Lietuvos vėliavos laive keisti neplanuojama

Lietuvos vėliavos laive keisti neplanuojama

Redakciją pasiekė nerimą keliančios abejonės, neva AB "DFDS Seaways" ketina keisti Lietuvos vėliavą laive "Liverpool Seaway" į Estijos. Bendrovės vadovybė tikina to neplanuojanti daryti.

Įtarimų sukėlė žinia, kad laive "Liverpool Seaways", plaukiojančiame su Lietuvos vėliava, du kapitonai ir du kapitonų vyresnieji padėjėjai (dvi įgulos, 4 žmonės) bus pakeisti estais. "Vėl Lietuvos piliečiai lieka be darbo vietų. Jokios komercinės naudos ar atlyginimų taupymo tai neduos. Čia pirmas žingsnis siekiant pakeisti laivo vėliavą į Estijos, nes šis laivas plaukia iš Estijos Paldiski uosto", - rašoma laiške redakcijai.

Lietuvos jūrininkų sąjungos (LJS) pirmininkas Petras Bekėža sako apie tokius ketinimus nieko nežinąs. Jo teigimu, LJS glaudžiai bendradarbiauja su "DFDS Seaways", su ja aptariamos visos naujovės iki smulkmenų. Jo manymu, ši kompanija tikrai tokių veiksmų už LJS nugaros nesiimtų. Dėl jūrininkų, dirbančių joje, didelių problemų nekyla.

"Manau, jeigu būtų tokių planų, mes žinotume. Su šia kompanija mes nuolatos palaikome gerus ryšius. Net jeigu laivai pervedami į kitą laivybos liniją, kompanija iš anksto prašo mūsų susisiekti su kitos šalies profesinėmis sąjungomis, kad nekiltų jokių nesusipratimų", - sakė P. Bekėža.

Įstatymai nepažeidžiami

P. Bekėžos teigimu, tai, kad laive, plaukiojančiame su Lietuvos vėliava, kapitonas ir jo vyr. padėjėjas bus estai, Lietuvos įstatymai nepažeidžiami, nes Estija yra Europos Sąjungos (ES) narė.

Pagal 2017 metų gruodį pakeistą Lietuvos prekybinės laivybos įstatymą, laivo įgulą turi sudaryti ne mažiau kaip pusė Lietuvos, kitų ES valstybių narių ar kitų Europos ekonominės erdvės valstybių ir Šveicarijos konfederacijos piliečių ar kitų fizinių asmenų, kurie naudojasi ES teisės aktuose jiems suteiktomis judėjimo valstybėse narėse teisėmis.

LAIVAS. Šiuo metu laivas "Liverpool Seaways" plaukioja maršrutu Paldiski (Estija)-Kapelskaras (Švedija). Redakcijos archyvo nuotr.

Laivo kapitono pareigas gali eiti tik ES valstybės narės piliečiai. Laivo, gabenančio keleivius ar ir krovinius į ar iš Lietuvos uostų, kapitonas ar bent vienas iš jo padėjėjų turi mokėti lietuvių kalbą. Kitą pusę įgulos narių gali sudaryti piliečiai iš trečiųjų šalių.

"Stengiamės, kad Lietuvos laivuose būtų kuo daugiau jos piliečių. Be abejo, jeigu laivas plaukiotų su Estijos vėliava, būtų stengiamasi, kad jame būtų įdarbinta kuo daugiau Estijos piliečių. Kadangi laivai plaukioja su Lietuvos vėliava, "DFDS Seaways" taip pat stengiasi, kad juose dirbtų Lietuvos piliečiai. Esame su ja sutarę, kad iš trečiųjų šalių būtų samdoma kuo mažiau jūrininkų. "DFDS Seaways" gaus du naujus laivus ir jau dabar ieško Lietuvos jūrininkų, kurie dirbs juose. Manau, kad jeigu būtų žadama keisti vėliavą, šalies laikraščiuose nebūtų skelbimų, kad ieškoma darbuotojų", - sakė P. Bekėža.

Tokie estų reikalavimai

AB "DFDS Seaways" komunikacijos ir viešųjų ryšių vadovas Baltijos šalims Vaidas Klumbys patvirtino, kad bent jau šiuo metu kompanija tikrai nesiruošia laive "Liverpool Seaways" keisti Lietuvos vėliavos. O estų kapitonų skyrimas yra susijęs su reikalavimu mokėti estų kalbą. Tam, kad laivas galėtų plaukti iš Paldiski be locmano, toks variantas yra tinkamiausias.

V. Klumbio teigimu, pagal Estijos įstatymą, tam, kad laivas galėtų plaukti be locmano, jame turi būti du karininkai, mokantys estų kalbą, t. y. ir kapitonas ir kapitono vyresnysis padėjėjas. Jie turi laikyti egzaminus estų kalba ir gauti locmano licenciją. DFDS atstovas neslepia, kad tokiu atveju kompanijai naudingiau turėti estų kapitonus ir mažiau problemų. Panašūs reikalavimai norint plaukti be locmano keliami ir kitose šalyse - ir Nyderlanduose, ir Lietuvoje, ir kt. Estijoje reikalavimai šiek tiek griežtesni - reikalaujama, kad kalbą mokėtų du žmonės laive.

"Kol kas keitimas dar nepadarytas, šiuo metu Estijos kapitonai yra mokomi dirbti tokio tipo laive, t. y. yra DFDS standartų ir procedūrų", - sakė V. Klumbys.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder