Kaliningrade bręsta varškės maištas

Kaliningrade bręsta varškės maištas

Nemažai Kaliningrado srities gyventojų yra nepatenkinti centrinės Rusijos valdžios sprendimu uždrausti lietuviškų pieno produktų importą. Kol kas pasipiktinimas tokiu sprendimu išreiškiamas tik socialiniuose tinkluose, tačiau patys aktyviausieji jau organizuoja mitingą. [CITATA]

Prieš keletą dienų socialiniais tinklais besinaudojantys kaliningradiečiai ėmė masiškai savo nuotraukas keisti lietuviškų pieno produktų - jogurtų, grietinės, varškės sūrelių - atvaizdais. Tokiu gana originaliu būdu srities gyventojai išreiškė savo nepasitenkinimą federalinės valdžios sprendimu uždrausti importuoti jų mėgiamus produktus dėl neva prastos jų kokybės.

Radijas "Svoboda" savo ruožtu pabrėžia, jog nepasitenkinimą sustiprino ir tai, jog draudimas sutapo su iki trečiadienio galiojusia sugriežtinta muitinės kontrole vežėjams iš Lietuvos. Skaičiuojama, kad dėl prastovų prie sienos Kaliningrado verslas patyrė jau apie 150 mln. rublių (11,8 mln. litų) nuostolių.

Ir už, ir prieš

Kiek žmonių dalyvauja internetiniame "flashmobe", suskaičiuoti sunku, tačiau rusiškoji BBC žinių tarnyba konstatuoja, jog jų yra daug.

"Visa mano draugų skiltis, kurioje yra apie du tūkstančius žmonių, staiga pavirto lietuviškų pieno produktų galerija", - sako žinomas Kaliningrado "blogeris" ir apžvalgininkas Romanas Juchnovecas.


NEDAUG? Kaliningrado srities žemės ūkio ministras Vladimiras Zarudnis tvirtina, jog lietuviški pieno produktai iki šiol užėmė tik 5 proc. regiono rinkos. ITAR-TASS/SCANPIX nuotr.

Tačiau netrūksta ir tokių, kurie į šią protesto akciją žiūri labai skeptiškai ir dėl to aktyviai reiškia savo nuomonę internetinėse diskusijose bei socialiniuose tinkluose.

"Gal nepardavinėkime tėvynės už varškę ir pieniškas dešreles. Iš mūsų ir taip visa Rusija jau juokiasi. Nejaugi jums iš tiesų taip norisi tos varškės?" - pareiškė viena "Facebook" vartotoja.

"Man atrodo, kad čia esmė yra ne pieno produkcija, o tai, kad A: iš mūsų atima teisę rinktis; B: "viršuje" vykstantys politiniai karai tiesiogiai smūgiuoja mums, kalingradiečiams", - dėsto kita "Facebook" narė.

Tuo metu iniciatyvinė "blogerių" grupė jau kreipėsi į Kaliningrado miesto valdžią, kad ji leistų rengti mitingą, kurio metu norima protestuoti prieš centrinės valdžios veiksmus.


"Daugelis, ne tik mes, manome, kad ateityje gali būti uždrausta importuoti ir kitus produktus. Jei bus uždraustas žuvies importas, tikrai sustos Sovetske pastatyta gamykla "Vichiunai-RUS". Mes dabar pradėjome aktyviai dirbti socialiniuose tinkluose, kad visi nepritariantys tokiai politikai galėtų sėkmingai sudalyvauti mitinge", - sakė vienas iš mitingo organizatorių Dmitrijus Trunovas.

Mitingas turėtų vykti spalio 18-ąją.

Kalbų apie būsimą mitingą paskatintas kitas "Facebook" naudotojas Saša Furmanas sukūrė net miniatūrą:
"Pokalbis prieš mitingą:
- Sveiki, jūs varškinis ar sūrelinis?
- Drauge, jūs ką, nematote, kad čia jogurtinių kolona? Jūs pats kas toks?
- Na, aš varškinis, man kur?
- Jūs Žemaitijos pienas?
- Ką?
- Ar jūs Svalia?
- Ką? Ne, aš Viktoras!
- Aišku, Viktorai, kolona su estiškais produktais žygiuos gruodį."

Bene paskutinį kartą didžiulis mitingas Kaliningrade vyko 2010-aisiais, kai apie 10 tūkst. žmonių protestavo prieš transporto apmokestinimo padidinimą.

Mėgsta nuo sovietmečio

Srities žemės ūkio ministras Vladimiras Zarudnis tvirtina, jog lietuviški pieno produktai iki šiol užėmė tik 5 proc. regiono rinkos. Draudimo autorius Genadijus Oniščenka, Rusijos vartotojų teisių tarnybos vadovas, savo ruožtu aiškino, kad visos Rusijos mastu Lietuvoje pagaminti pieno produktai "yra žemiau statistinės ribos".

Nepaisant to, rusiškoji BBC žinių tarnyba konstatuoja, jog lietuviška pieno produkcija pelnė Kaliningrado srities gyventojų pagarbą ir pasitikėjimą dar sovietmečiu, kai kaliningradiečiai masiškai važiuodavo prekintis į Lietuvą. O paskutiniajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, kai vietiniai gamintojai dar tik bandė įsibėgėti, lietuviai sritį užvertė "skania, nebrangia ir kokybiška produkcija". Per laiką vietinis verslas atkovojo didžiąją dalį rinkos, bet lietuviškoji produkcija visiškai išstumta nebuvo.

"Aš iš įpročio perku tik lietuvišką jogurtą ir varškę. Tad ir dabar dar bandau prisipirkti atsargai, kol jų dar yra parduotuvėje", - prisipažino vienas iš parduotuvėje žurnalistų pakalbintų kaliningradiečių.

Kenkia Kaliningradui

"Pats liūdniausias dalykas šioje istorijoje yra ne tai, kad lentynose neliks lietuviškų pieno produktų, o tai, kad regionas gali netekti investuotojų. Penki vilkikai su būtinomis dalimis prie sienos Lietuvos pusėje stovi jau dvi savaites. Kokia smulkmena, ar ne?" - konstatuoja Kaliningrade investuojančius užsienio verslininkus vienijančios asociacijos direktorius Olegas Skvorcovas.

"Dėl tos varškės gali būti padėtas, o gal jau ir yra padėtas dar vienas kaliningradiečių saviidentifikacijos taškas, ypač 30-40 metų kartos. Reikalas liečia ne varškę, o stebinančiai greitą refleksiją", - sako sociologas Aleksejus Visockis.

"Nėra jokio oficialaus federalinės valdžios paaiškinimo. Būtų suprantama, jei Maskva pasakytų: "Žinote, Lietuva prasilenkė su tarptautine teise išduodama kokį nors Rusijos pilietį JAV". Arba, kad Lietuva nepasirašė sutarties, kuri būtų leidusi Rusijai Kaliningrado sritį aprūpinti elektros energija. Bet kada daromi kažkokie maži dūriai per Genadijų Oniščenką, "Rospotrebnadzor" - tai jau neteisinga politika, kuri byloja, kad Maskvai nusispjauti ant savo piliečių. Viršus kažką nusprendė, akivaizdžiai paliesdamas Federacijos subjekto - Kaliningrado srities - teises, savivaldos teises. Taip po stogu pradeda kauptis garas, kuris anksčiau ar vėliau turės būti išleistas", - konstatuoja analitinio regioninio leidinio "Dvornik" vyriausiasis redaktorius Aleksejus Šabuninas.

"Vakarų ekspreso" informacija

Kaliningradiečių apklausa

Romanas, 25 metai

Girdėjau apie "pieno karą", bet kol kas nepastebėjau, kad trūktų lietuviškų pieno produktų - dažniausiai perku vietinę produkciją, nes ji ne ką prastesnė. Jei jau perku užsienietišką, tai dažniausiai lenkišką. Apie tokios produkcijos poreikį sprendžiu pagal savo mamą - kai važiavo į Lenkiją, ji prisipirko pilną bagažinę, o Lietuvoje tik keletą produktų.

Inga, 64 metai

Žinoma, kad girdėjau apie tą draudimą, bet aš perku vietinę produkciją. Visgi galvoju, kad visam laiku gal neuždraus.

Valerija, 48 metai

Aš manau, kad pajusime tokio draudimo pasekmes. Vietinės produkcijos juk neužtenka, o ir yra ir žmonių, kurie mėgsta būtent lietuviškus produktus. Todėl manau, kad nepasitenkinimo bus nemažai.


Michailas, 31 metai

Aš manau, kad valdžios veiksmai prieštarauja žmonių norams. Būtų labai gerai, jei lentynose būtų ir lietuviškos, ir lenkiškos, ir estiškos produkcijos. Visiems tik geriau, kai didesnė konkurencija. Kainos būtų mažesnės.

Pagal radiją "Svoboda"

Politikų nuomonė

"Sukrėtimų nebus"

Aleksandras NIKULINAS, Kaliningrado srities Dūmos Žemės ūkio komiteto narys

Kaliningrado sirties pieno rinka tikrai nepatirs jokių sukrėtimų. Lietuviški produktai priklauso "premium" segmentui, nes yra gana brangūs, tad užima ne tokią jau ir didelę rinkos dalį. O štai kefyro, pieno, sviesto poreikį visiškai patenkina vietiniai gamintojai. Visgi situacija yra nemaloni ir skausminga, tačiau reikia akcentuot, kad priemonės pradėtos taikyti ne konkrečiai šaliai, o konkretiems importuotojams.

"Per mažai informacijos"

Nikolajus VLASENKO, senatorius nuo Kaliningrado srities

Aišku, situacija dėl Lietuvos yra labai jautri. Norėtųsi, kad tokių atvejų būtų mažiau. Kalbant apie Genadijų Oniščenką, tai aš turiu jam konkrečių pretenzijų. Jei jau jis skelbia apie draudimą, tai turėtų būti labai aiškiai pasakyti, kokių kriterijų neatitinka produkcija, paskelbti konkrečių laboratorinių tyrimų rezultatus. Būtų ir mažiau triukšmo, ir politinio ažiotažo. Aišku, visada bus žmonių, kurie norės pasišildyti prie svetimos ugnies. Oničenko neteisingai elgiasi ribodamas informaciją. Ši situacija labiausiai atsiliepia būtent Kaliningradui, kiti regionai, ko gero, draudimo net nepajaus.

"Pakeis vietiniai"

Vladimiras ZARUDNIJ, Kaliningrado srities žemės ūkio ministras

Lietuviški pieno produktai užima ne daugiau kaip 5 procentus Kaliningrado rinkos. Dažniausiai tai - "premium" klasės varškė ir jogurtas. Juos tikrai galės pakeisti tiek vietinių gamintojų produkcija, tiek gamintojų, esančių kitose Rusijos dalyse. Tarp vietinių prekybos tinklų parduodamo pieno, grietinės ir sviesto net 90 procentų yra pagaminta Kaliningrado srityje.

"Bus ir mėsos karas"

Solomonas GINZBURGAS, Kaliningrado srities Dūmos Tarptautinių ryšių komiteto pirmininko pavaduotojas

Po muitinės, pieno karų, manau, kad mūsų laukia ir mėsos karas. Visa tai lems pirmo būtinumo prekių kainų augimą. Vietiniai gamintojai sugeba patenkinti tik 56 procentus pieno produktų rinkos poreikio, o visa kita užima Lietuvos, Lenkijos, Balatarusijos ir keleto kitų Rusijos regionų gamintojai. Kuo mažesnė konkurencija, tuo didesnė pagunda didinti kainas. Jei ir toliau bus tęsiama draudimo politika, manau, kad per mėnesį kainos gali padidėti apie 15 procentų. Žmonės tiesiog ims prasčiau gyventi.

Mes aktyviai siūlėme, kad 200 kilometrų atstumu nuo sienos tiek lietuviai, tiek Kaliningrado gyventojai galėtų važinėti be vizų, kaip kad jau yra sutarta su Lenkija. Tačiau vykstant tokiems karams, vargu, ar toks projektas gali būti įgyvendintas. Vietoje to, kad būtų rūpinamasi kaliningradiečiams tikrai svarbiu klausimu, ties siena skelbiamas karas, kol kas tik ekonominis. Yra daug pavyzdžių, kaip paskutinį praėjusio amžiaus dešimtmetį sunkiai klostėsi Lietuvos ir Rusijos santykiai. Vėl einama tokios konfrontacijos keliu dėl neaiškių tikslų, nenuspėjamo rezultato.

Pagal rugrad.eu

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder