"Blynkepiai" dėl kvapų skėsčioja rankomis

"Blynkepiai" dėl kvapų skėsčioja rankomis

Pietinės miesto dalies gyventojų nosis erzinančių keistų kvapų kilmę vėl aiškinasi politikai. Vakar jie lankėsi bendrovėje "Mestilla", į kurią neretai skrieja gyventojų ietys dėl neva iš jų teritorijos sklindančio keptų blynų kvapo. Gamyklos atstovai aiškina, kad šiuo metu padaryti mažai ką įmanoma.

Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos (LEZ) teritorijoje esančioje biodyzelino gamykloje apsilankė miesto Tarybos Miesto ūkio komiteto nariai kartu su žurnalistais. Vizito metu stipresnis rapsų kvapas buvo jaučiamas nebent ten, kur sandėliuojamos gamybos proceso atliekos ir, žinoma, pačioje gamykloje.

Komiteto narė Ligita Girskienė tvirtino, kad kvapai kaip tyčia paaštrėja savaitgaliais ir vakarop, kai nebedirba valstybinės įstaigos.

Gamyklą aprodžiusi gamybos direktorė Margarita Salytė aiškino, jog jokių problemų su aplinkosaugininkais neturintys, teršalų į aplinką paleidžia net mažiau, nei leidžiama. Moteris pasakojo, kad iš gamyklos sklindančių kvapų problema buvo aktuali nuo pat jos atidarymo 2007 m. Tačiau iki šiol esą buvo įdiegta daug įvairių techninių priemonių, kurios turėjo sumažinti smarvę.

GINASI. Neretai miesto smardinimu kaltinamos "Mestillos" atstovai tikina, kad kvapai nebūtinai sklinda iš jų. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Blynų kvapas gamykloje susidaro jau išspaudus rapsus. Po proceso likusios kietosios dalelės ištraukiamos iš preso ir transporteriu keliauja iki vadinamojo ciklono, kuriame jos nuvalomos. Likęs kvapus oras su priemaišomis patenka į priešpriešinio srauto skruberį, kur jis "praplaunamas" šarmu, o iš ten keliauja į reakcijos indą, kur į likusį mišinį įvedamas ozonas. Vykstant oksidavimuisi sunaikinama didžioji dalis kvapų.

"Techniškai dar kažką pridėti yra beviltiška. Yra dar viena galimybė, kurią gruodį ir įgyvendinsime - tobulinsime reakcijos indą. Į garą patenkančios chemijos užtenka, todėl bandysime sulėtinti srautą, kad chemija dar geriau sureaguotų", - tvirtino direktorė.

Esą šiuo metu garas iš kamino lekia keturių metrų per sekundę greičiu, tačiau srautą norima sulėtinti perpus.

M. Salytė pripažino, kad sunkumų kyla ir ieškant laboratorijų. Pasaulyje praktiškai nėra laboratorijų, kurios galėtų ištirti tokias mažas kvapų koncentracijas.

Vis dėlto kai kurie politikai patylomis pripažino, kad kvapo galėjo nepajusti, kadangi iš kamino kvapus garas ėjo ne visu pajėgumu. Neva dar gali paaiškėti, kad už kilometro nuo gamyklos gyvenantys miestiečiai kvapus pajunta, kai iš kamino veržiasi dvigubai ar net daugiau garo.

Spalį su kvapų skleidikais susitikęs meras įpareigojo Klaipėdos visuomenės sveikatos centro specialistus kartu su Savivaldybės atstovais bei ekologais atlikti rimtą šios įmonės veiklos patikrinimą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder