Žygimantas Vaičiūnas: derybos dėl Ignalinos AE finansavimo buvo ir bus sudėtingos

Žygimantas Vaičiūnas: derybos dėl Ignalinos AE finansavimo buvo ir bus sudėtingos

Europos Komisijai siūlant, kad kitoje daugiametėje finansinėje perspektyvoje Ignalinos atominės elektrinės (AE) uždarymui būtų skirta 552 mln. eurų, energetikos ministras teigia, kad derybos bus sudėtingos. 

Trečiadienį EK paskelbė pirminį 2021-2027 metų daugiametės finansinės perspektyvos siūlymą, kur numatytas finansavimas Ignalinos AE. Lietuva iš viso siekia gauti 780 mln. eurų ES paramos kitoje finansinėje perspektyvoje, dar 127 mln. eurų uždarymui skirtų pati.

„Derybos tiek buvo, tiek yra, tiek ir bus sudėtingos. Iš esmės įvertinant daugelį aspektų, tiek pačius vertinimus, Europos Audito rūmų ataskaitas, kurios turi tam tikrą politinį atspalvį, tiek „Brexit“, kuomet pakankamai sudėtinga derėtis, nes iš esmės ieškoma, kaip mažinti Europos Sąjungos finansavimą įvairiomis kryptimis, o ne kaip jį didinti“, - Eltai sakė energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas. 

Tačiau, anot jo, svarbu tai, kad biudžete Ignalinos AE uždarymui finansavimas numatytas atskira eilute.

„Turime situaciją, kai visai neseniai buvo apskritai kvestionuojama, ar Ignalinai turi būti skiriamas finansavimas atskira eilute, tai šiandien tas klausimas iš esmės išspręstas, turime atskirą eilutę“, - tikino ministras.

Jis teigė vertinantis EK siūlymą pozityviai.

„Tai yra solidarumo tęstinis pavyzdys. Dabar jį turėsime apginti prieš visas Europos valstybes. Tai darėme anksčiau, darome ir dabar. Bus reikalingos ne tik mano, kaip ministro, bet ir Premjero, Prezidentės pastangos“, - teigė Ž. Vaičiūnas. 

Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas Nerijus Aleksiejūnas teigia, kad EK siūlymas vertinamas teigiamai. Tačiau, pasak jo, bus deramasi, kad uždarymui būtų skirta daugiau lėšų. 

„Be abejo, kad mes kalbėsime apie tai, kad tas finansavimas turėtų dar didėti, bet ta pirminė pozicija, manau, yra geras pagrindas, ypač lyginant su šita finansine perspektyva. Norėčiau priminti, kad prieš šią finansinę perspektyvą Europos Komisijos siūlymas buvo 210 mln. eurų“, - žurnalistams trečiadienį teigė Prezidentės patarėjas N. Aleksiejūnas.

Kiek lėšų bus iš tikro skirta Ignalinos AE, paaiškės po derybų. Trečiadienį paskelbtas tik pirmasis EK siūlymas. 

Diplomatinių šaltinių teigimu, jeigu dėl daugiametės finansinės perspektyvos nepavyks susiderėti iki šių metų pabaigos arba kitų metų vasario, dėl Europos Parlamento rinkimų derybos greičiausiai nusikeltų į 2019 metų pabaigą. 

Tačiau teigiamai vertinama tai, kad Ignalinos AE uždarymui projekte EK išskyrė atskirą eilutę, tuo metu Bulgarijos ir Slovakijos jėgainių uždarymui siūloma skirti paramą bendrai, priskiriant ją branduolinės saugos ir uždarymo eilutei. Joje numatyta 626 mln. eurų paramos. 

Iš viso EK pateikė 1,279 trilijono eurų dabartinėmis kainomis 2021-2027 metų daugiametę finansinę perspektyvą. 

IAE uždarymui iš ES biudžeto 2014-2020 m. jau skirta 450,8 mln. eurų, nors pirminis EK siūlymas buvo 210 mln. eurų, 2007-2013 m. - 837,4 mln. eurų. 

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder