Sparčiai plinta laiškai su kenksmingu programiniu kodu

Sparčiai plinta laiškai su kenksmingu programiniu kodu

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras prie Krašto apsaugos ministerijos (NKSC) informuoja, kad Lietuvoje sparčiai plinta el. laiškai su kenksmingu programiniu kodu. NKSC fiksuoja atvejus, kuomet klastojant valstybės institucijų, įmonių ar privačių asmenų el. pašto adresus, naudojant jų logotipus, susirašinėjimo įstoriją ir kontaktinę informaciją, platinamas kenksmingas programinis kodas.

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras prie Krašto apsaugos ministerijos (NKSC) informuoja, kad Lietuvoje plinta el. laiškai su kenksmingu programiniu kodu. NKSC fiksuoja atvejus, kuomet klastojant valstybės institucijų, įmonių ar privačių asmenų el. pašto adresus, naudojant jų logotipus, susirašinėjimo įstoriją ir kontaktinę informaciją, platinamas kenksmingas programinis kodas.

Kenkimo kodas talpinamas *.doc formato bylose, kurios būna prisegtos prie el. laiško. Prisegtoje byloje yra talpinamas vykdomasis „powershell“ kodas. Atidarius prisegtą bylą, pasileidžia vykdomasis „powershell“ kodas ir į naudotojo kompiuterį atsiunčiamas vykdomasis *.exe failas. Kenksmingas programinis kodas iš kompiuterio bando surinkti asmeninę naudotojo informaciją, el. pašto informaciją (prisijungimo duomenys, kontaktinė informacija, el. laiškai).

El. laiško tekstas (jeigu yra) dažniausiai būna parašytas lietuvių kalba. Laiškas gavėjui atrodo tikroviškas, kadangi siunčiamas iš žinomo ir patikimo adresato, tačiau iš tiesų būna suklastotas.

Rekomendacijos
Tikrinkite laiško antraštes (angl. headers), kuriose matoma, kas yra tikrasis laiško siuntėjas (laukelis From). Analizuojant antraštę, reikėtų žiūrėti į pirmą Received parametrą nuo apačios. Šis parametras pasakys, iš kurio serverio buvo išsiųstas el. laiškas. Jeigu From laukas yra [email protected], tai ir Received laukelyje turi matytis adresų sritis (domenas) “imone.lt”. Šio sukčiavimo atveju laukelyje Received matomi visai kiti duomenys, iš kur buvo išsiųstas laiškas.

Priklausomai nuo el. pašto programos, antraščių peržiūros galimybė skiriasi. Atkreipiame dėmesį, kad kibernetiniai nusikaltėliai nuolat platina ir kitus kenkimo kodus, kurie išnaudoja įvairios programinės įrangos pažeidžiamumus, todėl rekomenduojame nuolatos atlikti tiek antivirusinių, tiek operacinių sistemų, tiek kitos naudojamos programinės įrangos atnaujinimus. Siekiant apsisaugoti nuo el. pašto adresatų klastojimo, rekomenduojame įgalinti ir tinkamai sukonfigūruoti „SPF“ (Sender Policy Framework) funkcionalumą. Ši priemonė turėtų būti naudojama su papildoma atsarga, kadangi neteisingi nustatymai gali nulemti kai kurių laiškų nepristatymą jų gavėjams.

Primename, kad pagrindinis dalykas – nuolatos būti atidiems ir kritiškai vertinti gaunamus laiškus.

Rekomendacijos atidariusiems el. laišką su kenksmingu kodu
1. Atlikti visų kompiuterių, kuriose buvo atidaryti el. laiškai su kenksmingu kodu, patikrą. Patikrinti kompiuterius atnaujintomis saugos priemonėmis ar žinomų antivirusinių gamintojų "online" skeneriais. 
2. Įdiegti operacinės sistemos ir naudojamų programų naujausius pataisymus.
3. Pakeisti kompiuteryje naudojamų paskyrų (el. pašto, soc. tinklų ir kt.) slaptažodžius.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder