Burlaivis "Brabander" atsiveria Klaipėdos visuomenei

Burlaivis "Brabander" atsiveria Klaipėdos visuomenei

Jau rytoj Klaipėdos universiteto burlaivis "Brabander" leisis į pirmąjį edukacinį plaukimą po Klaipėdos uosto akvatoriją, skirtą miesto visuomenei ir Klaipėdos svečiams. Norinčiųjų pasiplaukioti tiek daug, kad jau nebeliko vietų į suplanuotus pirmuosius du plaukimus.

"Brabander" yra didžiausias plaukiojantis tradicinio stiliaus burlaivis su Lietuvos vėliava. Visai neseniai jis pasipuošė ir nauja bure su nauju universiteto logotipu.

Pavasarį suremontuotas laivas sėkmingai tęsia mokslinę-tiriamąją veiklą bei reprezentuoja Lietuvą kaip jūrinę valstybę. Tačiau po karantino sumažėjus darbų apimtims, šią vasarą burlaiviu pasidžiaugti galės ir visuomenė.

Visai šeimai skirtuose edukaciniuose pasiplaukiojimuose bus suteikta galimybė atrasti Klaipėdą iš vandens, supažinti su uosto akvatorija, buriavimo tradicijomis ir, žinoma, legendinio burlaivio istorija.

Klaipėdos universiteto rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas sakė, kad šiemet burlaiviu vyko plaukimai su universiteto mokslininkais atliekant tyrimus Baltijos jūroje, buvo atlikti 3 reisai į Liepoją su universiteto partnere Lietuvos aukštąja jūreivystės mokykla. Tačiau norima, kad daugiau jaunimo susidomėtų jūrinėmis specialybėmis, o plaukimas burlaiviu gali jomis sudominti.

"Brabander" yra pasiruošęs ir edukacinėms kelionėms, kurios gali supažindinti tiek miestiečius, tiek miesto svečius su jūrinėmis tradicijomis, su tuo, ką mes turime. O mes turime uostą, kurį ne visi pažįsta", - sakė universiteto Infrastruktūros ir plėtros prorektorius dr. Benediktas Petrauskas.

Jis pridūrė, kad kitas universiteto laivas - "Mintis" - dirba su mokslininkais.

"Juo vyksta tyrinėti jūrų dugnų, atlieka tyrimus Šiaurės jūroje, plaukioja prie Belgijos, Olandijos krantų. "Mintis" pagal užsakymus vykdo mokslinius tiriamuosius darbus ir tai labai gerai, nes tokių užsakymų šiuo metu Lietuvoje ir mūsų teritoriniuose vandenyse nėra", - pasakojo B. Petrauskas.


"Brabander" kapitonas Valdemaras Vizbaras.

"Brabander" kapitonas Valdemaras Vizbaras sakė, kad planus vasarą plaukti į užsienio uostus, kaip ir daugeliui, sumaišė koronavirusas.

"Stovėti prie krantinės vasarą yra nykiau nei nyku. Sugalvojome tokias pažintines, edukacines ekskursijas po uostą, nes akivaizdu, kad žmonės į užsienį tiek daug nevažiuos, kaip važiuodavo. Tai, kad jau du plaukimai užpildyti, rodo, kad žmonėms įdomu.

Iš tikrųjų žmonės nebūna matę uosto iš kitos pusės. Mums lyg ir nebebūna keista, bet žmonėms būna nuostaba, kaip laivuose telpa tiek konteinerių, kad juos išrikiavus, nusidriektų eilė iki Kryžkalnio. Lietuviai yra labai ne jūrininkai, todėl jiems tokie dalykai būna labai įdomūs", - sakė kapitonas.

Plaukiant išties atsiveria mažai matomi vaizdai - iš arti galima pamatyti, kaip dirba uosto įmonės, nusifotografuoti SGD laivą "Independence", praplaukiančius laivelius.

Įdomu ir pačiame burlaivyje - daugybė virvių keistais pavadinimais, burės, šturvalai. Užburia ir jūrininkų pasakojimai, įdomios istorijos apie jūrą.

Edukaciniai pasiplaukiojimai, tinkantys visai šeimai, truks apie 1,5 val. Vienu metu po marias pasiplaukioti galės grupės iki 30 žmonių, plaukti į jūrą - perpus mažiau. Svarbiausia, kad ir tėvai, ir vaikai laikytųsi saugos taisyklių ir nepamirštų, kad laive visi besąlygiškai turi paklūsti laivo kapitonui.

Į edukacinius plaukimus burlaiviu "Brabander" būtina išankstinė registracija - rekomenduojama informaciją sekti Klaipėdos universiteto "Facebook" puslapyje.

Apie laivą

"Brabander" pastatytas 1977 metais Drimelene (Olandija). Klaipėdos universitetas jūros moksliniams tyrimams ir mokomajai veiklai burlaivį "Brabander" įsigijo 2006 m. Burlaivyje įdiegta moderni navigacinė įranga.
Lietuvos, kaip jūrinės valstybės garsinimas - vienas iš tikslų, kodėl buvo įsigytas laivas. Burlaivis su Lietuvos trispalve dalyvauja tiek mokslinėse povandeninėse ekspedicijose, tiek žymiausiose regatose visame pasaulyje.
Ekspedicijų metu vykdomi hidrografiniai, ornitologiniai, povandeniniai archeologiniai tyrimo darbai. "Brabander" atstovauja Lietuvai tarptautinėse regatose "Tall Ships Races", "Rostock Hanza Sail", "Gdansk Old Timer", "Szczecin Old Timer", dalyvauja Klaipėdos miesto renginiuose.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder