Atlydžiai tvindo Lėbartų kapines

Atlydžiai tvindo Lėbartų kapines

Orų nepastovumas ir lietūs kelia galvos skausmus Lėbartų kapinių prižiūrėtojams ir miestiečiams, norintiems ten laidoti artimuosius - nauji kvartalai, kuriuose šiuo metu laidojami mirusieji, semiami vandens, sunku praeiti ir dalimi kitų apsemtų takų.

Kapinių priežiūros skyriaus vedėja Zina Stankienė sakė, kad situacija, kai kapinėse kaupiasi vanduo, kartojasi - tai priklauso nuo gamtinių sąlygų.

"Lietus ir sniegas duoda ne tik nepageidaujamų vaizdų, bet ir nepageidaujamą poveikį. Šiandien, kur bepažiūrėsi, yra šlapia. Kad pakeistume tą situaciją, siūlome žmogui pasižiūrėti į tą laidojimo vietą ir pagal savo galimybes pasirinkti. Yra keli laidojimo kvartalai, ir žmogus gali rinktis. Jei jam ta vieta yra netinkama, ieškome kitokių sprendimų", - pasakojo Z. Stankienė.

Pasak jos, ankstesniais metais situacija buvo ne tokia baisi, vanduo buvo nusiurbiamas, tačiau šie metai esą išskirtiniai - nėra įprastos žiemos, daug vandens, atlydžiai.

Savivaldybės administracijos Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vedėjas Valdas Švedas, lankęsis kapinėse, pripažino, kad vaizdas tikrai nekoks.

"Gal kažkiek padėtų žvyro ar smėlio užpylimas, nors situacijos visiškai neišgelbėtų, į duobes vanduo vis tiek sunktųsi, tačiau bent praeiti būtų lengviau. Čia drenažų nėra, yra tik prie naujų kapaviečių pagrindiniuose takuose įrengti lietaus nuotekų tinklai, šulinėliai, į kuriuos subėga vanduo", - sakė V. Švedas.

Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda svarstė, kad jei būtų įmanoma nuspėti, kokie bus orai, tokios padėties būtų buvę galima išvengti.

"Niekas neplanavo tokios žiemos, kad vieną savaitę bus žiema, kitą - pavasaris, atlydžiai. Pilna vandens, susimaišo su gruntu, ir yra tokie vaizdai. Imsimės kokių nors priemonių. Yra susiformavusios įdubos, jas reikės likviduoti, išlyginti su greideriu. Planuojame užvežti karjerinio žvyro sluoksnį, taip bus pakelta teritorija, estetiškai geriau atrodys, vanduo kažkiek į jį susigers ir tai leis sudaryti geresnes sąlygas laidoti mirusiuosius", - komentavo L. Dūda.

Ketinama spręsti ne tik potvynių, bet ir įvažiavimo į kapines problemą. Planuojama, kad Lėbartų kapinėse atsiras vaizdo stebėjimo kameros - viena prie administracinio pastato, kita - prie centrinio įvažiavimo į kapines. Taip bus bandoma sumažinti atvejus, kai daug žmonių, bandančių įvažiuoti į kapines automobiliais, sukelia konfliktines situacijas su kapinių prižiūrėtojais.

Vaizdo stebėjimas, pasak Z. Stankienės, padėtų greičiau išsiaiškinti į kapines bandžiusios įvažiuoti mašinos savininką, nustatyti konfliktavusias puses, įvertinti, kokia iš tikrųjų buvo situacija.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder