Neteisėtai vandenį vartoti - brangu

Neteisėtai vandenį vartoti - brangu

Vandens tiekimas ir nuotekų tvarkymas yra viešoji paslauga. Vadinasi, visi vartotojai ja naudotis turi tokiomis pačiomis sąlygomis ir mokėti nustatytą visiems tos pačios kategorijos vartotojams vienodą kainą.

Džiugu, kad didžioji dalis AB "Klaipėdos vanduo" klientų - tai sąžiningi ir laiku už paslaugas sumokantys vartotojai. Todėl įmonei labai svarbu, kad likusios mažos dalies vartotojų aptarnavimas netaptų finansine našta visiems paslaugų naudotojams.

Pastaruoju metu, sparčiai didėjant individualių namų kiekiui, ypač didelis dėmesys skiriamas neteisėtiems vandens vartojimo ar nuotekų išleidimo atvejams nustatyti. Per 2017 metus nustatytas 131 savavališko naudojimosi vandens, nuotekų ar paviršinių nuotekų paslaugomis atvejis, šiais metais - jau 52 atvejai.

TINKLAS. Dūmai iš pastato lietaus nuotekų sistemos parodo, kad ji prijungta prie buitinių nuotekų tinklo."Klaipėdos vanduo" nuotr.

Kaip vandentiekininkai nustato savavališką prisijungimą prie tinklų? Pirmiausia analizuojame geografinėje informacinėje sistemoje (tai tokia žemėlapių programa, kurioje pavaizduoti visi tinklai), kur yra pakloti tinklai ir žiūrime, ar prie paklotų tinklų esančio namo gyventojai yra paslaugų naudotojai. Atkreipiamas dėmesys į tokius namus, kurių kieme ar netoliese gatvėje matome paklotas komunikacijas, tačiau gyventojai nėra vandens tiekimo ar nuotekų tvarkymo paslaugų naudotojai. Tada vykstame pas tuos gyventojus įsitikinti, ar tikrai nesinaudoja mūsų teikiamomis paslaugomis. Kitas būdas - vandens kiekių atskirose vandens teikimo sistemos dalyse stebėjimas. Vandens skaitikliai yra įrengti ne tik gyventojų butuose ar namuose, tačiau ir daugiabučių namų įvaduose bei vandentiekio tinklo dalyse. Pagal juos matome, kiek vandens patiekiama į visą daugiabutį namą, atskirą gatvę, kvartalą ar gyvenvietę. Jei matome, kad iš tos teritorijos gauname pajamas už Žymiai mažesnį vandens kiekį nei užfiksavo tarpinis skaitiklis, ieškome priežasčių, kur vanduo galėjo pradingti. Šiuo atveju pirmiausia ieškome avarijų ir tik įsitikinę, kad jų nėra, - neteisėto vandens vartojimo atvejų.

Nuotekų sistemų savavališkų prijungimų paieška kiek kitokia. Nuotekų vamzdynas yra didesnio diametro, todėl nustatyti neteisėtai prijungtus tinklus galima tiek naudojant kamerą, kuri filmuoja važiuodama vamzdyno vidumi, tiek atidarius šulinius. Labai dažnai, net namų savininkams nežinant, į buitinių nuotekų tinklus yra prijungta namo drenažinė sistema arba lietaus nuotekų tinklai. Toks prijungimas taip pat yra nelegalus, nes buitinių nuotekų išvalymas yra brangus. Buitines nuotekas sumaišius su lietaus vandeniu, jas reikia išvalyti taip pat, kaip ir buitines nuotekas. Tuo tarpu nuo gyvenamųjų namų teritorijų tinkamai pašalinus lietaus nuotekas, jų valyti nereikia. Apie lietaus tinklų ar drenažo sistemų prijungimą prie buitinių nuotekų tinklų dažnai sužinome per liūtis, kai kaimynai pradeda skųstis, kad iki tol sėkmingai veikę buitinių nuotekų tinklai per liūtis nespėja priimti didesnio kiekio nuotekų. Lietaus tinklų prijungimai nustatomi į pagalbą pasitelkus sauso garo įrangą. Dūmai ventiliatoriumi pučiami į buitinių nuotekų tinklą, šie sklaidosi vamzdyne ir kyla pro atviras angas - lietaus nuotekų groteles, šulinių liukus, namų lietvamzdžius. Tokiu būdu iš kylančių dūmų galima nustatyti, kur yra savavališki prijungimai.

SKAITIKLIS. Taip skyla spaudžiamas vandens skaitiklis. "Klaipėdos vanduo" nuotr.

Lietaus tinklų prijungimas prie buitinių nuotekų tinklų didina nuotekų išvalymo kainą, o atvirkščias procesas - buitinių nuotekų tinklų prijungimas prie lietaus tinklų - yra nusikalstamas, nes tokiu atveju nevalytos nuotekos iš karto išleidžiamos į atvirus vandens telkinius ir juos teršia. Nustatę tokius atvejus, iš karto pranešame už aplinkos apsaugą atsakingoms institucijoms.

Neteisėtu vandens vartojimu ir nuotekų išleidimu laikomos ir manipuliacijos su vandens skaitikliais. Jau daugelį metų AB "Klaipėdos vanduo" gyventojų butuose ir namuose įrengia vandens apskaitos prietaisus, kurie yra maksimaliai apsaugoti nuo galimo poveikio skaitiklio rodmenims. Dar ir dabar pasitaikantis, praeityje buvęs populiariausias, skaitiklio sustabdymo būdas - užspausti spaustuvais, sukelia mūsų vartotojams nemažai problemų. Visi gyventojų butuose įrengti skaitikliai yra greitai skylantys, todėl jei bandoma suspausti skaitiklio skaičiavimo mechanizmą, skaitiklio ekranas suskyla. Dar vienas pasitaikantis suvartoto vandens kiekio "pagerinimo" būdas - nuimtas skaitiklio skaičiavimo mechanizmas, kuris uždedamas prieš atvykstant bendrovės kontrolieriams ar šaltkalviams. Tokio skaitiklio pažeidimo atvykę kontrolieriai gali ir nepastebėti, nes atliekama tik išorinė skaitiklio apžiūra, tačiau skaitiklio keitimo metu, kai skaitiklis yra nuimamas, šis pažeidimas aiškiai matomas. AB "Klaipėdos vanduo" įrengiami skaitikliai yra vientisi ir netyčia skaičiavimo mechanizmas nuo skaitiklio korpuso neatsiskiria. Skaitiklį išskaidyti galima tik panaudojus jėgą, o atskyrimas palieka mechaninių pažeidimų skaitiklio viduje.

Čia pateikiami tik keli pavyzdžiai, kaip bandoma paveikti vandens skaitiklio rodmenis. Tačiau, kaip jau minėta anksčiau, nustačius skaitiklio pažeidimą, tai yra laikoma neteisėtu vandens vartojimu, kuris pagal teisės aktus prilyginamas savavališkam vandens vartojimui.

MECHANIZMAI. Nuimti skaitiklių skaičiavimo mechanizmai, siekiant neapskaityti naudojamo vandens. "Klaipėdos vanduo" nuotr.

AB "Klaipėdos vanduo" nei sankcijų, nei baudų už savavališką vandens vartojimą netaiko. Mes pranešame savivaldybės, kurios teritorijoje nustatomas neteisėto vartojimo atvejis, viešosios tvarkos skyriui, kuris skiria administracinę nuobaudą. Tačiau, akivaizdu, kad, neteisėtai naudojantis paslaugomis, buvo sunaudotas tam tikras kiekis vandens ar išleistos nuotekos. Kadangi suteiktų paslaugų kiekio apskaičiuoti pagal skaitiklio rodmenis negalime, nes jie tiesiog nėra įrengti, teisės aktai nurodo tokiems vartotojams suteiktų paslaugų kiekį skaičiuoti pagal vamzdyno skersmenį, kad juo vanduo ar nuotekos tekėjo visą parą per visą nustatytą pažeidimo laikotarpį, bet ne ilgesnį nei vienas mėnuo. Taip suskaičiavus vandens kiekį neteisėtai prisijungusiam prie vandentiekio tinklų individualaus namo gyventojui dabar galiojančiomis kainomis tenka sumokėti nuo 124 Eur, bute - nuo 132 Eur ir daugiau. Pašalintų nuotekų kiekio apmokestinimas dar skaudesnis. Jis sudaro nuo 850 Eur, esant pačiam mažiausiam 50 mm skersmens vamzdynui. Be to, raginame nelegalius vartotojus kuo skubiau tapti teisėtais paslaugų vartotojais, nes, priešingu atveju, paslaugų teikimas yra nutraukiamas.

Apgailestaujant tenka konstatuoti, kad vis dar nemaža dalis naujakurių nesidomi savo įsigyto turto komunikacijomis. Pasitaiko, kad, praėjus ne vieneriems metams nuo įsikūrimo naujame būste, nustatomas neteisėtas paslaugų naudojimas, tačiau būsto savininkas per visą laikotarpį net nepasidomi, iš kur pas jį atiteka vanduo ir kur pasideda nuotekos. Todėl raginame, įsigijus naują būstą, visuomet kreiptis į AB "Klaipėdos vanduo" ir sužinoti, kokiu būdu įsigytame būste yra tiekiamas vanduo ir tvarkomos nuotekos. Taip ne tik būsite tikri dėl įsigyto turto būklės, bet ir išvengsite netikėtų finansinių nuostolių.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder