Aplinkosaugos priemonės įgyvendinamos nuosekliai

Aplinkosaugos priemonės įgyvendinamos nuosekliai

Šiais metais 20-metį švęsianti AB "Klaipėdos vanduo" Dumpių nuotekų valykla siekdama sumažinti kvapus nuosekliai įgyvendina aplinkosaugos priemones.

AB "Klaipėdos vanduo" nuotekų valykla savo veiklą vykdo vietovėje, kurioje koncentruojasi visos didžiausios komunalines paslaugas teikiančios Klaipėdos miesto įmonės (miesto komunalinių atliekų sąvartynas, UAB "Branda LT" kompostavimo aikštelės, AB "Grigeo Klaipėda" nuotekų valykla), kurių ūkinės veiklos metu į aplinkos orą išmetamos kvapą turinčios organinės ir neorganinės medžiagos. Visų šių įmonių kontekste AB "Klaipėdos vanduo" nuotekų valykla yra "tranzitinė teritorija", kadangi per ją miesto link eina ir iš įvardintų įmonių veiklos susidarantys kvapai.

Daugelį metų AB "Klaipėdos vanduo" vykdo nuoseklų aplinkosauginių priemonių įgyvendinimą ir savo technologiniame procese diegia daug naujų inovatyvių sprendimų, siekdama sumažinti kvapų emisiją į aplinką ir pagerinti nuotekų išvalymo efektyvumą.

Įgyvendinti projektai

2014 m. rugpjūčio mėn. AB "Klaipėdos vanduo" parengė ir pateikė paraišką LAAIF-P-40(2014/1) Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondui dėl aplinkos apsaugos investicinio projekto "Nuotekų valyklos nuotekų pritekėjimo kameros ventiliacinės sistemos ir oro valymo įrenginio sumontavimo darbai" įgyvendinimo, siekdama sumažinti taršą kvapais iš savo įmonės teritorijos.

Pagrindiniai taršos šaltiniai Klaipėdos m. nuotekų valykloje, remiantis NVSC sklaidos modeliavimo duomenimis.

2015 m. pabaigoje buvo atlikti nuotekų valyklos nuotekų pritekėjimo kameros ventiliacinės sistemos ir oro valymo įrenginio (biologinio filtro) sumontavimo ir paleidimo bei derinimo darbai (projekto vertė - 138 000 Eur). Iš nuotekų priėmimo kameros ir grotų patalpos surinktas oras įsiurbiamas pro vertikaliąją drėkinimo koloną ir paduodamas į biologinį filtrą. "Kvapnus" oras, praėjęs per biologiškai aktyvią filtro medžiagą - biomasę, išvalomas ir išsisklaido į gamtinę aplinką. Šis projektas 2016 m. Lietuvos pramonininkų konfederacijos organizuojamoje "Lietuvos metų gaminys" nominacijoje buvo įvertintas aukso medaliu.

2017 m. vasario mėn. AB "Klaipėdos vanduo" Dumpių nuotekų valyklos nuotekų priėmimo pastate šalia veikiančios oro valymo sistemos nemaloniems kvapams pašalinti papildomai sumontuota pirmoji Lietuvoje UAB "AIRPLUS1 Lituanica" patentuota automatinė kvapų neutralizavimo ozonu sistema, kuri šalina nemalonius nuotekų kvapus bei naikindama bakterijas, pelėsį ir grybelį, nereikalauja jokių agresyvių cheminių medžiagų, švaraus vandens ar didelių energijos sąnaudų, tačiau užtikrina, kad į gamtinę aplinką būtų išleidžiamas maksimaliai išvalytas oras.

Siekiant pagerinti biologinio nuotekų valymo efektyvumą AB "Klaipėdos vanduo" 2018 m. nuotekų valykloje (Dumpių k.) atliko maišyklių (projekto vertė - 194 000 Eur) ir oro tiekimo sistemos modernizavimą (projekto vertė - 337 000 Eur), t. y. 20 metų senumo maišyklės ir orapūtės buvo pakeistos moderniomis.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos departamento užsakymu 2018 m. rugsėjo mėn. 3 d. ir 2018 m. rugsėjo mėn. 17 d. buvo paimti oro mėginiai iš visų AB "Klaipėdos vanduo" Klaipėdos m. nuotekų valyklos teritorijoje esančių stacionarių neorganizuotų taršos šaltinių ir atliktas kvapo sklaidos modeliavimas, siekiant įvertinti galimą įmonės poveikį pietinės Klaipėdos mesto dalies gyvenamosios aplinkos orui.

Higienos normos neviršijamos

Remiantis Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos patikrinimo akto išvada <..Dėl AB "Klaipėdos vanduo" nuotekų valymo įrenginių vykdomos veiklos kvapo koncentracija pietinės Klaipėdos miesto dalies, Toleikių k. ir Ketvergių, Klaipėdos r. sav., gyvenamosios ir visuomeninės paskirties pastatų aplinkos ore neviršijo Lietuvos higienos normos HN 121:2010 "Kvapo koncentracijos ribinė vertė gyvenamosios aplinkos ore" didžiausios leidžiamos kvapo koncentracijos ribinės vertės, t. y. 8 europinių kvapo vienetų (OUE/m3). 8 europinių kvapo vienetų (OUE/m3) izolinija, ribojasi su gyvenamąja aplinka adresu: Gručeikių g.1, Gručeikiai, Klaipėdos r...> (žr. 1 pav.).

Atlikti kvapo koncentracijos sklaidos modeliavimo rezultatai parodė, kad 8 europinių kvapo vienetų (OUE/m3) izolinija ne tik kad neišeina iš nustatytų Klaipėdos m. nuotekų valyklos sanitarinės apsaugos zonos (SAZ - 500m) ribų, bet netgi nesiekia jos, o NVSC patikrinimo akte nurodytas gyvenamosios aplinkos adresas įeina į patvirtintą Klaipėdos m. nuotekų valyklos SAZ ir nuotekų valyklos projektavimo laikotarpiu atsisakė keltis į kitą jam siūlomą gyvenamąją vietą, kaip tai padarė kiti aplinkinių sklypų gyventojai.

Atsakomybė

Nepaisant išvardintų faktų AB "Klaipėdos vanduo" jaučia didžiulę atsakomybę ir atskaitomybę Klaipėdos miesto ir rajono gyventojams, todėl siekia ir toliau nuosekliai vykdyti aplinkosauginę politiką mažinant kvapų emisiją į aplinką iš AB "Klaipėdos vanduo" nuotekų valyklos.

Kvapų emisijai į aplinką sumažiniti AB "Klaipėdos vanduo" 2019 m. biudžete numatė 120 000 Eur lėšas Klaipėdos m. nuotekų valyklos (Dumpių k.) gravitaciniams tankintuvams uždengti (žr. 2 pav. Taršos šaltinis Nr.1 ir 3 pav.). Tai atlikus ir pakartojus kvapų modeliavimą, bus prasminga svarstyti ir dėl pirminių radialinių nusodintuvų uždengimo (žr. 2 pav. Taršos šaltinis Nr. 2), įrengiant atitinkamas oro valymo sistemas, tačiau pagal preliminarius specialistų skaičiavimu, tai gali kainuoti 5-6 mln. eurų. Tai didelė suma, kuri atsilieptų vandens kainai ir atitinkamai užgultų Klaipėdos miesto gyventojų pečius, todėl AB "Klaipėdos vanduo" ieško alternatyvių techninių sprendimų ir galimų finansavimo ir/ar subsidijavimo galimybių, kad maksimaliai sumažintų pirminių radialinių nusodintuvų uždengimo kaštus. Jeigu atsirastų tokia galimybė įgyvendinti minimus projektus, tada būtų galima maksimaliai sumažinanti galimą kvapų emisiją į aplinką ir ateityje išvengti bet kokių manipuliacijų kvapų tematika.

Kvapų mažinimas turi būti vykdomas nuosekliai ir kompleksiškai, t.y. kvapų poveikį pietinės Klaipėdos miesto dalies gyvenamosios aplinkos orui galima sumažinti įgyvendinus konkrečias technines aplinkosaugines priemones visoms ten veikiančioms įmonėms, todėl būtinas ir kitų įmonių indėlis į kvapų mažinimą.

 Vienas iš Klaipėdos m. nuotekų valyklos gravitacinių tankintuvų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder