiau pajai nėra draudžiami, dėl to šios skolos galės būti išieškomos bendra tvarka, jei bus likusio turto, nurodė F. Dirginčius.

F. Dirginčiaus teigimu, "Vilniaus taupomoji kasa" ne kartą buvo įspėta, pritaikyti kontrolės mechanizmai, bet rizikingos veiklos mastai pastebėti 2012 m. pabaigoje - tuomet esą jau buvo kreiptasi į Lietuvos banką, kuris ėmėsi atitinkamų priemonių apriboti šios kredito unijos veiklą, o gyventojai tapti pajininkais vilioti iki paskutinės akimirkos.

Pasak LCKU vadovo, kredito unija per šį laikotarpį nepateikė plano, leisiančio tvirtinti, kad unija toliau gali tęsti savo veiklą. F. Dirginčius patikslino kalbąs apie didelės vertės sandorius be konkrečių užtikrinimo priemonių. "Pagrindinė priežastis - rizikinga kreditavimo veikla", - nurodė jis.

Lietuvos bankui pareiškus, kad "Vilniaus taupomosios kasos" savininkai ar naudos gavėjai yra susiję su kitomis kredito unijomis, ir tai gali būti sisteminio pobūdžio problema, F. Dirginčius patikino, kad, jo žiniomis, kitų kredito unijų, susiduriančių su panašiomis problemomis, nėra.

"Sąsajos, kurios minimos spaudos pranešimuose, yra teisėsaugos institucijų reikalas. Čia jau ne mūsų veiklos kompetencija", - kalbėjo F. Dirginčius.

LCKU valdybos pirmininkas pripažino, kad po tokių atvejų planuojama tęsti paskolų išdavimo priežiūros reformą, kad ateityje kreditų unijų sektorius būtų saugus ir patikimas. Esą jau dabar kredito unija, norėdama išduoti didesnę nei 300 tūkst. litų paskolą, turi gauti LCKU rizikos specialistų išvadas.

"Visos per 300 tūkst. litų paskolos turi būti vertinamos antriniu vertinimu. LCKU unija atlieka antrinį rizikos vertinimą. Pirmą vertinimą atlieka pati kredito unija, toliau kreipiasi į Centrinę kredito uniją. Ten mes atliekame paskolos patikrinimą, ir atsakymas būna arba "taip", arba "ne", - aiškino F. Dirginčius.

LCKU valdymo pirmininkas dar kartą pabrėžė kredito unijų priežiūros reformą ir sakė tikįs, kad tai buvo paskutinis atvejis išvalant kreditų unijų sektorių.

2013 m. gruodžio 31 d. finansinių ataskaitų duomenimis, kredito unijos "Vilniaus taupomoji kasa" turtas sudarė 275,1 mln. litų, įsipareigojimai - 272,7 mln. litų, iš jų indėliai - 236,9 mln. litų. Perskaičiuotas kapitalas - 2,4 mln. litų, kredito unijos nuostoliai 2013 m. išaugo iki 32,4 mln. litų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder