Baseino projektas: Savivaldybė laimėjo dar vieną teismą

Baseino projektas: Savivaldybė laimėjo dar vieną teismą

Kelioms statybų bendrovėms, bandžiusioms sustabdyti Savivaldybės paskelbtą Klaipėdos baseino statybų rangos darbų pirkimo konkursą, teko pripažinti dar vieną pralaimėjimą - Apeliacinis teismas panaikino konkurso sąlygų pastabas, bet tai, anot Savivaldybės teisininkų, yra visiškai nereikšminga.

Visgi dėl itin sudėtingo konkurso baseino statytoją tikimasi paskelbti nebent balandžio gale. Ir tai - tik tokiu atveju, jei nebus skundų ir naujų bylų.

Ką nusprendė?

Bylinėtis dėl baseino statybos konkurso buvo nusprendusios bendrovės "LitCon", "Hidrostatyba", "Versinus" ir "Versita". Jos skundė kone tą patį konkurso taisyklių punktą, tad ieškiniai buvo sujungti. Iš pradžių statybininkai bandė įtikinti teisėjus pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones, tačiau to padaryti jiems nepavyko ir jų pretenzijos Klaipėdos apygardos teisme buvo nagrinėjamos nestabdant konkurso.

Esminį statybininkų nepasitenkinimą sukėlė taisyklėse nurodytas konkurse norinčių dalyvauti bendrovių mokumo koeficientas. Anot įmonių, jis - perteklinis, be to, kvalifikaciniai reikalavimai gali riboti konkurenciją, kadangi esą buvo suvaržytos mažų ir vidutinių įmonių dalyvavimo konkurse galimybės.

LEIDO. Ir Apeliacinis teismas sutiko, kad Savivaldybė turi teisę reikalauti, jog baseiną statytų ne mažiausią kainą, o ekonomiškai naudingiausią pasiūlymą pateikęs konkurso dalyvis. Projektuotojų vizualizacija

Savivaldybė šiuos teiginius atrėmė ir pasiaiškino, jog specialūs reikalavimai dėl įmonių mokumo įvesti tam, kad sutartis būtų sudaryta "tik su pajėgiomis, ilgalaikę perspektyvą turinčiomis įmonėmis, nes tai pirmasis Lietuvoje tokio pobūdžio statinys".

Nors verslininkai bandė aiškinti, kad įvesti apribojimai kertasi su Viešųjų pirkimų tarnybos priimtomis taisyklėmis, pati tarnyba pateikė išvadą, kad Savivaldybės valdininkų parengtos konkurso sąlygos nei riboja konkurenciją, nei pažeidžia įstatymą ar taisykles.

Pernai lapkritį statybininkams teko pajusti pralaimėjimo kartėlį, nes apygardos teismas priėmė sprendimą netenkinti nė vieno minėtų įmonių skundo. Visgi verslininkai nepasidavė ir padavė skundą Apeliaciniam teismui. Tačiau ir pastarasis trečiadienį nusprendė, jog yra pagrįsta tik viena pretenzija. Jis panaikino tik pirkimo sąlygose nustatytų kvalifikacinės atrankos kriterijų pastabas, nustatančias, kaip turi būti vertinamas pasiūlymas, kai jį teikia ūkio subjektų grupė.

Taip pat Apeliacinis teismas nusprendė iš Savivaldybės administracijos priteisti "Versinai" 483,5, o "LitCon" - 285,4 Eur bylinėjimosi išlaidų, patirtų pirmosios ir apeliacinės instancijos teismuose.

Kas toliau?

Savivaldybės administracijos Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas vakar sakė, jog tokį Apeliacinio teismo sprendimą laiko Savivaldybės pergale.

"Teismas nepritaikė laikinųjų apsaugos priemonių, nepripažino konkurso sąlygų neteisėtomis, nenurodė skelbti naujo konkurso", - akcentavo jis.

Anot A. Kačalino, panaikintosios konkurso sąlygų pastabos jau nieko nelemia.

"Jos buvo susijusios su kvalifikacine atranka, kuri būtų vykdoma, jei būtų sulaukta daugiau nei 8 pasiūlymų. O Savivaldybė sulaukė būtent aštuonių, taigi tai buvo tik teorinis teisinis ginčas. Tiesiog konkurso dalyviai iš esmės nepatenkinti mokumo reikalavimais, sykiu bandė surasti ir kitokių kabliukų, matyt, tikėdamiesi kaip nors sustabdyti ar atšaukti konkursą", - sakė teisininkas.

Anot jo, Apeliacinio teismo sprendimas dar gali būti skundžiamas Aukščiausiajam Teismui, bet tai jau nestabdo konkurso proceso.

"Šiuo metu vertinami dalyvių techniniai pasiūlymai. Tai - labai sudėtingas procesas, kuriam yra pasitelkti ekspertai, nes konkurse lems ekonominio naudingumo, o ne mažiausios kainos kriterijus. Įvertinus techninius pasiūlymu bus plėšiami vokai su finansiniais. Beje, kaina lems tik apie 40 procentų balų - tai irgi bandyta pripažinti neteisėtu reikalavimu, bet teismas patvirtino, kad tokio svarbaus objekto konkursui galima nustatyti ir tokį kriterijų", - sakė A. Kačalinas.

Savivaldybės administracijos Viešųjų pirkimų skyriaus vedėja Vilma Marcinkevičienė taip pat tvirtino, kad konkursas yra labai sudėtingas - tenka prašyti, kad dalyviai tikslintų ir aiškintų savo techninius pasiūlymus.

"Labai sudėtinga prognozuoti, kada galėsime paskelbti nugalėtoją. Jei nebebus jokių skundų ir bylinėjimosi, optimistinis variantas galbūt būtų balandžio pabaiga", - sakė V. Marcinkevičienė.

Informacija

Preliminariai 13 mln. eurų vertinamą baseino statybų konkursą Savivaldybė paskelbė pernai vasaros viduryje. Tada prognozuota, kad jis bus atidarytas 2017 m.
Baseiną suprojektavo Nyderlandų kompanija "Slangen + Koenis architects" kartu su Lietuvos architektų biuru UAB "Clouds architects". Jis suskirstytas į keturias funkcines erdves: plaukimo, nardymo, sporto ir SPA procedūroms skirtą poilsio zoną. Teigiama, kad baseine vienu metu galės lankytis trys tikslinės grupės. Suprojektuota specialia sienele bus galima atskirti baseino erdves, tad atskirose zonose galės skirtis net vandens temperatūra. Taip vieni lankytojai galės likti plaukioti 50 m ilgio takeliuose, kiti - 25 m. Pakeliamas dugnas leis treneriams išlaikyti sausumos platformą greta seklumos, kur galės treniruotis senjorai ar vaikai. Be to, tuo pat metu nieko netrukdomi galės treniruotis ir profesionalūs narai. Numatyta, kad baseinas bus 50 metrų ilgio ir 10 takelių. Kilnojamas baseino dugnas leis reguliuoti baseino gylį nuo 5 metrų iki 1 metro ir dar mažiau. Dugną bus galima kilnoti skirtingose zonose, tad vienu metu vienoje baseino dalyje bus galima nardyti, o kitoje galės treniruotis vaikai ar senjorai.
Šalia baseino numatyta įrengti ir saunų bei pirčių kompleksą, kavinę, o antrame aukšte treniruoklių ir fitneso erdvę bei iki 1 000 vietų žiūrovų salę.
Pasak projektuotojų, buvo siekiama, kad pastatas pritaptų prie jau stovinčios "Švyturio" arenos ir atitiktų Klaipėdai būdingą architektūrą, kur dominuoja raudonos plytos.
Savivaldybės atstovai yra akcentavę, kad šis projektas buvo pasirinktas ir dėl to, kad olandai siūlė energetiškai itin taupų objektą. Pavyzdžiui, tualetuose numatyta panaudoti lietaus vandenį, o vandeniui pašildyti planuojama panaudoti ir saulės energiją.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder