Klaipėdoje parduodama vis daugiau butų

Klaipėdoje parduodama vis daugiau butų

2014 metais pirmą kartą po krizės Kaune parduota daugiau naujos statybos butų negu Klaipėdoje.

Laikinojoje sostinėje per praėjusius metus parduota apie 330 naujų butų, t. y. net 57 poroc. daugiau nei 2013 metais, o uostamiestyje – 300 naujų butų, t. y. 18 proc. daugiau negu 2013 metais. Preliminariais Registrų centro duomenimis pernai Kaune parduota apie 4100 butų, 18 proc. daugiau negu 2013 metais, o uostamiestyje sudaryta apie 2900 būsto sandorių, 6 proc. daugiau negu ankstesniais metais.

2014 metais Klaipėdoje pirminės būsto rinkos aktyvumas buvo itin panašus į sostinės, t.y. rekordiniai naujo būsto pardavimai metų pradžioje bei atslūgusi euro euforija antroje metų pusėje, kai paskutinį metų ketvirtį naujų butų buvo parduota mažiau nei 2012 ir 2013 metais. Praėjusiais metais Kaune būsto rinkos tendencijos buvo šiek tiek kitokios. Jei 2014 metais Vilniuje ir Klaipėdoje aktyvumu išsiskyrė pirmi du ketvirčiai, tai Kaune pirminė rinka buvo aktyvi visus metus – pardavimai išaugo net 57 proc. lyginant su 2013 metais. Vilniuje ir Klaipėdoje būsto pardavimų augimas nebuvo toks ženklus, atitinkamai 24 proc. ir 18 proc.

Kaune populiariausi jau kelerius metus išlieka erdvūs, virš 100 kvadratinių metrų ploto, naujos statybos būstai, kurie pernai sudarė trečdalį visų pardavimų. Tuo tarpu Klaipėdoje panaši rinkos pardavimų dalis tenka funkcionaliai išplanuotiems 60 – 65 kv. metrų, naujiems trijų kambarių butams. Abiejuose didmiesčiuose senos statybos namuose populiariausi nedideli, iki 30 kvadratinių metrų ploto, vieno kambario butai, kurie sudarė apie 18 proc. visų pardavimo sandorių.

Naujų butų kvadratinio metro kaina Kaune nekinta nuo 2012 m. pradžios ir šiuo metu siekia apie 1100 eurų (3800 Lt) už kv. metrą. Tuo tarpu Klaipėdoje per 2014 metus kaina sumažėjo 2 proc. ir siekia apie 1254 eurus (4330 Lt) už kvadratinį metrą. „Naujų butų kaina Klaipėdoje šiek tiek sumažėjo dėl naujų projektų, kuriais buvo papildyta būsto pasiūla“, – teigia įmonės „Eika“ plėtros projektų vadovas Tomas Žiaugra. „Nors Kaune vidutinė kaina per metus nepasikeitė, kai kuriuose projektuose, norint paskatinti pardavimus, kainodara buvo ženkliai pakoreguota. Nekilnojamojo turto vystytojai kainą sumažino iki 10 proc., t.y. apie 90 eurų (310 Lt) už kv. metrą, o sėkminguose projektuose, kuriuose buvo parduota daugiausia butų Kaune, kainos išaugo net iki 15 proc. arba iki 170 eurų (590 Lt) už kv. metrą.“

Įmonės „Eika“ duomenimis, Klaipėdoje per 2014 metus naujų butų pasiūla sumažėjo apie 10 proc. ir šiuo metu siekia 660 naujos statybos butų. Per metus Klaipėdos rinką papildė net devyni nauji projektai, kuriuose pirkėjams buvo pasiūlyta apie 210 butų. Kaune situacija priešinga – naujo būsto pasiūla išaugo net 48 proc. ir šiuo metu siekia net 710 naujos statybos butų. Per metus Kauno rinką papildė net vienuolika projektų, pasiūliusių klientams apie 450 naujų butų. „2014 metais rinką Kauno būsto pasiūlą papildė nekilnojamojo turto rinkos naujokės, kurios jau pradėjo arba šiemet pradės savo pirmuosius projektus. Šios įmonės investavo į per krizę sustabdytus projektus. Dažnai ilgus metus stovėjusį projektą pigiau įsigiję vystytojai turi galimybę butus pardavinėti žemesne negu vidutinė rinkos kaina, todėl šie projektai turi didesnę paklausą tarp klientų“, - rinkos tendencijas vardina „Eika“ atstovas.

2015 metais didesni pokyčiai Kauno ir Klaipėdos pirminėje būsto rinkoje mažai tikėtini. Nekilnojamojo turto specialistas neprognozuoja naujų butų kainų augimo nei uostamiestyje, nei laikinojoje sostinėje. Kaune, panašiai kaip ir Klaipėdoje, per metus tikėtina bus parduota apie 250-300 naujų butų. „Jeigu Vilniuje šiemet laukiame rekordinės pasiūlos, tai 2014 metų pardavimų skaičius nepaskatino Kauno ir Klaipėdos pasiūlos augimo. Nekilnojamojo turto plėtotojai vangiai investuoja šiuose miestuose, todėl 2015 metais naujų projektų bumo neturėtų būti, išskyrus pavienius naujus ar atnaujintus projektus, kurie buvo sustabdyti krizės metu, arba jau vystomų projektų tolimesnė plėtra“, - teigia T.Žiaugra.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder