Jūroje rasti trys minų lizdai ir šaldytuvai

Jūroje rasti trys minų lizdai ir šaldytuvai

Vakar iš Baltijos jūros pailsėti į Klaipėdos uostą atvyko šeši NATO laivai, ieškantys Lietuvos vandenyse nuo Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų likusių sprogmenų. Uostamiestyje iki pirmadienio viešės daugiau kaip 200 užsienio kariškių. Kai kurie jų pareiškė norą šiandien Smiltynėje bėgti "Gintarinę jūrmylę".

NATO nuolatinės parengties priešmininių laivų 1-os grupės junginio laivai, tarp kurių yra ir Lietuvos karinių jūrų pajėgų (LKJP) laivas "Kuršis", spalio 10-17 d. vykdo nuo I ir II pasaulinių karų likusių sprogmenų paieškos ir jų kenksmingumo šalinimo operaciją. Ji pradėta po trečiadienio vidurnakčio. Dirbama buvo dalyje Lietuvos teritorinės jūros ir ekonominės zonos, į vakarus nuo Klaipėdos. Savaitgalį laivai bus Klaipėdoje, o pirmadienį tęs darbus iki kito trečiadienio. Planuojama, jog "Kuršis" į savąjį uostą grįš šiemet tik prieš Naujuosius metus.

Šiuo metu junginiui, kuris Šiaurės Europos vandenyse vykdo išminavimo operacijas, priklauso 6 laivai: be "Kuršio", "Godetia", Belgijos štabo ir aprūpinimo laivas, bei minų medžiotojai - "Maaloey" iš Norvegijos, "Rusins" iš Latvijos, "Makkum" iš Nyderlandų ir "Homburg" iš Vokietijos. Nuo sausio junginio laivai vykdė minų paieškos operacijas Oslo fiorde, Vokietijos prieigose, prie Prancūzijos ir Jungtinės Karalystės krantų.

Laivams prisišvartavus Klaipėdos uoste junginio vadas, Belgijos karininkas Peter Ramboer pasakojo, kad prieš porą dienų atvyko į Lietuvos vandenis, operacijos metu rasti trys objektai, kurie identifikuoti kaip minų "kėdės", t. y. minų lizdai. Rasta ir įtartinų objektų, tarp kurių buvo ir keli šaldytuvai. Spėjama, kad juos jūrininkai išmetė už borto. "Lietuva mūsų neprašė iškelti objektų. Mūsų tikslas - skenuoti dugną, identifikuoti visus objektus. Ta informacija yra išsaugoma. Ji naudinga plėtojant vėjų jėgainių parkus, tiesiant elektros kabelius ir kt.", - sakė P. Ramboer.

Laivai prie karinių ir kruizinių laivų krantinės bus prišvartuoti dviem korpusais. "Kuršis" stovi karo laivų flotilėje.

Vizito metu bus organizuojami įvairūs sportiniai renginiai, pavyzdžiui, krepšinio varžybos, kai kurie kariškiai bėgs "Gintarinę jūrmylę".

Pasak LKJP komandoro leitenanto Ramūno Kažersko, panašios operacijos Baltijos jūroje Lietuvos vandenyse vyksta jau daugiau kaip 20 metų. "Lietuva, palyginti su Latvija, o ypač Estija, yra mažiausiai nukentėjusi nuo minavimo, nes paprastai tai buvo daroma sąsiauriuose ar atvirų taškų prieigose. Mūsų šalis turi tik vieną prieigą į Klaipėdos uostą. Lietuvos vandenyse partneriai išminavimo operacijas vykdo pagal mūsų sudarytą grafiką. Mūsų zona yra suskirstyti į kvadratėlius. Kiekvienos operacijos metu kiekvienam laivui skiriamas tam tikras rajonas, kuriame jis dirba. Kiekviena operacija prisideda prie bendro Lietuvos saugumo užtikrinimo, be to, mes vis daugiau gauname žinių apie jūros dugną", - sakė R. Kažerskas.

Kitais metais gegužės pabaigoje Lietuvos vandenyse vyks didžiausios iki šiol buvusios išminavimo pratybos "Open Spirit". Jas organizuos LKJP. "Open Spirit" pratybose paprastai dalyvauja kur kas daugiau įvairių šalių laivų.


KITĄMET. Pasak Karinių jūrų pajėgų komandoro leitenanto Ramūno Kažersko, kitais metais Lietuva organizuos dideles išminavimo pratybas "Open Spirit".

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder