Nutekinti dokumentai atskleidė elito machinacijas

Nutekinti dokumentai atskleidė elito machinacijas

Nutekintuose "Mossack Fonseca" dokumentuose užfiksuotų 2 milijardų dolerių vertės slaptųjų lengvatinių apmokestinimo bendrovių sandorių ir paskolų schema veda Rusijos prezidento Vladimiro Putino link, skelbia "The Guardian".

Paviešintini dokumentai atskleidė, kaip praturtėjo daugelis V. Putino artimų draugų. Nors paties prezidento vardas dokumentuose nefigūruoja, įrašai atskleidžia tam tikrą dėsningumą: jo draugai gavo milijonus dolerių iš sandorių, kurie negalėjo būti vykdomi be jo žinios.

Remiantis dokumentais spėjama, kad dalis V. Putino draugų pelnytų pinigų atiteko ir jo šeimai.

Milijonai dokumentų su konfidencialia informacija buvo nutekinti iš Panamos teisinių paslaugų firmos "Mossack Fonseca". Jie atskleidžia, kaip firma padėjo klientams plauti pinigus, išvengti sankcijų ir išsisukti nuo mokesčių. Dokumentuose minimi asmenys iš Rusijos, Šveicarijos ir Kipro. Juose ypatingas dėmesys skiriamas artimam V. Putino draugui Sergejui Roldoginui.

Profesionalus muzikantas S. Roldoginas tariamai kontroliavo daugiau kaip 100 mln. dolerių įvertintą turtą.

Spėjama, kad tokiam vaidmeniui S. Roldoginas buvo pasirinktas dėl to, kad nebuvo labai žinomas. Jis neigė palaikantis ryšius su garsiais Rusijos žmonėmis ir sakėsi nesąs verslininkas.

Tačiau dokumentai atskleidė, kad S. Roldoginui priklauso 12,5 proc. didžiausios Rusijos televizijos reklamos agentūros "Video International" akcijų. Metinės agentūros pajamos viršija šimtą milijonų dolerių.

Paviešintuose dokumentuose ne kartą minimas ir "Bank Rossiya" bankas, kuriam JAV ir Europos Sąjunga (ES) po Krymo aneksijos pritaikė sankcijas. Bankui vadovaujantis Jurijus Kovalčiukas pramintas daugelio svarbių Rusijos pareigūnų, įskaitant šalies prezidentą, "asmeniniu bankininku". Dokumentuose rašoma, kad J. Kovalčiukui ir "Bank Rossiya" į specialiai sukurtą lengvatinio apmokestinimo bendrovę "Sandalwood Continental" buvo pervesta mažiausiai vienas milijardas dolerių.

"Mossack Fonseca" firmos dokumentuose minimas dar ne vienas pareigūnas, artimai susijęs su V. Putinu.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder