Kremlius diktuoja naujas sąlygas – vežėjai iš Lietuvos gali bet kada įkliūti

Kremlius diktuoja naujas sąlygas – vežėjai iš Lietuvos gali bet kada įkliūti

Rusiją krovinius gabenantys Lietuvos vilkikų vairuotojai nežino, kada nuo šios šalies sienos jiems gali būti nurodyta pasukti atgal. O blogiausiu atveju dar ir įpaišytas administracinis pažeidimas.

Europos Sąjungos ir trečiųjų valstybių piliečiai į Rusiją privalo atvykti tik per tarptautinius sienos kirtimo punktus.

Tokią žinią išplatinęs Kremlius atėmė galimybę iš Lietuvos gyventojų nuvykti į Maskvą traukiniu.

Mat jis važiuoja per Baltarusiją, o tarp pastarosios valstybės ir Rusijos tokių punktų nėra. Todėl „Lietuvos geležinkeliai“ išvis nepardavinėja bilietų į Maskvą Lietuvos pilietybę turintiems klientams.

Tuo metu krovinius į Rytų pusę gabenantys vežėjai irgi susidūrė su rimtomis kliūtimis. Mat, pagal Lietuvos ir Rusijos sutartį, vilkikai irgi turi vykti tik per tarptautinius postus.

Bet gabenant krovinius iš mūsų šalies per Baltarusiją Sankt Peterburgo link tenka daryti didžiulį lankstą, nes tiesiausiame kelyje tokių postų nėra. Tad tenka rinktis arba kelionę per Latviją, arba dar tolimesnį kelią Smolensko kryptimi.

„Ten tarptautinių sienos kirtimo punktų irgi nėra, nes Rusija ir Baltarusija formaliai juk kaip ir sąjunginė valstybė. Tačiau toje vietoje bent veikia tokia mobilioji pasienio tarnyba, kuri dar toleruoja mūsiškių keliones.

Tiesa, negalime būti tikri, kad vieną dieną Maskvoje kas nors neišlips iš lovos ne ta koja ir nenuspręs iš karto viską pakeisti. Tuomet liktų vienintelis kelias – per Latviją“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo Nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ generalinis sekretorius Mečislavas Atroškevičius.

Pasak jo, dėl to, kad vykstantiems Sankt Peterburgo kryptimi Lietuvos vežėjams tenka sukarti ilgesnį kelią negu jų kolegoms iš Rusijos ar Baltarusijos, mūsiškiai tampa mažiau konkurencingi.

Pagal sutartį, Rusijos sunkvežimių vairuotojai irgi turėtų kirsti mūsų šalies sieną tik per tarptautinius punktus – tokius, kokie yra pasienyje su Baltarusija ir Rusija. Kitaip tariant, iš esmės jie negalėtų atvykti per Latviją ar Lenkiją.

„Linava“ jau porą metų dėl to tarėsi su Užsienio reikalų ministerija, tačiau jokių veiksmų nebuvo imtasi, nes, anot M.Atroškevičiaus, tam jau reikalingi politiniai sprendimai.

„Ta rusų ir baltarusių sąjunginė valstybė metų metus neveikia, ir visi buvo į tai užsimerkę.

Tačiau dabar tarp Maskvos ir Minsko prasidėjo trintis, o dėl to kilo grėsmių mums.

Važinėti dar važinėjame, niekur nesidėsi, bet tiesiausias kelias į Rusijos šiaurinę dalį mums užkirstas“, – aiškino „Linavos“ generalinis sekretorius.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder