Už dokumentų tvarkymą projekte "Atostogos medikams" - iki 25 procentų

Už dokumentų tvarkymą projekte "Atostogos medikams" - iki 25 procentų

Net 48 000 medikų Lietuvoje pasinaudojo "Atostogos medikams" projektu, verslui projekto metu išmokėta beveik 10 milijonų eurų. Aiškėja, kad dėl specifinių projekto sąlygų dalis tų pinigų atiteko dokumentus tvarkiusiems tarpininkams, o ne tiesioginiams paslaugų teikėjams. Dėl to medikai gavo mažiau naudų, nei galėjo gauti už jiems skirtus 200 eurų.

Nacionalinės turizmo skatinimo agentūros "Keliauk Lietuvoje" administruojamas projektas "Atostogos medikams", prasidėjęs rugsėjo 1 d., gruodžio 15-ąją baigėsi. Projekto įgyvendinimo laikotarpiu panaudota 97 proc. priemonei skirtų lėšų. Projekte dalyvauti galėjo kelionių organizatoriai, kelionių pardavimo agentai ir apgyvendinimo įstaigos. Iš viso priemonei buvo skirta 10 mln. eurų. Skaičiuojama, kad už medikams suteiktas paslaugas 526 projekto dalyviams buvo išmokėta kompensacijų už 9,7 mln. eurų.

Valstybės kompensuojamas turizmo paslaugas už 200 eurų įsigijo daugiau nei 48 tūkst. sveikatos priežiūros sistemos darbuotojų. Daugiausia turizmo paslaugų buvo panaudota spalio mėnesį - tuo metu buvo skaičiuojama, kad per dieną turizmo paslaugas vidutiniškai įsigydavo 750 medikų. Populiariausios buvo apgyvendinimo ir sveikatinimo bei SPA paslaugos. Medikai ypač noriai rinkosi paslaugų paketus, į kuriuos buvo įtrauktos net kelios jų. Projekto antroje pusėje, Vyriausybei šalyje paskelbus karantiną, apgyvendinimo paslaugos neprarado aktualumo, tačiau itin greitai išpopuliarėjo ir maisto išsinešti paslauga, kurią teikė tiek viešbučių restoranai, tiek kelionių agentai ir organizatoriai.

"Glaudžiai dirbdami su savivaldybėmis, turizmo informacijos centrais, turizmo ir svetingumo verslo, sanatorijų ir reabilitacinio gydymo įstaigų asociacijomis, sulaukėme daug paramos ir palaikymo projektui. Patys projekto dalyviai buvo iniciatyvūs, suaktyvino rinkodarą, ieškojo patogiausių sprendimų. Esame jiems visiems dėkingi už sklandų bendradarbiavimą", - sako "Keliauk Lietuvoje" vadovas Dalius Morkvėnas.

Dirbo už procentus

Tačiau "Vakarų ekspresą" pasiekė informacija, kad tarpininkai - turizmo informacijos centrai, turizmo agentūros ir agentai - projekte dalyvavo ne iš idėjos, o už konkrečius tarpininkavimo procentus. Tikslios informacijos dėl sutarčių konfidencialumo, žinoma, negalima gauti, bet pasiekusi informacija leidžia daryti išvadas, kad už dokumentų tvarkymą ir tarpininkavimą nuo medikų kupono tarpininkai pasiimdavo iki 25 procentų.

Tai reiškia, kad tiesiogiai paslaugų teikėjams ir medikams likdavo tik apie 150 eurų.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė tokią situaciją vertina kaip natūralią verslo praktiką. Anot jos, didžiausias minusas buvo priemonės apraše nustatytas maksimalus pagalbos dydis - 200 tūkst. eurų vienam verslo subjektui.

"Pasirinkus kitą pagalbos verslui formą būtų buvę galima dar plačiau ir puikiau išskleisti priemonę. Projekto pabaigoje nustatytą ribą viršiję viešbučiai buvo priversti kreiptis į tarpininkavimo agentūras", - sakė E. Šiškauskienė.

Ji nesiėmė vertinti savivaldybėms priklausančių turizmo informacijos centrų vaidmens šiame projekte. Privačių tarpininkų atlygis už paslaugas, anot E. Šiškauskienės, turėjo skirtis priklausomai nuo to, ar viešbučiai ir kitų paslaugų teikėjai su jais turėjo ilgalaikes sutartis, ar tai buvo trumpalaikis bendradarbiavimas.

"Nepaisant šių aspektų, iš esmės manome, kad tai labai vykusi priemonė. Projektas pakėlė viešbučių užimtumą rugsėjį ir spalį. Tai labai pasijuto. Šis laikotarpis niekada nebūdavo toks geras. Net lyginant su pernai metais, užimtumas šiemet buvo didesnis", - akcentavo E. Šiškauskienė.

Nusiskundimų nebuvo

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro (KTKIC) direktorė Romena Savickienė patvirtino, kad centras, kaip ir kiti projekte dalyvavę kitų Lietuvos savivaldybių turizmo informacijos centrai, už tarpininkavimą ėmė mokestį.

"Priklausomai nuo konkrečios situacijos šis mokestis buvo 30-50 eurų už vieną žmogų. Už tuos pinigus mūsų darbuotojai tiesiogiai dirbo su medikais, priiminėjo juos centro patalpose, kopijavo dokumentus, kartais net dirbo kurjeriais", - sakė R. Savickienė.

Anot jos, KTKIC į projektą įsijungė, kai paslaugas medikams galėjo teikti ne vien viešbučiai, bet ir tik maitinimo paslaugas teikiančios įmonės. KTKIC per maždaug mėnesį laiko, kai dalyvavo "Atostogos medikams" projekte, suteikė paslaugas maždaug 250 medikų ne tik iš Klaipėdos, bet ir iš kitų regiono miestų: Mažeikių, Skuodo, Kretingos.

"Pradžioje planavome, kad į mus kreipsis tik apie 20 medikų, tačiau tikrai nesitikėjome, kad šis skaičius bus dešimteriopai didesnis. Visi už dalyvavimą projekte gauti pinigai bus panaudoti projektams, miesto reklamai, premijų tikrai neišsimokėjome", - patikino R. Savickienė.

Anot jos, medikai galėjo patys rinktis, kur ir kaip panaudoti kuponus, o tie, kurie pasirinko KTKIC paslaugas, liko patenkinti.

Viskas teisėta

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas sako, kad KTKIC yra viešoji įstaiga, kuri tik dalinai finansuojama iš miesto biudžeto, ir vienas iš jos tikslų yra patiems užsidirbti pinigų.

"Mokestis buvo imamas teisėtai, medikai galėjo laisvai rinktis, kaip panaudoti savo kuponus, jie žinojo visas sąlygas ir su jomis sutiko, nusiskundimų neteko girdėti, - sako V. Grubliauskas. - Yra įprasta, kai galima patiems organizuotis kelionę, užsisakyti viešbutį, rūpintis, kur pavalgyti. Tačiau galima pasirinkti patogesnį, bet šiek tiek brangesnį variantą - kreiptis į kelionių agentūrą, kuri tai suorganizuos. Šiuo atveju tai atliko KTKIC."

Anot mero, svarbiausia, kad medikai padedant KTKIC galėjo pasinaudoti jiems suteiktais kuponais, o verslas gavo pajamų, nes galėjo atsitikti taip, kad pinigai būtų visiškai nepanaudoti.

"Primename, kad "Keliauk Lietuvoje" projekte dalyvavo tik kaip priemonės administratorius - rinkos santykių tiek tarp KTKIC su paslaugų tiekėjais, tiek paslaugų tiekėjų su klientais nereguliuojame. Kaip projekto administratorius, skundų, kad būtų sumažėjęs medikų krepšelis, nesulaukėme", - tokį atsakymą iš "Keliauk Lietuvoje" komandos gavo "Vakarų ekspresas" į kausimą, ar jiems buvo žinoma apie tarpininkavimo mokesčius.

"Vakarų ekspresas" susipažino ir su pasiūlymais medikams, ką jiems pateikė KTKIC. Buvo galima rinktis iš maždaug 8 siūlymų su skirtingais variantais. Dominavo šventinė vakarienė keturiems asmenims be gėrimų. Taip pat buvo galima užsisakyti maisto rinkinius.

PASIŪLYMAS. Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro su partneriais parengtas pasiūlymas medikams už 200 eurų.

KTKIC nuotr.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder