"Darom" radiniai: ir automobilis, ir kritęs gyvūnas

"Darom" radiniai: ir automobilis, ir kritęs gyvūnas

Devintus metus gyvuojanti akcija „Darom“ apkuopti savo miestą šiemet sukvietė apie 2 tūkst. pilietiškų klaipėdiečių. Šįryt jie sutvarkė apie 33 uostamiesčio erdvių. Tačiau berinkdami šiukšles aplinkos mylėtojai šiemet aptiko ypač įdomių radinių. Vienas jų – tai Danės dugne rastas automobilis.

Danėje – gausybė netikėtų „dovanėlių“

Jau antrus metus prie „Darom“ prisijungė ir narai, kurie nuo ryto šlavė dalį Danės upės dugno. Šiemet, anot Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pareigūnų, upės dugne aptikta daugiau radinių nei pernai. Šalia Biržos tilto narai rado galimai raketos dalį, mobilųjį telefoną, butelių, skardinių, padangų, kėdę, suoliuko dalį ir kitokių metalinių, surūdijusių padargų. Kai kurios „dovanėlės“ netgi prajuokino – upės dugne rastas ir dar nepradarytas šampano butelis.

Ties įplaukimu į Jono kalnelį narai rado dar didesnių staigmenų. Nardydamas Artūras Krisikaitis netikėtai atsistojo ant paskendusio apvirtusio automobilio dugno. Kaip vėliau paaiškėjo, greičiausiai tai vogtas „VW Golf“ markės automobilis, kurio jau senokai ieško policija.

Čia tai pat rastas ilgokai upės dugne pragulėjęs dviratis, arbatinukas, parduotuvės vežimėlis, valtis ir daug kitų „gėrybių“, kurių, kaip sakė Šaulių sąjungos 3-iosios rinktinės 10-osios kuopos vadas Valerijus Krisikaitis, iš upės būtų galima traukti ir traukti.

Danės dugną tvarkė Vakarų (jūros) šaulių 3-ioji rinktinė, V. Krisikaičio narų mokykla, Klaipėdos universiteto Povandeninių tyrimų centras, Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos, antiteroristinių operacijų rinktinės "Aras" ir Klaipėdos teritorinės muitinės narai. 

„Su šiukšlėmis kaip su grybais“

Tačiau mieste tvarkėsi ne tik narai, bet ir nemažai kitų miestiečių. Pavyzdžiui, Poilsio parką kuopė nuteistieji. Kaip sakė vienas iš Klaipėdos apygardos probacijos tarnybos atstovų, kaip bebūtų keista, nuteistųjų susirinko daugiau nei tikėtasi: „Kvietėme mažai, gal tik 5 žmones, tačiau šie pasikvietė draugų ir būrys išsiplėtė net iki 30.“

Tame pačiame parke pakalbintas tvarkdarys Laimonas sakė, jog, nors į Klaipėdą jis atsikėlęs visai neseniai, tačiau kiekvienais metais, nesvarbu kuriame mieste, dalyvauja akcijoje „Darom“. „Mėgstu tvarką ne tik savo namuose, kieme, bet ir mieste“, - sakė jis ir pridūrė Poilsio parką pasirinkęs dėl to, kad gyvena kaimynystėje.

Šalia Klaipėdos respublikinės ligoninės Tuberkuliozės filialo plušo ir miesto meras Vytautas Grubliauskas, kuris esą taipogi kiekvienais metais, kartu su kitais akcijos dalyviais, švarina miestą. „Su šiukšlėmis kaip su grybais - kiek eisi, tiek rasi. Manau, jog ir be skambių akcijų reikia save ir vaikus kasdien ugdyti paimti šiukšlę nuo žemės. Imk, pakelk, nepatingėk, išmesk. Įgūdžių ugdymas ir jų panaudojimas kasdieniame gyvenime yra daug vertingiau nei vieną dieną per metus surinkti šiukšles. Žinoma, dar geriau būtų, kad tą geriausiai žinotų šiukšlintojai. „Darom“ akcija yra reakcija į tai, kas jau yra padaryta“, - sakė meras ir pridūrė niekaip nesuprantąs, kaip žmonės nesivargina važiuoti į mišką ar įmesti į upę klozetą, televizorių, padangas ar kitas šiukšles.

Miesto vadovas gyrė organizatorius, kurie greitai reagavo į prašymus papildyti akcijos dalyvių kišenes šiukšlių maišais, kuriuos (pripildytus šiukšlėmis) taip pat greitai vėliau išgabendavo. Organizacinį darbą taip pat gyrė čia pat darbavęsis politikas Eligijus Masiulis, kuris irgi niekuomet nepraleidžia akcijos „Darom“.

Kasmet tvarkytinų vietų daugėja

Nuo Mumlaukio ežero link Vasaros estrados plušo Klaipėdos miesto savivaldybės darbuotojai ir kaimynystėje gyvenantys miestiečiai – iš viso per 40. Pasak administracijos direktoriaus Sauliaus Budino, per valandėlę akcijos dalyviai surinko apie 15 šiukšlių maišų.

„Akcijos metu mes tvarkome skaudžiausias miesto vietas, tačiau visuomet atsižvelgiame ir į gyventojų pateiktą informaciją apie mums gal nelabai žinomas problemines vietas. Kasmet tvarkytinų vietų skaičius didėja ir šiemet jų buvo paskaičiuota net iki 70. Dažnai būna, kad tvarkant vieną vietą nuo krūmynų, atsiveria kiti šiukšlynai“, - juokėsi valdininkas.

Įdomu, jog pusiaukelėje nuo Mumlaukio ežero iki Vasaros estrados rastas į brezentą įvyniotas didelis gyvūnas. Taip pat viename miesto miškelių taip pat rastas iš atliekų suręstas benamio namelis. Jis buvo išardytas ir, kaip teigė akcijos organizatoriai, benamis grįžęs į savo „gyvenamąją vietą“ ir neradęs savo namo, vis tiek ten pasilikęs pailsėti.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder