Žarstant pinigus idėjų netrūksta

Žarstant pinigus idėjų netrūksta

Nors Vyriausybė Seimui pateikė svarstyti kitų metų valstybės biudžetą, kurio išlaidos planuojamos net 651,5 mln. eurų didesnės nei pajamos, parlamentarams to, pasirodo, negana. Jie jau pateikė 69 siūlymus biudžeto išlaidas dar didinti. Akivaizdu, kad artėja Seimo rinkimai, nes šiemet kaip reta neriamasi iš kailio siekiant įtikti rinkėjams. Ypač savos apygardos.

Nors iki biudžeto priėmimo dar yra laiko, jau dabar pavieniai Seimo nariai yra pateikę 69 siūlymus, kur papildomai išleisti mokesčių mokėtojų pinigus. Pavyzdžiui, pernai iki lapkričio 10 dienos buvo pateikti 56 pasiūlymai.

Seimūnų fantazija ir noras įtikti rinkėjams neturi ribų. Tiesa, yra ir racionalių idėjų. Pavyzdžiui, įregistruoti du analogiški keturių parlamentarų siūlymai kitais metais biudžetininkų, kurie nepriskiriami valstybės tarnautojų, politikų, teisėjų kategorijoms, bazinį mėnesinį atlyginimą grąžinti į prieš krizę buvusį lygį - 37,5 euro. Parlamentarai apskaičiavo, kad šiam pasiūlymui įgyvendinti reikėtų 82 mln. eurų.

Keli Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto nariai norėtų, kad kitąmet 3,75 mln. eurų būtų skirta klasės krepšelio metodikos taikymo eksperimentui 5-iose savivaldybėse, o 18,3 mln. - mokytojų algoms 5 proc. didinti, kaip Vyriausybė jau seniausiai yra pažadėjusi, bet pažado vis nevykdo. Bene labiausiai rinkėjus papirkti siekia Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos nariai, kurie susikooperavę pateikė pluoštą projektų. Bene įdomiausias jų - reikalavimas, kad tautinių mažumų mokyklose moksleivio krepšelis būtų didesnis nei kitose mokyklose 21 proc., nes taip buvo prieš krizę. Tiesa, kiek tai valstybei kainuotų, nėra įvardinta. Sumos neįvardintos ir kai kuriuose kituose siūlymuose, todėl bendros reikalavimų kainos apskaičiuoti neįmanoma. Aišku tik viena: suma yra devynženklė.

Idėjų pateikta pačių įvairiausių: skirti papildomą finansavimą psichologinei pagalbai telefonu, Bendrajam pagalbos centrui, patyčių prevencijai mokyklose, 10 tūkst. eurų skirti, kad Kaune būtų išlaikytas povandeninio plaukimo trenerio etatas, 15 tūkst. eurų - kad Seimo kanceliarija kitąmet galėtų „tinkamai priimti“ Tarpparlamentinės Sąjungos Asamblėjos pirmininką su delegacija ir t.t.

Tačiau, kaip ir kasmet, labiausiai į akis krenta vienmandatininkų siūlymai didinti finansavimą įvairiems objektams, esantiems jų apygardose: Jaroslavas Narkevičius teikė daugybę pasiūlymų leisti papildomus pinigus Trakų rajonui, Algimantas Dumbrava - Visaginui, Albinas Mitrulevičius nepamiršo, kad yra išrinktas Marijampolėje, Antanas Matulas - kad Pasvalyje, Šiauliuose išrinkti Valerijus Simulikas bei Edvardas Žakaris šįkart kooperavosi ne tik tarpusavyje, bet, kad siūlymai atrodytų solidesni, biudžeto antklodę į Šiaulius tempia pasitelkdami Kelmės rajone išrinktą Almą Monkauskaitę ir t.t.

Originalumu išsiskiria konservatorius Rimantas Dagys. Jis siūlo didinti finansavimą daugeliui Kauno objektų ir beveik visais atvejais pataria, kad lėšų galima rasti apkarpius Valdovų rūmų statybų finansavimą. Tiesa, įdomus ir A.Monkauskaitės bei Orintos Leiputės siūlymas Respublikinės Kauno ligoninės Krikščioniškųjų gimdymo namų priestato statybas baigti 1,7 mln. eurų paėmus kažkodėl iš Krašto apsaugos ministerijos.

„Vakaro žinios“ skelbė, kad idėjų, kaip didinti biudžeto deficitą, turi ir Seimo komitetai. Pats dosniausias jų - Teisės ir teisėtvarkos komitetas, siūlantis pritarti beveik visų dėl papildomo, nei numatyta projekte, finansavimo besikreipusių institucijų prašymams ir papildomai joms skirti 42,878 mln. eurų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder