Renovacija: baimės akys didelės

Renovacija: baimės akys didelės

Daugiabučių atnaujinimo darbų vieni laukia metų metus, o kiti baiminasi, kad už renovaciją grąžinti paskolą teks jų vaikams ir anūkams. Tokia iki skausmo žinoma situacija susiklostė ir uostamiesčio Panevėžio gatvės 5-ajame daugiabutyje.

Nors čia sutartis jau pasirašyta ir laukiama 9 mėnesius truksiančių darbų pradžios, gyventojų susitikimo su rangovais metu kai kuriems žmonėms kilo nemažai klausimų.

Viso susirinkimo metu vyravo šurmulys, mat butų savininkų nuomonės nesutapo: vieni pritaria modernizacijai, o kiti nusiteikę priešiškai ir tikina, kad prasidėjus darbams, darbininkų į namus neįsileis ir rūsiuose sandėliukų neatlaisvins, nors tai būtina padaryti dėl vamzdynų keitimo darbų.

Susirinkimo metu paaiškėjo, kad butų savininkai nebuvo pakankamai informuoti apie numatomus modernizavimo darbus bei mokesčius, kuriuos jiems teks susimokėti. Taip pat pasitaikė tam tikrų neatitikimų tarp projektuotojų ir darbų vykdytojų planų, kurie sukėlė gyventojų nepasitenkinimą. Pavyzdžiui, dabartinis balkonų projektas neatitinka to, kuris buvo suplanuotas iš pradžių. Paaiškėjo, kad balkonai bus pilnai įstiklinti, nors kai kurių žmonių manymu, tai yra nesaugu, ypač pirmuose aukštuose gyvenantiems asmenims. Be to balkonų ir langų pakeitimas neįeina į bendrą sumą, tad kiekvienam teks susimokėti individualiai.

Pasak konkursą laimėjusios UAB "Mirigitos" statybos direktoriaus Andriaus Bertašiaus, visi darbai ir prasidės būtent nuo langų bei stogo apšiltinimo, tuomet numatomas vamzdynų tiesimas bei radiatorių keitimas. Vamzdžius planuojama nutiesti iki lapkričio 4-osios. O radiatorių teks laukti net iki gruodžio. Rangovai tikino, kad tai nebus pirmas kartas šildymo sistemą jiems teks keisti šildymo sezono metu. Statybininkai taip pat įspėjo, kad prasidėjus šalčiams darbai bus sustabdyti ir nukelti pavasariui.

Šio daugiabučio renovacijos kaina siekia 2,59 mln. litų. Gyventojai jau metus moka kaupiamuosius mokesčius, renka pinigus techninės priežiūros vadovo atlyginimui. Renovacijos kaina gąsdina dalį gyventojų, pasak jų įsiskolinti teks 20 metų, tad, vargu, ar pavyks patiems ją gražinti, tikino vieno buto savininkė. Tačiau spėję sudaryti rangos darbų sutartis iki metų pabaigos ir projektą įgyvendinę iki kitų metų spalio bei dėl modernizacijos sutaupantys 40 proc. šilumos, gali gauti net 40 proc. išlaidų siekiančią valstybės paramą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder