Kodėl latviai žvejoja kaip žmonės?

Kodėl latviai žvejoja kaip žmonės?

Šventosios žvejai piktinasi nauju draudimu - 2,5 mėnesio negalima žvejoti apie 1 kilometrą nuo Šventosios upės žiočių. Ir kompensacijos niekas už tai nesiruošia mokėti.

Šventosios žvejys Antanas Valiukas sako, kad dabar žvejybos sąlygos yra tiesiog siaubingos. "Ruoniai puola, bet apie juos nieko nesakysiu, už juos mokama kompensacija. Žuvų Baltijos jūroje greitai nebebus. Menkių juk jau nebėra. Dabar ką tik ėmė kažkas ir sugalvojo neleisti žvejoti per kilometrą nuo žiočių. Tokią naujieną sužinojau penktadienį. Vieni stabdžiai. Kad matytumėte, kokie mūsų žurnalai. Ne kitaip, kaip tik nori mus išnaikinti. Jau daug priekrantės žvejų metė žvejybą. Kodėl latviai žvejoja kaip žmonės?" - klausia Antanas.

Pasak jo, ir dėl grundulų Lietuvoje vieni nesusipratimai. Latvijoje juos leidžiama žvejoti su tinkliukais, jie gaudomi tonomis. Ir žuvys stambios, užtat jos parduodamos brangiau. "O lietuviai jau tiek metų vargsta. Kitų žuvų nėra - ešeriai, žiobriai neršia, menkių mažučių pakrantėje nėra. Kodėl negali leisti žvejoti grundulų su tinklais, t. y. jų statyti? O juk patys valdininkai nori, kad grundulų, tų invazinių žuvų, būtų kuo mažiau. Jos juk suėda visų kitų žuvų maistą, teršia jūrą. Pažiūrėkite, kokios liesos plekšnės. Pamatysite, otai ir plekšnės pakrantėje dings, jau jų mažėja", - kalbėjo žvejys A. Valiukas, šio verslo rimčiau ėmęsis nuo 1992 metų.

Pasak jo, anksčiau, kai jūra išmesdavo žoles, visos jos buvo apkibusios kriaukliukais, o dabar metamos tik jos vienos. Žvejas sako, kad jau visas dugnas grundulų išgriaužtas, nes jie minta kriauklytėmis.

Antanas skundėsi, kad ant žvejų galvų sėdi didžiulis valdininkų aparatas. Kiekvienam žvejui tenka po vieną, o gal net du valdininkus. "Mes tai patys užsidirbame, o jiems pinigus moka valstybė. Kam jų tiek daug reikia? Prigalvoja visokių nesąmonių. Koks žvejys gali vogti žuvis, kad jų niekas neima", - kalbėjo jis.

Šventojoje iki Kunigiškių žvejoja 9 įmonės. Pasak A. Valiuko, jeigu leistų paprastai išeiti iš verslo, priekrantės žvejų dar labiau sumažėtų.

Grundalams žvejoti apribojimų nėra

Žuvininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Žvejybos Baltijos jūroje kontrolės skyriaus vedėjo Erlando Lendzbergo teigimu, pagal šiuo metu galiojančias verslinės žvejybos Baltijos jūroje taisykles, nėra uždrausta žvejoti Šventojoje 1 km nuo žiočių.

Draudžiama žvejoti nuo rugpjūčio 15 d. iki spalio 31 d. bet kokiais verslinės žvejybos įrankiais mažesniu kaip 0,5 km spinduliu nuo Šventosios upės žiočių. Šis draudimas susijęs su lašišinių žuvų apsauga.

E. Lendzbergas tvirtina, kad pagal šiuo metu galiojančias verslinės žvejybos Baltijos jūroje taisykles nėra uždrausta žvejoti grundalus, taip pat nėra jokių apribojimų šių žuvų žvejybai. Pagal minėtas taisykles juodažiočių grundalų (Neogobius melanostomus) sugavimo kiekiai neribojami.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder