Buvusią mylimąją terorizuojančiam kaliniui kalėjimo vartai veriasi

Buvusią mylimąją terorizuojančiam kaliniui kalėjimo vartai veriasi

Žvėriškų nusikaltimų aukomis tapę žmonės su nerimu laukia, kai jų skriaudėjai po ilgų metų nelaisvės išeis iš kalėjimo. Tačiau kartais taip pasijaučia ir tie, kurie su dabartiniais kaliniais mėgino kurti bendrą gyvenimą, dužusį į šipulius.

Štai Austėja (vardas pakeistas, redakcijai žinomas) dar prieš vyrui patenkant į kalėjimą dėl jo gyvenimo būdo nusprendė su juo tiesiog išsiskirti.

Tapo agresyvus

„Mes su juo kartu gyvenome prieš 8-erius metus. Susilaukėme vaiko. Tačiau kai jam buvo vos 1 metai, mes išsiskyrėme“, - aiškino Austėja.

Moteris sukūrė kitą šeimą. Dabar ji augina vaiką, gimusį naujoje šeimoje, ir atžalą, kuris gimė, kai ji dar buvo su šiuo metu kalėjime sėdinčiu vyru.

Kol Austėja vertė naują gyvenimo puslapį, buvęs jos mylimasis ėmė sukti narkotikų pardavinėjimo verslą.

„Jis buvo susijęs su narkotikais. Elgėsi agresyviai. Supratau, kad toks vyras negali bendrauti su vaiku, taigi, kaip ir dėl visko susitarėme. Tačiau būdavo, kad karts nuo karto jis vaiką norėdavo pamatyti. Nuspręsdavau leisti. Jis ateidavo. Jie pasimatydavo. Tačiau jis tapdavo agresyvus. Matėsi, kad kažką vartoja. Nenorėjau, kad jis kankintų tokiais vaizdais vaiką. Susitarėme su juo, kad jis nebesirodys“, - aiškino moteris.

Pateko į kalėjimą

Kurį laiką viskas buvo ramu. Tačiau buvęs Austėjos vyras 2017 metais pateko į policijos akiratį.

„Jam reikėjo išsisukti. Pas jį buvo rasta labai daug narkotinių medžiagų. Tai jis prisiminė, kad turi vaiką, taigi, tuo pagrindu jis gali gauti mažesnę bausmę. Praėjo tiek laiko ir aš nenorėjau, kad jis su vaiku matytųsi. Bet jis pradėjo eiti pas mane į namus. Kviečiau policiją. Rašiau pareiškimus. Jis turėjo problemų. Apsiramino. O aš su vaiku išvykau gyventi į užsienį“, - kalbėjo Austėja.

Ten su nauju vyru gyvenimą kurti pradėjusi moteris nebeturėjo ramybės. Jos buvęs vyras 2018 metų sausį patekęs į kalėjimą ėmė kone siautėti.

Grasina, kad pakars

Tiesiai iš įkalinimo įstaigos buvęs mylimasis pradėjo siuntinėti Austėjai įtūžio kupinas sms žinutes, kuriose jis atvirai grasino nužudyti visą jos naują šeimą. Žinutėse jis rašė, kad tą gali padaryti ir laisvėje likę jo bendrai.

„Rašė, kad pačiame Londono centre pakars mano vyrą, kai tik jis išeis į kalėjimo. Kad su mumis susidoros. Kad yra pasisamdęs žmones ir mūsų ieško, kur gyvename, ką veikiame, kur mokosi vaikai. Sakė, kad turėsime rimtų problemų“, - apie skriejančius grasinimus pasakojo Austėja.

Moteris išsigandusi – ji teigė dėl šios situacijos jau besikreipusi į Kalėjimų departamentą. Jai labiausiai keista tai, kad kalinys kalėjime turi sąlygas pasinaudoti mobiliojo ryšio priemonėmis. Tačiau nors pranešė apie tai pareigūnams, žinutės vis tiek skrieja: „Jie sako, mes su juo pasikalbėsime. Ir tą dieną jie padaro kratą. Tačiau jau vakare jis vėl man rašo.“

Be to, Austėja teigė turinti žinių, kad buvusį jos vyrą yra ketinama anksčiau laiko paleisti į laisvę. Esą už gerą elgesį.

„Aš tikrai baiminuosi. Ar reikia laukti, kad atsitiktų nelaimė? Niekas nereaguoja“ - klausė ji.

Austėja kreipėsi ir į policiją. Šiuo metu policijos pareigūnai sprendžia, ar pradėti ikiteisminį tyrimą.

Giriasi, bet atvejo nekomentuoja

Pravieniškių pataisos namų – atvirosios kolonijos direktoriaus pavaduotas Ramūnas Grigonis, atsakydamas į „Vakarų ekspreso” klausimus, pasakojo, kokias pareigūnai naudoja prevencines priemones, siekdami užtikrinti, kad kaliniai nesinaudotų mobiliojo ryšio priemonėmis, tačiau šio konkretaus atvejo jis nekomentavo.

Kaip šeimai žudynėmis grasinantį kalinį galima svarstyti dėl gero elgesio paleisti į laisvę anksčiau laiko, liko neaišku.

Pataisos pareigūnai tikrina ir tiria informaciją dėl kiekvieno atvejo, kai įvairios ryšio priemonės patenka į pataisos įstaigą, todėl nuteistųjų gyvenamosiose, bendrojo naudojimo patalpose nuolat atliekamos kratos, naudojama mobiliojo ryšio detektavimo sistema.

„Informuojame, kad vien Pravieniškių pataisos namų – atvirosios kolonijos Pirmojo sektoriaus viename iš būrių, per 2020 m. 4 mėn. pareigūnai atliko 64 kratas, kurių metu rado 35 mobiliojo ryšio telefonus.

Šiemet Pravieniškių pataisos namuose, vykdant draudžiamų daiktų prevenciją, rasta virš 800 telefonų.

Visi nuteistųjų daromi drausmės pažeidimai yra fiksuojami ir taikoma drausminė arba administracinių nusižengimų kodekse numatyta atsakomybė.

Pareigūnai gyventojų prašo nedelsiant pranešti apie nuteistųjų galimai daromus pažeidimus”, - laiške redakcijai dėstė R. Grigonis.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder