Dmitrijus Medvedevas: "Gazprom" stebės energetinę situaciją Ukrainoje

Dmitrijus Medvedevas: "Gazprom" stebės energetinę situaciją Ukrainoje

Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas nurodė koncerno "Gazprom" vadovui Aleksejui Mileriui atidžiai stebėti energetinę situaciją Ukrainoje ir tikrinti, ar nesankcionuotai nesisavinamos dujos.

Darbo susitikimo metu "Gazprom" vadovas premjerui nurodė, kad gruodžio pabaigoje Ukraina sumokėjo 1 mlrd. 650 mln. JAV dolerių skolos už dujas.

"Tokių sąlygų pasiekėme trišaliu susitarimu su Ukraina, Europos Komisija ir Rusijos Federacija. Taigi Ukraina vykdo visus savo įsipareigojimus, susijusius su skolos išmokėjimu", - pabrėžė A. Mileris.

"Gazprom" vadovas taip pat nurodė, kad išmokėtos lėšos tėra skolos dalis. "Visa Ukrainai pateiktos sąskaitos už įsiskolinimus suma - 5,3 mlrd. JAV dolerių, t. y. sumokėta dalis sumos", - sakė jis.

Pasak A. Milerio, Ukraina už sausį turimas tiekti dujas iš anksto sumokėjo 150 mln. JAV dolerių. "Atsižvelgus į tai, kad Ukraina gruodį gerokai sumažino savo požeminėse saugyklose laikomų dujų apimtis, ji neperpumpavo dvyliktą mėnesį iš anksto apmokėtų dujų apimčių. Iš 1 mlrd. kub. metrų Ukraina išnaudojo maždaug 50 proc., taigi, atsižvelgus į išankstinį apmokėjimą už sausio mėnesį, šaliai turėtų būti perduota maždaug 1 mlrd. kub. metrų dujų. Iš tiesų tai nėra labai daug, nes Ukrainoje šiuo metu vis labiau šąla. Šalyje (registruojami) per parą perpumpuojamų dujų kiekiai, palyginti su gruodžio mėnesiu, padidėjo dukart", - teigė "Gazprom" vadovas.

Jis neatmetė galimybės, kad iš tranzitinių dujotiekių gali būti pradėtas nesankcionuotas dujų perpumpavimas. Anot A. Milerio, tokia grėsmė išlieka dėl to, kad Ukraina iš pat pradžių tinkamai neužpildė savo požeminių saugyklų. "Žinome, kad oficialiai buvo kalbama apie 16,5 mlrd. kub. metrų dujų. Tai visai nedaug šaltai žiemai išgyventi. Tačiau maždaug 5-6 mlrd. iš minėtų 16,5 mlrd. yra vadinamosios neaktyviosios dujos - jomis iš principo naudotis neįmanoma", - pabrėžė "Gazprom" vadovas.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder