Dėl geresnio kadro rizikuojama gyvybėmis

Dėl geresnio kadro rizikuojama gyvybėmis

Noras padaryti kuo įspūdingesnes nuotraukas sekmadienio popietę Klaipėdoje vos nesibaigė skaudžia nelaime. Suirus ledų sąnašai, šaltoje Baltijos jūroje atsidūrė dvi moterys ir du vaikai. Juos, susikibę rankomis į gyvą grandinę, ištraukė abejingais nelikę ir į jūrą su drabužiais įbridę vyrai.

Norintieji telefonais (vienas kitas ir fotoaparatais) padaryti kuo įspūdingesnes nuotraukas ar asmenukes lipo ir ant netoli uosto vartų molo esančios vienintelės likusios ledų sąnašos, keliolika metrų įsikišusios į jūrą. Ji atrodė pakankamai tvirta. Tačiau įspūdis buvo apgaulingas

Apie 15 val. ant ledų sąnašos užlipo dvi moterys ir du vaikai. Tuo metu jos vidurys tiesiog subyrėjo į gabalus ir viena moteris su vaikais atsidūrė tarp ledų šaltame vandenyje. Juos bangos ėmė traukti gilyn į jūrą.

Ant kranto buvę vyrai į situaciją sureagavo labai greitai. Iš pradžių keli puolė į vandenį, tačiau juos pačius „pagavo“ bangos. Po to kažkuris pasiūlė sudaryti gyvą grandinę. Vyrai nedelsdami susikabino rankomis ir su visais drabužiais brido į jūrą. Moteris ir vaikai išgelbėti. Saugiai pasiekti krantą jie padėjo ir ant tvirtos sąnašos dalies likusiai moteriai. Buvo tik laiko klausimas, kada ir ji atsidurs vandenyje. Medikų pagalbos niekam neprireikė. Tiek peršlapę nelaimėliai, tiek gelbėtojai puolė šildytis į automobilius.

Vakar didvyriai, kuriuos pavyko rasti, pakviesti pas Klaipėdos merą Vytautą Grubliauską. Meras klaipėdiečiams Modestui Bubliauskui ir Denisui Moskalenko bei šilutiškiui Valdui Butkui padėkojo už garbingą ir drąsų poelgį. Gelbėtojai kuklinosi ir tikino nepadarę nieko, ko ir kiti nebūtų padarę atsidūrę jų vietoje.

Psichologės Viktorijos GRIGALIŪNIENĖS komentaras:

Šiais laikais vyksta konkurencija, kuris padarys gražesnių kadrų ir įdės į socialinius tinklus. Vyksta pasąmoniniai dalykai, žmonės visur eina ir fotografuoja, negalvoja apie pasekmes, lipa ant aukštų pastatų, lipa ant paminklų ir panašiai. Žmonės rizikuoja savo sveikata, kartais net gyvybe. Tai kaip yra su savisaugos inkstinktu? Esame gamtos dalis ir visi žinduoliai turi savisaugą, tačiau pastebimos tendencijos, kad mūsų savisaugos inkstinktas mažėja. Iš praktikos pasakysiu, grožio specialistų siunčiamos ateina pas mane merginos, kurios nori išsiimti šonkaulį, kad taptų lieknesnės. Kai klausiu, ar jos supranta, kuo rizikuoja, man atsako, kad „geriau 10 metų pasimaudysiu šlovėje, mane fotografuos, aš feisbuke turėsiu daug sekėjų, o paskui galiu ir numirti“. Aš per 30 metų nebuvau susidūrusi su tokiu reiškiniu. Žmonėms savisaugos inkstinktas mąžta, jiems nebesvarbu, kas bus ateityje. Svarbiausiu tikslu tampa trumpas laikas, šlovės laikas.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder