Bitininkai nebepajėgia konkuruoti su įvežtiniu medumi

Bitininkai nebepajėgia konkuruoti su įvežtiniu medumi

"Bitininkams depresija. Jau ne vienas mojo į viską ranka, pardavinėja bites ir važiuoja į užsienį uždarbiauti", - sako Lietuvos bitininkų sąjungos Kretingos draugijos pirmininkas Augustas Latakas.

Pasak jo, pastaruoju metu bitininkai susiduria su nemenku iššūkiu - šalies rinkoje jaučiamas medaus perteklius. Tad Lietuvos bitininkams nebepavyksta parduoti viso bitelių sunešto medaus.

"Ypač sunku stambiesiems bitininkams, kurie turi daug bičių šeimų. Sandėliuose turi ne tik pernykščio, bet ir dar ankstesnių metų medaus", - sako A. Latakas.

Anot jo, tokia situacija susiklostė, nes stambiųjų prekybininkų užsakymu į Lietuvą gabenami didžiuliai kiekiai medaus iš Kinijos, taip pat - kaimyninės Ukrainos.

"Galima sakyti, kad Lietuvos bitininkai dabar medų dalija pusvelčiui. Parduoda tokiomis kainomis, kad ir savikaina neatsiperka. Pavyzdžiui, Kretingos turguje už puslitrį medaus prašome 4 eurų, bet žinome, kad kitur tokį pat kiekį medaus jau galima įsigyti ir už 2-2,5 euro", - pasakojo A. Latakas.

Jis akcentavo, kad atvežtinis medus paprastai būna kaitintas, tad prastėja jo kokybė.

"Tiesiog kai atveža didžiulius kiekius medaus, jis būna supilstytas į statines. Kad jį būtų galima išpilstyti į stiklainius, paprastai pakaitina, kad jis suskystėtų", - kam tai daroma, paaiškino A. Latakas.

Tad Lietuvos bitininkai nusprendė ženklinti vietinį medų, kad pirkėjai galėtų atskirti, kuris medus yra lietuviškas, o kuris atvežtinis. Nuo praėjusios vasaros Lietuvos bitininkų sąjungai (LBS) priklausančių bitininkų draugijų ar kitokių organizacijų nariai savo bitynų medų gali pažymėti prekiniu ženklu "LBS nario medus".

"Kad bitininkas galėtų gauti tokį lipduką, reikia atlikti tyrimus. Turi būti nustatyta žiedadulkių kilmė, reikia nustatyti, kad meduje nėra kokių kiparisų ar palmių žiedadulkių. Deja, tie tyrimai nėra pigūs - vienas tyrimas kainuoja 100 eurų. Dar reikia susimokėti už pačius lipdukus. Vienas lipdukas kainuoja 16 centų", - pasakojo A. Latakas.

Visi lipdukai yra numeruoti, kad kiti bitininkai negalėtų jų kopijuoti.

"Mūsų draugijoje pernai tokia galimybe ženklinti medų pasinaudojo tik du bitininkai. Tikimės, kad šiemet tokių bus daugiau", - minėjo Kretingos draugijos pirmininkas.

Tačiau ar toks ženklinimas, paskatins pirkėjus rinktis lietuvišką medų, klausimas lieka atviras.

Be kretingiškių, Lietuvos bitininkų sąjungos Kretingos draugijai priklauso ir 20 klaipėdiečių, 7 palangiškiai, 4 šilutiškiai.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder