Mokesčio tarifas senamiestyje augs

Mokesčio tarifas senamiestyje augs

Iki birželio Klaipėdos valdžia ruošiasi patvirtinti naujus nekilnojamojo turto mokesčio tarifus ateinantiems metams. Senamiestyje tarifas didės.

Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komitetas pritarė Tarybos sprendimo projektui, pagal kurį uostamiestyje nustatomi 0,8 proc., 0,3 proc. ir 1 proc. nekilnojamojo turto vertės tarifai.

Mažiausią tarifą - 0,3 proc. - planuojama taikyti daugiabučių gyvenamųjų namų statytojų tinkamais naudoti pripažintiems butams, jeigu jie turto savininko ar kito asmens nėra naudojami ekonominei ar individualiai veiklai vykdyti. Toks pat tarifas galioja ir šiemet.

Daugiausiai - pagal 1 proc. turto vertės tarifą - tradiciškai apmokestinamas netvarkomas arba apleistas, nenaudojamas arba naudojamas ne pagal paskirtį nekilnojamasis turtas.

Visam miestui šiuo metu galioja bendras 0,8 proc. nekilnojamojo turto vertės mokesčio tarifas, o istorinei Klaipėdos daliai - 0,6 proc. Pastarasis skaičius, jei pritars gegužės 26 dieną posėdžiausianti Taryba, didės.

Pasak savivaldybės Mokesčių skyriaus vedėjos Jolantos Uptienės, senamiesčio ir centro verslininkams bei visam miestui tarifas vienodinamas - visur sieks 0,8 proc. nekilnojamojo turto vertės. Taip daroma todėl, kad senamiesčio ir centro verslininkai gali naudotis lengvatomis, patvirtintomis atskiru Tarybos sprendimu.

Nekilnojamojo turto mokesčio lengvatas Taryba suteikia atsižvelgdama į veiklą, pavyzdžiui, meno galerijoms, meno dirbinių gamybai ir mažmeninei prekybai, knygynams, mažoms parduotuvėms ir kavinėms, kepyklėlėms, lauko kavinėms ir kt.

Šiemet į miesto biudžetą planuojama surinkti 25,8 mln. litų nekilnojamojo turto mokesčio (7 proc. biudžeto pajamų), kitąmet tikimasi apie 25 mln. Tai - maždaug 5 mln. litų mažiau nei 2010-aisiais. Anot J. Uptienės, taip yra dėl mažėjančios nekilnojamojo turto vertės.

Vidutiniškai Klaipėdoje esančio nekilnojamojo turto mokestinė vertė sumažėjo 13 proc., o senamiesčio ir centrinėje dalyse - 25-40 proc. ir daugiau.

Pagal įstatymus patvirtinti nekilnojamojo turto mokesčio tarifus ateinantiems metams reikalaujama iki birželio 1 dienos. Priešingu atveju visoje savivaldybės teritorijoje būtų taikomas minimalus, t. y. 0,3 proc. tarifas.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder