Dėl koronaviruso „Klaipėdos hospise“ – problemų lavina

Dėl koronaviruso „Klaipėdos hospise“ – problemų lavina

Šeštadienį Klaipėdos miesto merui Vytautui Grubliauskui paskelbus apie privačiuose globos namuose „Klaipėdos hospisas“ patvirtintus 38 koronaviruso atvejus, o vėliau patikslinus, kad čia užsikrėtusiųjų yra 40, uostamiestyje sekmadienį sušauktas ekstremalių situacijų komisijos posėdis. 

Trūksta darbuotojų

Po 12 valandos prasidėjusiame posėdyje „Klaipėdos hospiso” direktorė nedalyvavo. Komisijos nariai dėstė, kad šiuo metu globos namuose nėra galimybių atskirti asmenų, kuriems nustatytas COVID-19, ir asmenis, kuriems koronavirusas nenustatytas. 

Tiesa, Klaipėdos universitetinės ligoninės direktorius Vinsas Janušonis pabrėžė, kad reikėtų testus atlikti pakartotinai – nors ne visiems pacientams nustatytas COVID-19, yra tikimybė, kad jie gali būti užsikrėtę, kadangi gulėjo greta sergančiųjų. 

„Mano žiniomis, nėra”, - paklaustas, ar nėra papildomai paimti mėginiai, atsakė V. Janušonis. 

Tuo metu Klaipėdos Paliatyvios pagalbos ir šeimos sveikatos centro direktorius Viljaras Reigas dėstė, kad nors „Klaipėdos hospise” esą ir yra atskirti įėjimai, tėra viena patalpa, kurioje tiekiamas maitinimas, be to, tėra ir vos vienas procedūrinis kabinetas, tad kyla problemų, kaip atskirti sergančiuosius ir sveikuosius.  

„Reikia izoliuoti visiškai visus darbuotojus. Žmonės guli ilgą laiką. Jie visi kontaktuoja. Pagrindinė problema kyla dėl žmonių trūkumo. (Klausimas – aut. past.), iš kur gauti tų žmonių, yra labai sudėtingas. Šiandien nuo ryto derinausi su Kretingos atstovė, kuri yra pradiniame variante atidaryti globos namus, ten yra galimybė izoliuoti 27 ligonius”, - kalbėjo V. Reigas

Tačiau jis akcentavo, kad galimi darbuotojai itin baiminasi dėl COVID-19.

Jeigu slaugytojai teisingai naudos priemones – nesusirgs?

Tuo metu Visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas Raimondas Grigaliūnas dėstė, kad dėl susiklosčiusios situacijos jau yra duoti tam tikri nurodymai „Klaipėdos hospiso” direktorei.

„Reikia pagal galimybes izoliuoti tuos žmones, kuriems yra neigiamas atsakymas. <…> Labai svarbu srautai. <…> Turi būti suformuota komanda žmonių, kurie nėra buvę kontakte ir kuriems pagal tyrimą buvo neigiamas (tyrimo rezultatas dėl koronaviruso – aut. past). Šiandien šiuo metu dirba mūsų žmonės ir galbūt informacijos gausime daugiau”, - kalbėjo R. Grigaliūnas.

Meras V. Grubliauskas replikavo, kad šiuo metu neigiamus testų rezultatus turintys pacientai privalo būti iškelti iš hospiso. 

Anot jo, pastate tuomet liktų tik turėję kontaktą arba jau sergantieji koronaviruso.

Tuo metu R. Grigaliūnas pabrėžė, kad slaugytojai turėtų mažiau baimintis ir dėl rizikos susirgti.

„Jeigu darbuotojai teisingai naudos apsaugos priemones, apsirengs, nusirengs, teisingai slaugys pacientus, baimių neturėtų būti. (Klaipėdos universitetinės ligoninės – aut. past.) vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis gali patvirtinti, kad ir pas juos taip pat žmonės dirba ir iš infekcinio skyriaus tikriausiai jau yra buvę… Svarbiausia laikytis tvarkos”, - sakė R. Grigaliūnas.

Rizika užsikrėsti sveikiesiems - milžiniška

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis pabrėžė, kad tiems žmonėms, kurie kol kas nėra užsikrėtę koronavirusu, užkrato tikimybė likus „Klaipėdos hospise” yra be galo didelė. 

Tas jis taip pat siūlė problemą spręsti iškeliant sveikus pacientus į Kretingoje esančius globos namus.

„Jeigu tos patalpos atitinka reikalavimus, yra tinkamas personalas ir turi pakankamai apsaugos priemonių ir būtų organizuojamos paslaugos, kodėl gi ne”, - jam atsakė R. Grigaliūnas.

G. Neniškis akcentavo, kad šiuo metu globos namai neturi higienos paso – karantino metu jie tiesiog nėra išduodami. Jis klausė, ar dėl susiklosčiusios situacijos galima tą padaryti skubos tvarka. 

R. Grigaliūnas teigė apie šį klausimą detalios informacijos neturintis, tačiau galėtų kuo skubiau pasidomėti. Anot jo, jeigu procesas sustojo tik dėl biurokratinių kliūčių, ši problema yra lengvai išsprendžiama.

Reikia 15 darbuotojų

Tuo metu koronaviruso susirgę pacientai, liksiantys „Klaipėdos hospise”, kol kas yra ir be realios priežiūros ir slaugos – personalas dirbti normaliai negali, nes yra pats užsikrėtęs. 

Klaipėdos Paliatyvios pagalbos ir šeimos sveikatos centro direktorius V. Reigas skaičiavo, kad 30-čiai ligonių būtų reikalingos 3 specialistų pamainos po 4-5 darbuotojus. „Taigi, iš viso reikia 15 darbuotojų”, - sakė jis.

Anot jo, galimi darbuotojai itin bijo vykti į COVID-19 židinį – kol kas tėra vienas slaugytojas ir viena studentė iš Kretingos. 

„Visi atsuka nugaras. Praėjusią savaitę kalbėjausi su visų slaugos įstaigų darbuotojais. Yra įstaigų, kuriose yra slaugytojai antraeilininkai. Jie nenori. Darbuotojai patys sako, kad galime siūlyti dvigubus, trigubus atlyginimus, jie vis tiek neis dirbti”, - sakė V. Reigas.

Tuo metu Klaipėdos miesto savivaldybės sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Rožė Perminienė dėstė, kad situacija Klaipėdoje taip pat įtempta dėl to, nes daugybė medicinos darbuotojų mobilizuoti COVID-19 patikros mobiliajame punkte, taip pat karščiavimo klinikoje. 

Prievartos pasitelkti negalima

Anot jos, žmonių nėra tiesiog fiziškai.  Tad V. Reigas sakė, kad galbūt būtų galima ligonius paskirstyti į Klaipėdos regiono ligonines, tačiau tiek V. Grubliauskas, tiek G. Neniškis kategoriškai atmetė tokį variantą – anot miesto vadovų, taip kiltų rizika, kad atsiras nauji viruso židiniai tose įstaigose. 

„Suprantama, kad variantas vienas – juos (pacientus) palikti ten („Klaipėdos hospise”), bet kyla klausimas dėl personalo. Mūsų ligoninė irgi yra ant ribos dėl personalo. Mes jau prašėme porą kartų pono Steponkaus (Respublikinės Klaipėdos ligoninės direktoriaus – aut. past.), bet jis niekuo nepadėjo dėl personalo. Tačiau esame suradę 5 slaugytojas (iš Klaipėdos jūrininkų ligoninės – aut. past.).

Tačiau kartu yra ir dar viena problema – ministras (Aurelijus Veryga – aut. past) išleido įsakymą, kad prievartos tvarka negalima. Reikia susitarti, sudarius sutartį su darbuotojais. Negalima priverstinai nukreipti”, - sakė Klaipėdos universitetinės ligoninės vyr. gydytojas V. Janušonis. 

Guodžiasi, kad nėra nė vieno papildomo žmogaus

Respublikinės Klaipėdos ligoninės direktorius D. Steponkus posėdyje atsakė, kad į visus protingus prašymus padėti ligoninė atsižvelgia, tad nereikia klaidinti visuomenės. 

„O kalbant apie šią situaciją, yra pakankamai keblu. Pritarčiau minčiai, kad tuos ligonius judinti iš jų dabartinės vietos negalima, kiltų grėsmių. 

Taip pat noriu priminti kolegai Vinsui, kad mes mes šiandien teikiame visos Klaipėdos skubios pagalbos paslaugas ir tikrai personalo reikia dvigubai daugiau nei reikėjo ikikarantininiu laikotarpiu. <…> Deja, šiandien neturime nė vieno (papildomo – aut. past) žmogaus”, - kalbėjo D. Steponkus. 

Nenumatė vieno dalyko

Jis teigė, kad buvo sudarytas planas dėl koronavirusu sergančių žmonių, yra sudarytas korpusas ligoninėje, bet situacija yra pasikeitusi. Šiuo metu korpusas yra išnaudojamas skubiai pagalbai. 

Jeigu į korpusą nukreipiami koronavirusu sergantys žmonės, nebebus galima teikti skubios pagalbos. 

Anot D. Steponkaus, ligoninės korpuse buvo suplanuota priimti 50 COVID-19 sergančiųjų, bet plane nebuvo numatyta, kad teks teikti ir tas paslaugas, kurių teikti nebegali Klaipėdos universitetinė ligoninė. 

Imsis veiksmų

V. Grubliauskas sakė, kad reikėtų informuoti regionų ligoninių vadovus, jog yra reikalingas personalas, į pagalba bus galima pasitelkti ir socialinėje srityje dirbantys darbuotojai. Pasikalbėti su ligoninių direktoriais pažadėjo V. Janušonis. 

Klaipėdos Paliatyvios pagalbos ir šeimos sveikatos centro direktorius V. Reigas ketina koordinuoti veiksmus dėl papildomo slaugytojų, specialistų personalo.

„Vakarų ekspresas” primena, kad COVID-19 susirgimas patvirtintas 30 „Klaipėdos hospiso” pacientų ir 10 darbuotojų. Tokius duomenis suteikė Sveikatos apsaugos ministerija.

Anot V. Reigo, kas savaitę ligoniams planuojama daryti tyrimus, o krizė baigsis tik tada, kai bus patvirtintas paskutinis neigiamas COVID-19 tyrimo rezultatas. 

V. Reigas dėstė, kad šiuo metu „Klaipėdos hospisas” turi 400-500 respiratorių, yra naudojami daugkartiniai kostiumai, taip pat 4,5 tūkst. pirštinių, dezinfekcinio skysčio. 

Yra planuojam nuolat skaičiuoti, kokių ir kiek priemonių reikia ir jomis aprūpinti globos namuose dirbančius specialistus.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder