Vieno kambario butas: sunku nusipirkti, dar sunkiau išsinuomoti

Vieno kambario butas: sunku nusipirkti, dar sunkiau išsinuomoti

Vieno kambario butų pasiūla Lietuvoje yra 2 kartus mažesnė nei dviejų ar trijų kambarių butų ir jie yra 2 kartus pigesni, teigia skelbimų portalo domoplius.lt projektų vadovas Evaldas Narbuntovičius.

Pasak E. Narbuntovičiaus, dviejų kambarių butas Lietuvoje vidutiniškai kainuoja 2 kartus daugiau negu vieno kambario, tačiau kai kur šis skirtumas yra gerokai mažesnis.

„Lietuvoje vidutiniškai dviejų kambarių butas kainuoja 184 tūkst. Lt., tuo metu vieno kambario butas kainuoja tik 96 tūkst. Lt. Taigi už tą pačią sumą galima įsigyti 2 vieno kambario butus arba 1 dviejų ar trijų kambarių butą“, – sako E. Narbuntovičius.

Anot nekilnojamo turto eksperto, lyginant butų kainas skirtinguose rajonuose, jos skiriasi nežymiai. Miegamuosiuose rajonuose, pavyzdžiui, Fabijoniškėse, kainų skirtumas tarp vieno kambario buto ir dviejų kambarių buto yra 30 tūkst. Lt.

Pigiausia buto nuoma sostinėje – 300 Lt

Jeigu perkant vieno kambario butą dažnai galima išleisti beveik 2 kartus mažiau nei įsigyjant didesnį, tai nuomojantis šis skirtumas yra gerokai mažesnis.

„Lietuvoje šiuo metu yra sudėtingiausia išsinuomoti vieno kambario butą Tuo metu dviejų ar trijų kambarių pasiūla yra 2–2,5 karto didesnė“, – teigia E. Narbuntovičius.

Vilniuje vieno kambario buto nuomos kaina vidutiniškai siekia 680 Lt. Tačiau, pasak domusplius.lt projektų vadovo, užtektų pridėti 100 ar 150 Lt ir jau būtų galima išsinuomoti dviejų ar trijų kambarių butą Fabijoniškių rajone. Kaune vidutinio vieno kambario buto kaina yra 400 Lt. O už 500 Lt šiame mieste jau būtų galima išsinuomoti dviejų kambarių butą.

E. Narbuntovičiaus teigimu, labai pigiai sostinėje galima išsinuomoti tik bendrabučio tipo butą. „Pigiausias nuomojamas butas siekia 300 Lt. Žinoma, jis bus įrengtas kukliai, bendrabučio tipo name, nutolęs nuo centro. Dažniausiai tai yra Naujoji Vilnia arba Naujininkų mikrorajonas“, – sako nekilnojamo turto ekspertas.

Galima išsinuomoti ir nemokamai

Kituose miestuose – Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje už tą pačią sumą galima išsinuomoti jau erdvesnį būstą, tik reiktų iš anksto susitaikyti su tuo, kad jis nebus įrengtas labai kokybiškai. Tuo metu mažesniuose miesteliuose galima rasti butų, kuriuose nuoma apskritai nieko nekainuoja.

„Mažesniuose miesteliuose yra tokia praktika, kad žmonės išnuomoja butus nemokamai, reikia tik sumokėti komunalinius mokesčius. Tokia praktika yra ypač dažna žiemos periodu“, – sako domusplius.lt projektų vadovas.

Tokie atvejai esą pasitaiko tuomet, kai buto savininkui sunkiai sekasi parduoti būstą. Kai kurie savininkai nuomininkus į tokius butus įsileidžia už simbolinį – 100 Lt nuomos mokestį.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder