Darželiuose tęsiasi painiava dėl naujos tvarkos

Darželiuose tęsiasi painiava dėl naujos tvarkos

Netylant diskusijoms dėl naujos mokesčių už darželius tvarkos prasidėjo ir ginčai dėl suteiktos galimybės vesti vaiką į įstaigą tik 4 valandas. Tėvai guodžiasi, kad ugdymo įstaigų vadovai nenori suteikti tokios paslaugos, nes tai jiems esą nuostolinga.

Valdininkai žada, kad nuo kitos savaitės pradėsianti veikti darbo grupė, kuri dar kartą aiškinsis, kaip reikėtų tobolinti mokesčių už darželius tvarką, nepaliks nuošalyje ir šio klausimo. Esą gali būti, kad dar iki Naujųjų metų bus sudėlioti visi taškai.

Galimybę nutylėjo?

"Vakarų ekspresui" ne viena mama guodėsi, kad darželių direktorės nenoriai tenkina jų pageidavimą vesti vaiką į darželį tik pusdienį, nors tokia galimybę ir numato nuo rugsėjo įsigaliojusi mokesčių už darželius tvarkoje. Numatyta, kad už 4 valandas reikia mokėti tik 18 eurų lopšelio grupėje, 20 eurų darželio ir priešmokyklinio ugdymo grupėje. O vaikui darželyje praleidžiant visą dieną (10,5-12 val.) mokestis yra ženkliai didesnis - 55-61 Eur.

Tėvams pirmiausia pikta dėl to, kad prasidėjus naujiems mokslo metams darželiuose niekas neskubėjo užsiminti apie tokią galimybę. Esą tėvus informacija apie 4 valandų naujovę pasiekė tik iš nuogirdų. O kai tėvai patys kreipėsi į darželių vadovus norėdami pakeisti sutartį, esą ne vienas sulaukė neigiamo atsakymo.

"Paprastai motyvuojama, kad darželyje nėra sudarytų tokių grupių, kur vaikai galėtų būti tik pusdienį. Be to aiškinama, kad darželiui tai nenaudinga, esą jei pradės vesti taip trumpai kas tik nori - darželiai bankrutuos", - kokius atsakymus išgirdo iš direktorių, pasakojo mamos.

Darželių vadovės esą pripažino tapusios naujos tvarkos aukomis, mat valdininkai aiškiai nereglamentavo, kokias paslaugas gali gauti tik 4 valandas darželyje praleidžiantys vaikai. Esą dabar nepatenkinti gali būti už visą darbo dieną ženkliai didesnį mokestį mokantys tėvai, nes kiti, sumokėję vos 20 eurų, gauna tas pačias ugdymo paslaugas, kurios paprastai vyksta pirmoje dienos pusėje, ir dar pavalgo pusryčius bei pietus.

Būna pusdienį - moka už dieną

Ponia Ingrida pasakojo, kad jai būtų kur kas parankiau dukrą darželyje palikti tik pusdieniui, nes ji turi dar mažesnį vaiką ir pati yra vaiko auginimo atostogose.

"Mes ir anksčiau atsisakydavome vakarienės, nes pagal ankstesnę tvarką buvo tokia galimybė. Jau nekalbant apie finansinį aspektą, tiesiog norisi formuoti tradicijas, kad visa šeima vakarieniauja kartu namuose", - pasakojo Ingrida.

Tačiau nepaisant to, kad Ingridos dukra darželyje išbūna ne visą darbo dieną, nuo šio rugsėjo moteris privalo mokėti visą nustatytą mėnesio įmoką - 61 eurą.

"Apie tai, kad galima darželį lankyti tik 4 valandas rugsėjo pradžioje mūsų niekas neinformavo. Šią informaciją sužinojau tik iš kitų tėvų internete visai neseniai. Tačiau kai kreipiausi į darželio direktorę, ši atsakė, kad tokios grupės jų darželyje nėra. Teko aiškintis situaciją Savivaldybėje. Tik tada kai valdininkai direktorei išaiškino, kad tokia galimybė turi būti sudaryta kiekviename darželyje, direktorė sutiko pasirašyti su manimi naują sutartį, tačiau pyko, kad tai darželiui bus nuostolinga", - pasakojo mama.

Panašią istoriją tik jau kitame darželyje pasakojo ir ponia Laima. Ji vardijo ne vieną priežastį, kodėl vaiką nori parvesti iš darželio anksčiau - jis nebenori miegoti pietų miego, lanko būrelius, į kuriuos reikia nuvežti 16 val.

"Man pikta tai, kad nauja tvarka galioja nuo rugsėjo, bet apie ją mūsų niekas neinformavo. Ir rugsėjį, ir spalį mokėjome visą kainą. Kiek kalbėjau su kitais tėvais, jie sakė, kad kai kuriuose darželiuose specialiai iš įkainių lentelės yra išimta eilutė, kur nurodytas 20 eurų mokestis už 4 valandas. Taigi, gali būti, kad darželių direktorės specialiai slepia šią galimybę", - kalbėjo Laima.

Interpretuoja?

Vakarų Lietuvos tėvų forumo pirmininkė Kirstina Paulikė svarsto, kad tokių ginčų ir nesusipratimų būtų nebuvę, jei naują mokėjimo už darželius tvarką sukurpę valdininkai būtų aiškiai reglamentavę, kokias paslaugas gali gauti tik 4 valandas darželį lankantys vaikai. Mat dabar niekur nėra nurodyta, kiek maitinimų priklauso pusdienį ugdymo įstaigoje praleidžiančiam vaikui.

"Tvarkos apraše nėra jokio išaiškinimo apie tas 4 valandas. Jos yra norodytos tik lentelėje, kur yra išvardinti mokesčių dydžiai. Lentelėje nurodyta tik tiek, kad 18 arba 20 eurų atlyginimo dydis gali būti taikomas vaikui, kuris kitoje grupėje būna 4 valandas. Ką reiškia "Kitoje grupėje?", - klausė K. Paulikė.

Ji sakė taip pat sulaukusi daugybės skundų iš tėvų, kad galimybė vesti į darželį vaikus pusdieniui Klaipėdoje yra tik teorinė.

"Nėra aiškiai reglamentuota tvarka, tad darželių direktorės ją interpretuoja taip, kaip nori", - apgailestavo K. Paulikė.

Prašymų yra

Pakalbintos darželių vadovės pritarė, kad dėl 4 valandų joms kyla daug neaiškumų. Mat tokiu atveju, jei vaikas norėtų gauti ir pusryčius, ir pietus, 20 eurų mokestis būtų ženkliai per mažas.

"Tokių vaikų, kurie norėtų būti darželyje tik kelias valandas, yra tik pavieniai. Jie gali būti ir bendrose grupėse, dėl to jokių problemų nekiltų, bet bėda yra ta, kad pagal naują tvarką nėra leidžiama tėvams atsisakyti kurio nors vieno iš maitinimų, o lankant tik 4 valandas tektų tai daryti", - pasakojo lopšelio-darželio "Pumpurėlis" direktorė Kristina Gudaitienė.

Pasak jos, jų darželyje yra viena mama, kuri vis dar laukia atsakymo, ar galės vesti vaiką į darželį tik 4 valandas.

"Užstrigome, nes vis dar aiškinuosi su Savivaldybės darbuotojais, kaip reikia elgtis su maitinimu", - paaiškino darželio direktorė.

Lopšelio-darželio "Klevelis" direktorė Birutė Šakalinienė minėjo kol kas taip pat turinti tik vienos mamos prašymą leisti vaikui lankyti darželį 4 val. Pasak jos, kadangi miesto Tarybos sprendime nėra aiškiai įvardinta, nuo kada tokiu atveju vaikas turėtų ateiti į darželį ir kokios paslaugos jam priklauso, tėvams bus suteikta galimybė patiems pasirinkti.

"Suprantama, jog tėvai nori, kad vaikas darželyje pavalgytų ir pusryčius, ir pietus. Tad atveda vaiką pusę devynių ryto - ir skaičiuoja, kad per keturias valandas vaikas gaus pavalgyti du kartus. Tačiau, tokiu atveju 20 eurų mokestis ženkliai per mažas, jau nekalbu apie tai, kad vaikas dar gauna ugdymo paslaugas. Bet toks yra miesto Tarybos sprendimas ir mes jį privalome vykdyti", - pasakojo Birutė Šakalinienė.

"Pasistengsime, kad visiems būtų aišku"

Nijolė LAUŽIKINENĖ, Klaipėdos savivaldybės administracijos Ugdymo ir kultūros departamento direktorė
Nesuprantu, kas darosi tuose darželiuose. Juk yra aiškiai parašyta ir visiems darželių direktoriams dar praėjusią savaitę papildomai išaiškinome, kad tokiais atvejais, kai vaikas lanko 4 valandas, liaudiškai tariant reikia mokėti pusę sumos. Dėl maitinimo irgi viskas turėtų būti aišku: jei jis būna ryte - jam priklauso pusryčiai, jei pietų metu - pietūs, jei vakare - vakarienė. Manau, kad čia ne darželių vadovai, o tėvai nenori suprasti tos tvarkos.
Beje, direktorės yra teisios, teigdamos, kad galimybė vesti vaiką į darželį tik 4 valandas yra tuomet, jei susidaro tokios atskiros grupės. Žinoma, yra kitas dalykas, kai yra adaptacinis laikotarpis ir vaikas negali būti visą dieną.
Sutinku, kad galbūt paprastiems žmonėms skaitant dokumentus ir nėra taip viskas aišku, kaip mums patiems, kurie tuos dokumentus kuriame. Todėl dabar kai su darbo grupe grįšime prie tos tvarkos tobulinimo, tikslinsime ir 4 valandų aprašą. Pati tvarka dėl 4 valandų neturėtų keistis, bet pasistengsime suformuluoti viską taip, kad visiems būtų aišku. Darbo grupė turėtų pradėti dirbti jau kitą antradienį. Sunku pasakyti per kiek laiko pavyks priimti vienokius ar kitokius sprendimus, bet manau, kad iki naujųjų metų viskas bus parengta.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder