Žygimantas Mauricas: nepaisant Rusijos embargo, darbo užmokestis kitais metais gali didėti

Žygimantas Mauricas: nepaisant Rusijos embargo, darbo užmokestis kitais metais gali didėti

„Nordea" vyriausiojo ekonomisto Žygimanto Maurico teigimu, Rusijos įvestas embargas lietuviškiems maisto produktams Lietuvos bendrąjį vidaus produktą (BVP) optimistiniu atveju gali sumažinti apie 1 proc., nors atlyginimų augimo tai neturėtų sumažinti.

„Daug kas priklauso nuo konflikto raidos, jei konfliktas nurims greitai, galimas poveikis šalies BVP nesieks 1 proc. (0,8 proc. - ELTA)", - kalbėjo Ž. Mauricas. - Jei situacija labiau eskaluosis, jei Rusija ir ES apsikeis naujomis sankcijomis, tas poveikis gali būti dar didesnis. Juolab kad Lietuva naudojasi savo padėtimi kaip tranzito valstybė (...). Jei bus pastatyta siena, bent jau ekonominė, Lietuva taps Europos periferine, o ne tranzitine valstybe".

Dėl Rusijos embargo, „Nordea" bankas sumažino BVP ekonomikos augimo prognozę 2015 m. nuo 4,3 proc. iki 2,8 proc., taip pat prognozuoja iki 10 proc. išaugusį nedarbą. Darbo užmokestis turėtų išlaikyti augimo tempą ir didėti bent 4,5 proc.

„Situacija gali pagerėti dėl nusilpusio rublio, nusilpusios grivinos. Rytų rinkos išliks silpnos, importas į jas mažės", - teigia Ž. Mauricas.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder