Gyventojai į eurus neiškeitė beveik 500 mln. litų

Gyventojai į eurus neiškeitė beveik 500 mln. litų

Lietuvos gyventojai praėjusių metų pabaigoje į eurus nebuvo iškeitę 492 mln. litų. Daugiausia tai mažesnio nominalo banknotai ir monetos, kurių didžioji dalis, pasak Lietuvos banko, niekada nebegrįš į saugyklas.

„Dauguma litų gyventojai išsikeitė, likus keliems mėnesiams iki euro įvedimo ir iškart po to. Tačiau dar ir dabar į Lietuvos banką kasdien kreipiasi po keliasdešimt gyventojų, norinčių išsikeisti litus. Dažniausiai tai atsitiktinai rasti, užsilikę litų banknotai ir monetos“, - BNS sakė Lietuvos banko Grynųjų pinigų departamento Politikos, emisijos ir kontrolės skyriaus viršininkas Egidijus Paleckis.

Anot jo, žmonės daugiausiai yra neiškeitę mažesnio nominalo banknotų arba monetų.

„Daugiausia į Lietuvos banką negrįžo mažųjų nominalų monetų ir banknotų. Žmonės jų pasiliko atminimui. Dalis banknotų niekada negrįš, nes sudegė, dėl netinkamo laikymo sunyko ar buvo kitaip prarasti“, - kalbėjo E.Paleckis.

Lietuvos banko duomenimis, likus metams iki euro įvedimo - 2014 metų pirmąjį ketvirtį - apyvartoje buvo 11,278 mlrd. litų, prieš pat euro įvedimą 2014-ųjų pabaigoje - 5,805 mlrd. litų, po euro įvedimo 2015 metų pabaigoje - 535 mln. litų, o 2016 metų pabaigoje - 492 mln. litų: 11,1 mln. banknotų ir 849,4 mln. monetų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder