Kipro prezidentas: "Nikosija nusivylusi ES pozicija"

Kipro prezidentas: "Nikosija nusivylusi ES pozicija"

Kipro vyriausybė ir tauta yra nusivylę neteisinga Europos Sąjungos pozicija, tačiau šalis išliks ES nare, pareiškė Kipro prezidentas Nikas Anastasiadas (Nicos Anastasiades).

Kiprui taikytos taupymo ir bankų sektoriaus restruktūrizavimo priemonės nėra vienintelis kovos su krize sprendimas, pabrėžė Kipro lyderis. Pasak jo, būtinos programos, kurios užtikrintų ekonomikos augimą ir naujų darbo vietų kūrimą. Šalies valdžia jau kreipėsi į ES dėl papildomo finansavimo kai kurioms programoms, įskaitant ir žemės ūkio plėtrą.

"Kipras priklauso Europai, ir šios vyriausybės pozicijos laikosi dauguma šalies politinių partijų", - sakė šalies prezidentas.

Kovą Kipras ir euro grupė susitarė dėl 10 mlrd. eurų paramos šaliai skyrimo sąlygų. Susitarta, kad Nikosija turės pati savarankiškai pritraukti dar per 10 mlrd. eurų "Bank of Cyprus" rekapitalizacijai atlikti

Tarptautinių kreditorių reikalavimu, šiuo tikslu bus pradėtas kito didžiausio Kipro banko "Laiki" likvidavimo procesas ir nedraustų indėlių, laikomų abiejuose bankuose, "karpymas". Bankų klientai, saugantys per 100 tūkst. eurų "Bank of Cyprus", neteks iki 60 proc. savo lėšų, o tie, kurie savo lėšas laiko Kipro "Laiki" banke, neteks iki 100 proc.

Kipro prezidentas ne kartą kritikavo euro grupės sprendimą "karpyti" indėlius, bet tuo pat metu pripažino, kad suderinta finansinės paramos programa leido užkirsti kelią nekontroliuojamo bankroto scenarijui Kipre.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder