Ar Klaipėda praras beveik 2 mln. eurų ES paramą paaiškės netrukus

Ar Klaipėda praras beveik 2 mln. eurų ES paramą paaiškės netrukus

Tikimasi, kad jau šią savaitę Lietuvos administracinių ginčų komisija priims sprendimą: arba paliks galioti Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) sprendimą nutraukti sutartį su Klaipėdos žuvininkystės vietos veiklos grupe (KŽVVG) ir susigrąžinti jai skirtas ES paramos lėšas, ar ne. Kol kas NMA sprendimas tebegalioja ir tik teismas gali jį pakeisti, o KŽVVG jokių pinigų neturi, netgi lėšų administravimui.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Teisės skyriaus vedėjo Andriaus Kačalino teigimu, Savivaldybė ginče tarp NMA ir KŽVVG nedalyvauja kaip šalis. Tačiau Savivaldybė (trys jos darbuotojai, viena iš jų - Strateginio planavimo skyriaus vedėja Indrė Butenienė) yra KŽVVG narė. Vis dar neprarandama vilties, kad šis ginčas baigsis taikos sutarties pasirašymu. Pagal jos projektą NMA būtų įpareigota panaikinti savo ankstesnį sprendimą.

Lietuvos administracinių ginčų komisijos posėdis nuotoliniu būdu vyko spalio 7 d. "Visos šalys išsakė savo nuomonę, pateikė argumentus, o sprendimas bus priimtas vėliau. Jeigu jis bus palankus mums, per mėnesį bus galima pasirašyti taikos sutartį. Dabar viskas priklauso nuo to, ar bus mumis patikėta, ar ne. Žinoma, būtų labai gaila, jeigu netektume tų pinigų, mėlynosios ekonomikos, koks yra žuvininkystės sektorius, dalies. Be to, dabar dar ir laikotarpis mums labai neparankus, nes po rinkimų vyks valdžių kaita", - sakė I. Butenienė.

Kol kas, kol yra sustabdyta NMA ir KŽVVG sutartis, sustabdytas ir visas paramos mechanizmas, , kaip juridinio asmens, veikla šiuo metu yra paralyžiuota. Finansavimas visiškai nutrauktas nuo liepos 16 d. , atimtos ir administravimui skirtos lėšos, nėra pinigų net darbuotojams mokėti atlyginimus. Daugelis jų išėjo iš darbo, liko tik buhalterė, dirbanti valandą ar kiek ilgiau.

Priminsime, kad NMA šiai Klaipėdos grupei buvo skyrusi 2,5 mln. eurų, iš kurių 0,5 mln. eurų buvo numatyta administravimo išlaidoms. Kol kas buvo patvirtintos tik dvi paraiškos finansinei paramai gauti, kurioms skirta 150 tūkst. eurų: Arvydo Žiogio įmonės viešinimo projektui ir garažų ir mažųjų laivų bendrijos "Smiltelė" prieplaukėlėms.

Priimti 5 nauji nariai

KŽVVG priėmė naujų narių, tarp jų Lietuvos jūrų muziejus, Klaipėdos universitetas, abu turgūs - senasis ir naujasis - ir viena verslo bendrovė. Priimti 5 nauji nariai, dabar jų iš viso jų yra 21. Kalbama ir su Klaipėdos mokslo ir technologijų parku, kad jis galėtų prisijungti ateityje. Pasak I. Butenienės, vertinant projektus grupei labai praverstų jo patirtis.

"Jeigu visuotiniame narių susirinkime bus daugiau dalyvių, nesusijusių su senais grupės nariais, esant kitoms proporcijoms galbūt bus galima keisti ir grupės valdybos narius. Mes bandytume keisti situaciją per naujų narių įtraukimą į grupę, nes kito kelio kontroliuoti nėra, kadangi KŽVVG yra asociacijos principu veikiantis asmuo. Grupės valdybą formuoja visuotinis susirinkimas. Jeigu jame kontrolę turi abejotinos reputacijos nariai, tai ir į valdybą jų patenka. Manau, kad pačios grupės veiklą skaidrinti būtų galima tik per naujus skaidrius narius", - sakė A. Kačalinas.

FNTT atsisakė pradėti tyrimą

Paklaustas, ar bus patraukti baudžiamojon atsakomybėn grupės nariai, padarę tuos pažeidimus, dėl kurių NMA nutraukė sutartį su grupe, A. Kačalinas atsakė: "Savivaldybė parengė kreipimąsi į teisėsaugą prašydama ištirti buvusio grupės pirmininko veiksmus, ar juose nėra nusikalstamos veikos požymių, tačiau Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą. Jeigu teisėsauga nemato kriminalo, Savivaldybė negali nieko daugiau padaryti. Pasak I. Butenienės, FNTT atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą, nes jai šita byla yra neteisminga, kitaip sakant, yra ne jos kompetencijoje. Jeigu buvęs grupės pirmininkas viršijo įgaliojimus skolindamasis lėšų neturėdamas valdybos ar visuotinio narių susirinkimo sutikimo, tai turi nagrinėti civilinis teismas.

"Jeigu nagrinėjant civiline tvarka paaiškėtų, kad tam tikros lėšos buvo netikslingai panaudotos, visada galima nukreipti išieškojimą ar į grupės pirmininką, ar į valdybą, ar į visuotinį susirinkimą, t. y. į tuos organus, kurie atsako už priimtus sprendimus. Taigi išlieka galimybė civiline tvarka išieškoti žalą".

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder