„Achema“ perka SGD iš Rusijos bendrovės

„Achema“ perka SGD iš Rusijos bendrovės

Didžiausia dujų vartotoja šalyje – Jonavos trąšų gamintoja „Achema“ – gamtines dujas perka ne tik iš Rusijos koncerno „Gazprom“, bet ir iš didžiausios privačios Rusijos dujų bendrovės „Novatek“.

Iš jos gamykla perka suskystintas gamtines dujas (SGD), jas importuoja per Klaipėdos SGD terminalą. 

Neoficialiomis BNS žiniomis, balandį „Achema“ atsigabeno du nedidelius krovinius su „Novatek“ dujomis. Abu laivai atplaukė iš Rusijos Vysocko uosto, esančio Baltijos jūroje. 

„Klaipėdos naftos“ atstovė Orinta Barkauskaitė BNS patvirtino, kad į Klaipėdą iš Vysocko šiemet atplaukė du laivai, tačiau daugiau informacijos ji teigė negalinti atskleisti. 

Pati „Achema“ nekomentuoja, iš ko perka dujas.

BNS žiniomis, iki birželio į Klaipėdą atplauks daugiau „Achemos“ užsakytų „Novatek“ krovinių su SGD. „Klaipėdos nafta“ šiemet turėtų priimti apie dešimt mažų SGD laivų, tačiau neskelbiama, ar visi jie bus skirti „Achemai“. 

„Achema“ balandžio-gegužės mėnesiais yra užsisakiusi 2,28 mlrd. kilovatvalandžių (kWh) išdujinimo pajėgumų (daugiau nei du didelius laivus). 

Rusijos dujų bendrovė „Novatek“ pagal gavybos apimtis savo šalyje nusileidžia tik monopolininkui „Gazprom“. Ji pranešė pernai išgavusi 68,81 mlrd. kubinių metrų dujų – 8,5 proc. daugiau nei prieš metus.

„Novatek“ su Rusijos vyriausybės pagalba įgyvendina du SGD gamyklų šalies šiaurėje projektus. Vienas jų Jamalo pusiasalyje pradėjo veikti 2017-ųjų pabaigoje, dar viena SGD gamykla planuojama greta esančiame Gydano pusiasalyje.

Kontrolinį Jamalo gamyklos projekto akcijų paketą (50,1 proc.) valdanti „Novatek“ jį įgyvendina kartu su Prancūzijos „Total“ (20 proc. akcijų), Kinijos CNPC (20 proc.) ir šios šalies investicijų fondu „Silk Road“ (9,9 proc.).

Gydano gamyklos kontrolė taip pat bus „Novatek“ rankose. Jame taip pat dalyvaus „Total“, o kiti projekto dalininkai kol kas nėra aiškūs.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder