Tadas Šatkauskas: "Pigiau ne visada reiškia patikimiau ar saugiau"

Tadas Šatkauskas: "Pigiau ne visada reiškia patikimiau ar saugiau"

"Daugiausiai klaidų padaroma kai nežinai ko nežinai", - sako konsultacinės firmos "Sabelija" generalinis direktorius Tadas Šatkauskas. Tačiau net ir žinojimas negarantuoja, kad įmonė atitinka visus keliamus saugos reikalavimus.

25-erius veiklos metus skaičiuojanti bendrovė kasmet organizuoja tūkstančius mokymų, kurie tampa vis geresne saugaus darbo prevencine priemone. Tačiau tai tik viena iš paslaugų, kurias teikia "Sabelijos" profesionalai.

Reikia rinktis atsakingai

Neretai nutinka taip, kad įmonės vadovas nežino dalykų, susijusių su darbų sauga, priešgaisrine sauga, pastato būkle, civilinės saugos būkle. O tai išryškėja atsitikus nelaimingam atsitikimui, kai už padarytą žalą tenka atsakyti.

"Dabar visi tokias paslaugas teikiantys specialistai prisistato viena fraze - "darbų sauga nuo A iki Z". Maždaug 70-80 procentų konkurentų daro tik tai, ką sugeba, kas paprasta ir elementaru. Tikriausiai daugelis esate girdėję, kad jeigu yra rimta sveikatos problema, nereikia pasikliauti vienu specialistu. Kodėl? Pavyzdžiui, chirurgas profesionalas, savo sritį gerai išmano. Bet juk ne visada reikia pjauti", - sakė T. Šatkauskas.

Pasak jo, būtina įsiklausyti, ką saugos paslaugas teikiantys specialistai siūlo. O ar siūlomos paslaugos bus atliktos profesionaliai, galima atkreipti dėmesį į įmonės darbo patirtį.

"Turime grįžusių klientų, kuriuos netenkino pavienių specialistų darbas. Kai reikia ištirti nelaimingą atsitikimą, kai kurie nuo to bėga, nes nenori tam gaišti laiko. Vienam nelaimingam atsitikimui ištirti reikia mažiausiai savaitės, o jeigu specialistas turi daug darbo... Kai specialistas tokį darbą dirba jau 25 kartą, duomenims surinkti pakanka 5 valandų", - teigė T. Šatkauskas.

Jis pasidalijo vienu pavyzdžiu iš Palangos, kai vieno viešbučio vadovas penkerius metus pasikliovė pigias paslaugas siūliusiu specialistu. Kai paaiškėjo, trūkumų buvo daugybė. O kas būtų nutikę nelaimingo atsitikimo atveju?

"Žaidžiama ant to, kad vadovas nežino to, ko nežino. O kai užduoda klausimą - puola ir daro. Bet praėjo 5 metai. O darbo jokio. Kam tada mokėti? Ir viskas gerai tol, kol kažkas atsitinka. O paprastai įmonės žvelgia į kainą, kad paslauga kainuotų kuo pigiau. Tačiau pigiau ne visada reiškia patikimiau ar saugiau", - tikino "Sabelijos" vadovas.

Jis priminė, kad kai kurie darbai privalo būti atlikti kasmet, pavyzdžiui, darbo vietų instruktavimas ar akių patikra dirbantiems su kompiuteriu.

"Ar pagal tai, kas parašyta darbuotojo žalioje knygelėje, jis gali dirbti? Galbūt atsirado sveikatos sutrikimas ir dirbti negali? Galbūt dirbti negali dėl pasikeitusios darbo vietos? Tam esame paruošę savo pastovios priežiūros paslaugą - sužiūrime terminus, naujoves, įstatymų pakeitimus, mokymus, tai, kas reikalinga", - sakė T. Šatkauskas.

Konsultacinė firma "Sabelija" jau 18 metų naudoja savo auditavimo sistemą, tad per daugelį metų bendrovėje susiformavo terminas "Saugaus darbo kultūra".

"Mūsų pagrindinė žinia - darbdavys turi saugoti darbuotoją, nori to ar ne. Tai yra privaloma. Per paskutinius trejus metus išgirdę esamų klientų poreikius išplėtėme konsultacijų spektrą, kad padėtume dar patogiau tvarkytis ne tik su Lietuvos, bet ir tarptautinių institucijų reikalavimais (tokiais kaip BDAR ar viešųjų pirkimų įstatymai).

Saugos ir Kokybes standartų diegimo komanda (ISO; OHSAS; ir kt.) ir Duomenų saugos valdymo teisinė bei IT specialistų komanda, atliekanti ir Duomenų saugos pareigūno funkcijų vykdymas", - teigė T. Šatkauskas.

Greitu metu "Sabelija" savo klientams ruošiasi pristatyti naujovę - internetinę platformą, kurioje bus galima pasitikrinti, ar įmonė atitinka visus keliamus saugos reikalavimus.

"Pasakysime, kuriose vietose ko trūksta. Paslauga kainuos nebrangiai ir leis panaikinti terminą "nežinau ko nežinau", - sakė T. Šatkauskas.

Prioritetas - darbuotojo apsauga

Pasitaiko dažnų atvejų, kai darbdavys darbuotojui parūpina visas reikiamas apsaugos priemones, tačiau jų nesilaikoma. Jeigu aplinkybės nenumatytos, dėl kurių įvyko nelaimingas atsitikimas - kaltas darbdavys.

Įstatimų logika - paprasta: darbdavys turi apmokyti darbuotoją, kaip reikia dirbti. Darbdavį nuo didesnių rūpesčių gali apsaugoti tik išsamūs apmokymai ir darbuotojo parašas, kad su instruktažu susipažinta.

"Pavyzdžiui, dirbama ceche be šalmų. Prakaituota galva turėtų būti kur kas geriau nei prarasta gyvybė. Tačiau šiomis dienomis nutinka taip, kad darbuotojui kur kas svarbiau yra komfortas. Taip būti neturėtų. Pavyzdžiui, jeigu pjaustomi skardos lakštai, o tu dirbi be aprangos ar šalmo, atsiranda didelė rizika", - sakė T. Šatkauskas.

Pasak jo, praktikoje nurodymų nevykdantys darbuotojai sulaukia drausminių nuobaudų. Tačiau kur kas efektyviau už jas veikia mokymai, kuriuos vis dažniau renkasi atsakingos įmonės.

"Mokymų salėje paprastai pakanka susėsti su darbuotojais ir pasikalbėti, paklausti, kada paskutinį kartą buvo nukritęs skardos gabalas. Pokalbio metu paaiškėja, kad tai nutiko prieš savaitę. Galų gale padaroma išvada, kad skardos lakštas nukrenta kas antrą savaitę. Galima tik įsivaizduoti, jeigu toks lakštas vienam iš dirbančiųjų pataikys į galvą... Be šalmo tikimybė išgyventi yra? Nėra jokių galimybių. Kas rytą prieš einant į darbą atsisveikinate su šeima. Jeigu planuojate nesidėti šalmo, pasakykite savo šeimai, kad šiandien galbūt iš darbo negrįšite.

Žmogus privalo susimąstyti apie žemiškus dalykus. Tai nėra tik darbas, atlyginimas ir premijos. Kas iš tų pinigų, jeigu nutiks nelaimingas atsitikimas... Profesionalus lektorius gali duoti puikių pavyzdžių. Įvykusios kibirkštys smegenyse sumažina tikimybę nutikti nelaimingiems atsitikimams, paprastai darbuotojas pradeda save saugoti", - teigė T. Šatkauskas.

Profesionalias paslaugas teikianti konsultacinė firma "Sabelija" vien praėjusiais metais paslaugas suteikė apie 3 tūkst. įmonių. Didžiuosiuose šalies miestuose (Klaipėdoje, Vilniuje, Kaune ir Šiauliuose) savo biurus turinti bendrovė paslaugas teikia visoje Lietuvoje.

"Vakarų ekspreso" inf.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder