EP patvirtinti susitarimai palengvins prekybą ir verslą su Rusija

EP patvirtinti susitarimai palengvins prekybą ir verslą su Rusija

Trečiadienį Europos Parlamentas patvirtino tris ES ir Rusijos prekybos susitarimus, kurie pagerins verslo sąlygas ES automobilių dalių gamintojams, Rusijos žaliavų importuotojams ir ES paslaugų tiekėjams Rusijoje, praneša EP spaudos tarnyba.

Šie prekybos susitarimai buvo suderėti Rusijai stojant į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO). Jie yra palankesni negu PPO taisyklės. Prekybos transporto priemonių dalimis susitarimas numato kompensavimo tvarką ES automobilių dalių gamintojams tuo atveju, jei labai sumažėtų jų eksportas į Rusiją. Pavyzdžiui, jei šis eksportas per metus sumažėja 3 proc., Rusija privalės taikyti mažesnius importo muitus sumažėjusiam produkcijos kiekiui.

Derybose dėl narystės PPO Rusija įsipareigojo laipsniškai sumažinti arba panaikinti eksporto muitus daugumai žaliavų (apie 80 proc.), o likusiai daliai pasiliko teisę taikyti naujus ir papildomus muitus. Tuo tarpu ES ir Rusijos susitarime Rusija įsipareigojo imtis visų pastangų nenustatyti naujų eksporto muitų minėtai daliai žaliavų ar jų nedidinti. Tai galios sėkloms, tabakui, įvairiems cheminiams, geležies ir energetikos produktams. Kartu Rusija įsipareigojo bent prieš du mėnesius iki numatomo naujų muitų taikymo konsultuotis dėl jų su ES.

Dvišalis ES ir Rusijos susitarimas dėl prekybos paslaugomis suteikia naujų galimybių ES jūrų transporto agentūroms, kurios siekia įsisteigti Rusijoje. Be to, kiekvienais metais mažiausiai 16 tūkstančių Europos paslaugų įmonių darbuotojų galės lengviau gauti darbo leidimus Rusijoje.

ES yra pagrindinė Rusijos prekybos partnerė - jai tenka apie 47,1 proc. šios šalies užsienio prekybos ir 75 proc. jos užsienio investicijų. Rusija savo ruožtu yra trečia pagal dydį ES prekybos partnerė (po JAV ir Kinijos) - jai tenka apie 8,6 proc. ES užsienio prekybos (2010 m. duomenys).

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder