Dešimtasis Konstitucijos egzaminas - keblus, bet įveikiamas

Dešimtasis Konstitucijos egzaminas - keblus, bet įveikiamas

Šiandien Klaipėdoje, kaip ir visoje Lietuvoje, vyko dešimtasis, jubiliejinis, Konstitucijos egzaminas. Uostamiesčio Savivaldybėje patikrinti savo žinių šiemet rinkosi daugiau žmonių nei pernai. Iš 24 dalyvių du pateko į antrąjį etapą, vyksiantį spalio 11 d.

Nors oficiali egzamino trukmė siekia 45 minutes, tačiau pirmieji dalyviai Savivaldybės posėdžių salę paliko jau po dešimties minučių.

Konstitucijos egzamine dalyvavusios 25-erių Greta ir 26-erių Evelina užduotis įveikė maždaug per 20 minučių ir pasidalino įspūdžiais: "Arba žinai, arba nežinai. Nieko čia neišmąstysi. Vis dėlto buvo sunku. Konstituciją skaitėme kokius tris ar keturis kartus, tačiau atsakymų į kai kuriuos klausimus vis tiek nežinojome."

Iš 30-ies uždarų klausimų, anot pašnekovių, daugiausia buvo apie tai, kokią funkciją atlieka Seimas, Vyriausybė ir kitos institucijos, kada įsigaliojo Konstitucija, kas vadovauja ikiteisminiam tyrimui, kiek laiko areštinėje galima laikyti žmogų. Anot Gretos, kuri egzaminą laikė jau antrus metus, šiemet klausimai buvo tokie pat sudėtingi kaip ir pernai.

Merginos įsitikinusios, kad pagrindinį šalies įstatymą perskaityti privalo kiekvienas Lietuvos pilietis: "Pernai taip visi pyko ant prezidentės, neva kam ji kišasi į užsienio politiką, kodėl nedidina pensijų ar neatleidžia iš pareigų tam tikrų asmenų, tačiau tereikia perskaityti Konstituciją, ir viskas paaiškėja."

Egzamino dalyvės apgailestavo, kad išbandyti save į Savivaldybę rinkosi tiek mažai klaipėdiečių. Anksčiau, kai egzaminas vykdavo šeštadienį, jį laikyti rinkdavosi gausus būrys žmonių.

Pirmą kartą Konstitucijos egzamine dalyvavusi burnos higienos mokslus kremtanti studentė Roberta sakė, kad klausimai buvo gana sukti: "Tačiau, manau, sekėsi visai neblogai. Dalyvaudama egzamine tik norėjau pasitikrinti savo žinias."

Paskutinysis salę paliko Kęstutis. Šis buvęs politikos mokslų studentas įsitikinęs, kad laikyti Konstitucijos egzaminą jam sekėsi gerai. Vaikinas nežinojo tik vieno - kaip renkamas savivaldybės tarybos narys.

Dalyviai per valandą turėjo atsakyti į iš anksto parengtus 30 klausimų. Tam, kad patektų į antrą turą buvo galima padaryti tik 5 klaidas. Į jį pateko vienas asmuo iš turinčiųjų teisinį išsilavinimą grupės ir vienas iš asmenų, nepriskirtų tokiai grupei.

Vakar Konstitucijos egzamine dalyvavo ir 17 uostamiesčio mokyklų, kuriose testus sprendė 1 400 mokinių.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder