"Prezidento Smetonos" vėliava - Klaipėdoje

"Prezidento Smetonos" vėliava - Klaipėdoje

Švenčiantys Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmetį klaipėdiečiai Lietuvos jūrų muziejuje turi unikalią galimybę pamatyti išsaugotą pirmojo Lietuvos karo laivo "Prezidentas Smetona" vėliavą. Po tiek metų, nors tik paskolinta metams, ji parsiųsta iš JAV ir grįžo į savo uostą.

Tik šį savaitgalį vasario 16, 17 ir 18 d. Lietuvos jūrų muziejaus Istorinės laivybos salėje lankytojai galės pamatyti autentišką karo laivo "Prezidento Smetona" vėliavą. Ji bus laikinai eksponuojama tris dienas. Nuo gegužės 18 d. ją pamatyti jau turės galimybę ir daugiau Lietuvos žmonių. Tikimasi ją parodyti ir vilniečiams bei kauniečiams. Planuojama eksponuoti vėliavą su vaizdine medžiaga. Yra sukurti net du filmai, kaip buvo ieškoma Suomijos įlankoje nuskendusio laivo "Prezidentas Smetona" liekanų.

Praėjusį ketvirtadienį į Užsienio reikalų ministeriją parsivežti iš JAV diplomatiniu paštu atsiųstos vėliavos vyko muziejaus direktorė Olga Žalienė ir istorikas Romualdas Adomavičius. Relikviją muziejui perdavė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Vėliavą įnešė ir išlankstė garbės sargybos kuopos kariai.

"Šita vėliava grįžo į savo uostą po daugiau nei 80 metų. Pirmą kartą tokia vėliava vieninteliame Lietuvos karo laive buvo išskleista 1935 metais. Žinoma, kad Karaliaučiuje (Vokietija) tuo metu tokio dydžio buvo pasiūtos tik dvi vėliavos. Jos buvo keliamos laivo gale. Šita vėliava - viena iš nedaugelio, o galbūt ir vienintelė tarpukario Lietuvos kariuomenės vėliava, neatitekusi sovietams. O kur ta antra vėliava - nežinau, galbūt buvo sunaikinta sovietų", - pasakojo R. Adomavičius.

1940 m. liepos pabaigoje sovietų kariams užėmus karo laivą "Prezidentas Smetona", kai buvo pareikalauta pakeisti trispalvę į raudoną vėliavą, karininkai nepakluso. Trys jo karininkai - laivo vadas Povilas Labanauskas, Vytautas Kuizinas ir Ričardas Bernardas Nakas pasinaudodami audra bėgo iš Šventosios į atvirą Baltijos jūrą nedidele jachta "Nijolė" kartu pasiėmę ir trispalvę. Istoriko R. Adomavičiaus teigimu, toks simbolinis vėliavos išsigabenimas yra tam tikras pasipriešinimo okupantams momentas.

Šią istorinę vėliavą išsaugojo JAV gyvenantis lietuvis kolekcininkas 78 metų Henris Gaidis.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder