Bus atidengtas paminklas Gerlachų šeimai

Bus atidengtas paminklas Gerlachų šeimai

Trečiadienį Klaipėdos skulptūrų parke vyks Gerlachų šeimos paminklo atidengimo iškilmės.

Iškilaus Klaipėdos pirklio Hermanno Gerlacho (1846 – 1913) ir jo žmonos Marie Gerlach (1855 – 1937) antkapinis paminklas grįžo į savo pirminę vietą. Mat dabartinis Skulptūrų parkas uostamiestyje įkurtas buvusių kapinių vietoje.

Mecenatai Gerlachai buvo palaidoti senose Klaipėdos kapinėse (Memel Städtischer Friedhof), kurios sunaikintos 1975 metais. Granitinis paminklas nuo Gerlachų kapo saugotas Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus kiemelyje. Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos direktoriaus Juozo Šikšnelio ir Dionyzo Varkalio iniciatyva 2014 metais gautas leidimas jį atstatyti į buvusią vietą, pranešė I.Simonaitytės biblioteka.

Parko direktorės Sondros Simanaitienės paprašytas projektą nemokamai atliko architektas Rolandas Rakevičius.

Šiemet liepą paminklas pastatytas Skulptūrų parke.

H.Gerlachas – turtingos giminės, atsikrausčiusios iš Tilžės į Klaipėdą XVIII amžiaus pabaigoje, palikuonis, vertėsi prekyba. Jo žmona M.Gerlach 1935 metais savo gyvenamąjį namą paliko miesto bibliotekai, dabar tai I.Simonaitytės biblioteka.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder