Kaip greitai ir efektyviai sumažinti energijos suvartojimą

Kaip greitai ir efektyviai sumažinti energijos suvartojimą

Klimato kaita nuolat sulaukia daug dėmesio ir tiek valstybė, tiek verslo atstovai deda daug pastangų kiek įmanoma labiau prisidėti prie poveikio klimatui mažinimo. Vienas iš pažiūros nedidelių žingsnių – energijos vartojimo mažinimas, tuo pačiu prisidedant prie anglies dvideginio išmetimo mažinimo.

Kaip pasakoja „Ignitis“ ESCO produkto vystymo vadovas Arūnas Pakulis, efektyviai, greitai ir paprastai energijos suvartojimą sumažinti padeda apšvietimo modernizavimas. Jam antrina ir UAB Malkų įlankos terminalo direktorius Julius Kiršis.

Įmonės direktorius teigia, kad bendrovė susidūrė su situacija, kai naudotos technologijos paseno.

„Natūralu, kad laikui bėgant vis atsiranda naujų inovatyvių sprendimų. Tad kai iškilo poreikis atsinaujinti apšvietimą, kilo klausimas, ar investuoti nedidelę sumą į senos technologijos šviestuvų pagerinimą, ar visus juos pakeisti iš pagrindų. Kadangi esame atsakingas ir tvarus verslas, daug diskusijų nekilo – pasirinkome ne tik įmonei, bet ir aplinkai naudingą variantą“, – sprendimą modernizuoti apšvietimą įvardija J. Kiršis.

Malkų įlankos terminalas ir „Ignitis“ įgyvendino Klaipėdos uosto teritorijos apšvietimo atnaujinimo projektą, kurio metu sumontuota 34 vnt. modernių bei galingų LED šviestuvų. Kadangi šie šviestuvai sunaudoja iki 80 proc. mažiau elektros energijos, apšvietimo pakeitimas padės bendrovei sutaupyti iki 65 MWh elektros energijos per metus. Pasak J. Kiršio, sprendimą keisti apšvietimą lėmė ne tik ekonominė nauda, bet ir siekis prisidėti prie švaresnės aplinkos kūrimo. Būtent apšvietimo pakeitimas ir elektros energijos sutaupymas prisidės ir prie CO2 išmetimo sumažinimo iki 25 tonų per metus.

Bendrovės vadovas pasakoja, kad priėmus sprendimą klausimų dėl dokumentų pildymo, proceso apimties bei projekto valdymo nekilo.

„Pradėjus darbuotis ties projektu paaiškėjo, kad ir proceso ilgis, ir dokumentacijos kiekis buvo mažesni nei tikėjomės. Buvo aiškios bendradarbiavimo sąlygos, aiškiai parodyta nauda ir suteiktos garantijos. Kadangi suteiktos garantijos ir planuojamas naudingas naujų šviestuvų darbo laikas numatomas pakankamai ilgas, buvo svarbu pasirinkti tokį tiekėją, kuris sėkmingai vykdys veiklą ir po 10 metų. Patirtis ir įmonės stabilumas užtikrina, kad esant poreikiui galėsime kreiptis visą garantinį laikotarpį“, – apie pasirinkimą bendradarbiauti su „Ignitis“ pasakoja J. Kiršis.

Pasinaudoti ESCO paslauga – energetinį efektyvumą didinančių priemonių projekto rengimu, įrangos parinkimu ir montavimu – verslo įmonėms naudinga, nes už projekto įgyvendinimą yra atsiskaitoma iš sutaupytų lėšų. Visą reikiamą pradinę investiciją į projekto įgyvendinimą atlieka „Ignitis“ ir bendrovei nereikia turėti pradinių lėšų.

Pasak „Ignitis“ ESCO produkto vystymo vadovo, kai bendrovė kreipiasi dėl apšvietimo keitimo, sulaukia detalių skaičiavimų, kurie parodo, kad sutaupymai modernizavus apšvietimą bus didesni už paslaugos kainą. Paprastas pavyzdys: jei dabar už elektrą ir apšvietimą mokama 10 tūkst. Eur per metus, po modernizacijos energijos suvartojimas sumažės per pusę, vadinasi, sumažės ir sąskaitos. Už elektrą bus mokama 5000 Eur, tuomet 4 000 Eur atiteks įrangai padengti, o sutaupymas būtų 1000 Eur per metus. Praėjus sutarties laikotarpiui, kuris dažniausiai apibrėžiamas 5 metais, įmonė turi sumažėjusias sąnaudas, gerą apšvietimą ir modernią įrangą.

„Turime vieną Žemę ir prie jos tausojimo bei geresnės ateities turime visi mažesniais ar didesniais darbais prisidėti. Atsakingas ir tvarus verslas yra mūsų prioritetas. Manau, geras pavyzdys užkrečiamas, nes kuo daugiau įmonių ar gyventojų diegsis energiją taupančias technologijas, tuo geriau bus matyti jų teikiama nauda. Taip pat mūsų pavyzdys galėtų padėti apsispręsti kitiems dvejojantiesiems, ar tikrai verta rinktis inovatyvius technologinius sprendimus, kurie prisideda prie aplinkosaugos problemų spendimo“, – apibendrina J. Kiršis.    

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder