Ar gyven­tu­mė­te naš­lai­čių vai­kų kai­my­nys­tė­je?

Ar gyven­tu­mė­te naš­lai­čių vai­kų kai­my­nys­tė­je?

Pra­ėju­sių metų rug­sė­jį Klai­pė­do­je dėl beglo­bių vai­kų užvi­rė tik­ras skan­da­las - dalis klai­pė­die­čių nepa­no­ro, kad jų kai­my­nys­tė­je gyven­tų naš­lai­čiai, per­kel­ti iš glo­bos namų į butus, kurio­se subur­tos šių vai­kų šei­my­nos.

Žmo­nės pik­ti­no­si, esą nebus ramy­bės. Tačiau tokie prie­kaiš­tai kitus žmo­nes tie­siog pri­bloš­kė. "Jei mes juos atstum­si­me, kaip jie užaugs visa­ver­čiais visuo­me­nės nariais?", - reto­riš­kai klau­sė jie.

Šiais metais isto­ri­ja kar­to­ja­si. Uos­ta­mies­čio Lau­ki­nin­kų gat­vė­je užsi­mo­jus sta­ty­ti dau­gia­bu­tį jau­nuo­liams, išėju­siems iš vai­kų glo­bos namų, aplink gyve­nan­tys žmo­nės suki­lo. Tie­sa, šįkart jų pag­rin­di­nis argu­men­tas - esą sta­ti­niai pakenks želyd­nams, be to, sta­ty­bos atsi­eis bran­giai.

Tačiau neiš­veng­ta ir tei­gi­nio, kad esą į dau­gia­bu­tį gali įsi­kel­ti jau­nuo­liai, turin­tys psi­chi­nę nega­lią, tad negal­vo­ja­ma apie aplink gyve­nan­čių klai­pė­die­čių ramy­bę.

"Savai­tės eks­p­re­sas" nuspren­dė pasi­do­mė­ti žmo­nių, kaip jie spręs­tų šį klau­si­mą. Ar jie apgy­ven­din­tų naš­lai­čius vai­kus klai­pė­die­čių kai­my­nys­tė­je?

Gin­ta­ras Gra­jaus­kas, poe­tas, dra­ma­tur­gas

Žino­ma, vai­kai turi gyven­ti arčiau žmo­nių. Pri­im­ti juos kai­my­nys­tė­je yra papras­tas žmo­niš­ku­mas. Regis, pie­tų Lie­tu­vo­je buvo situ­aci­ja, kai kai­my­nai taip pat neno­rė­jo leis­ti vie­no neįga­lių žmo­nių cent­ro kai­my­nys­tės.

Tai - visiš­kai nehu­ma­niš­ka. Tai yra žmo­nių tam­su­mas. Net sun­ku supras­ti, kuo tie naš­lai­čiai vai­kai yra pavo­jin­gi. Jei­gu mes esa­me vals­ty­bė, mes turi­me rūpin­tis savo pilie­čiais.

Kazys Bag­do­nas, mies­to Tary­bos narys


Šie vai­kai - tai mūsų visuo­me­nės dalis. Jie turi būti tarp mūsų. Kada žmo­nės yra susi­bū­rę į vie­ną užda­rą bend­ruo­me­nę, žino­ma, kyla blo­gi jaus­mai, jie ima­si veiks­mų. Tokių pavyz­džių turė­jo­me. Tačiau esa­me vaka­rie­tiš­ka vals­ty­bė, turi­me ori­en­tuo­tis į tai, kad vai­kai dar­niai inte­gruo­tų­si. Kai jie mato pavyz­din­gai gyve­nan­čius žmo­nes šalia, jie irgi nori elg­tis taip, kaip visi.

Klaipėdos mies­to savi­val­dy­bė išpir­ko butus vai­kų šei­my­noms ir vai­kų namų nebe­lie­ka. Taip ir turė­tų būti. Kaip mes pri­im­si­me vai­kus, taip jie elg­sis su mumis atei­ty­je. Tad kvie­čiu vai­kus kai­my­nys­tė­je pri­im­ti su mei­le.

dr. Genu­tė Kal­vai­tie­nė,  LAJM karje­ros ir komu­ni­ka­ci­jos sky­riaus vedė­ja


Bai­mę, pasi­prie­ši­ni­mą suku­ria nepa­kan­ka­mas ir ribo­tas žino­ji­mas, sau­gu­mo pra­ra­di­mo grės­mė. Tad būti­na bend­rau­ti su bend­ruo­me­ne, kal­bė­tis, pateik­ti egzis­tuo­jan­čius pavyz­džius, kur­ti tokios bend­rys­tės nau­dą. Jau dabar Lie­tu­vo­je sėk­min­gai plė­to­ja­mas nau­jas vai­kų šei­my­nos mode­lis  ir turi­me pui­kių pavyz­džių, kaip kai­my­nys­tė­je gyve­nan­čios šei­mos pui­kiai suta­ria su vai­kais, įsi­kū­ru­siais bend­ruo­me­ni­niuo­se namuo­se.

Tam rei­ka­lin­gas visos visuo­me­nės sąmo­nin­gu­mo augi­mas. Juk tiek metų buvo įpras­ta, kad "kito­kie" vai­kai gyve­na izo­liuo­ti, nere­tai net nema­to­mi. Kiek­vie­nas poky­tis rei­ka­lau­ja pasi­ren­gi­mo, o svar­biau­sia - noro spręs­ti prob­le­mas, maty­ti žmo­gų ir jį supras­ti.

Vai­kų įsi­kū­ri­mą bend­ruo­me­ni­niuo­se namuo­se matau kaip didžiu­lę nau­dą, kaip gali­my­bę moky­tis tiek vai­kams, tiek šalia gyve­nan­tiems, gali­my­bę kur­ti tik­rą, žmo­giš­ką san­ty­kį. Tai pag­rin­das kur­tis sau­giai ir palai­kan­čiai bend­ruo­me­nei, dar­niai visuo­me­nei.

Visą straipsnį skaitykite naujajame savaitraščio „Savaitės ekspresas“ numeryje, kurį rasite visuose spaudos kioskuose ir prekybos centruose visą savaitę: nuo šeštadienio iki penktadienio.

Manau, kad reikia ne kruopas pirkti, o labiau rūpintis psichologiniais ir socialiniais dalykais“, - apie pasiruošimą koronaviruso epidemijai sako ilgus metus Kinijoje gyvenantis klaipėdietis Rolandas Bražinskas.

Savaitraštyje gausu istorinių temų. „Mažosios Lietuvos“ priede rasite dr. Algirdo Matulevičiaus straipsnio „Mažoji Lietuva ir lietuvininkai“ tęsinį apie marą ir Didžiąją vokiškąją kolonizaciją.

Taip pat galėsite paskaityti apie Šv. Jono bažnyčią ir šio svarbaus Klaipėdai objekto atstatymo projektą.

Sporto aistruoliams bus įdomu sužinoti, kuo vaikystėje svajojo būti žinomas krepšininkas Mindaugas Stašys.

Mėgstantiems keliauti paruošėme įdomų klounų teatro studijos „Dulidu“ įkūrėjų Liudo Vyšniausko ir Kamilės Kondrotaitės pasakojimą apie kelionę į Mianmarą.

Priede „Kultūros uostas“ tradiciškai rasite senųjų Klaipėdos kapinių istorijas ir skaitytojų pamėgtų žurnalistės Gražinos Juodytės „Akvarelių“ naują pasakojimą. 

Taip pat galėsite paskaityti apie prasmingą šiemet 30-metį švenčiančio choro „Cantare“ iniciatyvą, susipažinti su unikaliais parodos „Link šviesos“ sietynais.„Savaitės eksprese“ sužinosite, kaip psichologai pataria reaguoti į netinkamą vaikų elgesį, galėsite išbandyti ne vieną maisto tinklaraštininkų siūlomą receptą.

Kartu su savaitraščiu gausite ir specialų priedą „TV publika“ su TV programa visai savaitei.

Naujo savaitraščio „Savaitės ekspresas“ ieškokite visose spaudos platinimo vietose.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder