Didvyriams pagerbti - gėlės ir skausmingi kilometrai

Didvyriams pagerbti - gėlės ir skausmingi kilometrai

Sausio 15-oji - Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos diena - ir šįmet bus paminėta eisenomis. Šiandien uostamiestyje krašto didvyrius pagerbs jaunimas, o penktadienį daugiau nei 2 tūkst. dalyvių eis žygyje "Klaipėdos sukilėlių keliais".

"Po paskutinio žygio grįžus namo dar kokį pusvalandį krėtė šaltis. Visos likusios bėdos prasidėdavo išaušus rytui - vos paeidavau. Patyrę žygeiviai tik nusijuoktų, tačiau kitus įspėju. Tai yra rimtas iššūkis. Bet dėl krašto atminimo patariu šią patirtį išbandyti", - sakė jau tris kartus tokiuose žygiuose dalyvavęs klaipėdietis Viktoras.

Klaipėdoje Sausio 15-oji bus paminėta ne tik eisenomis. Joniškės ir Lėbartų kapinėse bus padėtos gėlės ant sukilimo didvyrių kapų. O štai Skulptūrų parke, prie paminklo 1923 m. sukilimo dalyviams, vyks žuvusiųjų pagerbimo ceremonija.

Žygeivius šildys arbata ir košė

Savaitės pabaigoje vyksiantis naktinis žygis "Klaipėdos sukilėlių keliais" bus pradėtas Kretingoje. Vienas organizatorių, Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos (LKKSS) Klaipėdos apskrities valdybos pirmininkas Kęstutis Trakimas patikino, kad žygeiviams 25 kilometrų kelionė į Klaipėdą neprailgs.

"Paprastai maršrutas vyks kaimo keliukais. Žmonės eidami ir padainuoja, ir pasišnekučiuoja. Sulaukėme pažado, kad "Vinetu kaime" deginsime laužus ir šaudysime iš lankų. Įpusėjus maršrutą organizuojamas maitinimo punktas - arbata ir kareiviška košė. Visada stengiamės organizuoti maršrutą per vaizdingas vietoves, kad kelionė neprailgtų ir būtų įdomi", - sakė jis.

Prognozuojama, kad šįmet žygyje dalyvaus apie 2-2,5 tūkst. žygeivių. K. Trakimo teigimu, gausumą palaiko kariniai daliniai. Vien Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotasis pėstininkų batalionas atsiųs apie 500 karių. Paprastai žygyje dalyvauja ir policijos atstovai. Žygis turėtų trukti nuo 3 iki 8 valandų.

"Maršrutas nėra pavojingas ir labai sunkus. Viskas priklauso nuo gamtos sąlygų. Jos žygį gali apsunkinti, bet, einant 25 kilometrus, reikia turėti tinkamą avalynę. Galima teigti, kad tokie žygiai ugdo žmonių patriotizmą. Žygiu domisi ir jaunimas, ir vidutinio amžiaus žmonės. Visiems žygio dalyviams linkiu pasiekti finišą", - linkėjo vienas žygio organizatorių.

Nepatyrusiems - rimtas išbandymas

Jau tris kartus tokiame žygyje dalyvavęs klaipėdietis Viktoras mano, kad šiųmetinis žygis - ypatingas dėl tematikos "Klaipėdos krašto sukilėliams" pagerbti. Jo teigimu, naktį, žiemos metu, įveikti tokį atstumą yra nemenkas iššūkis.

"Su tavimi eina keli tūkstančiai bendraminčių, priekyje kariai ir patyrę žygeiviai, pabaigoje - dažniausiai pradedantieji. Bet visi eina, jokios prievartos, tik noras paminėti šią dieną. Oro irgi nepasirinksi, kartais sniego nėra, o kartais ir antakiai apledija", - prisiminimais dalijosi uostamiesčio gyventojas.

Pasak jo, įdomioji žygio pusė - žymių vietų aplankymas, susipažinimas su nematytomis vietovėmis. O štai nemalonioji dalis, jo teigimu, prastas žygeivių pasirengimas - nepatogi avalynė nutrina ir nuspaudžia kojas.

"Pirmasis patarimas visiems - patogi avalynė, pėda joje turi būti tvirtai, jokio laisvumo, jokio veržimo. Bato turi tarsi nesijausti, nes po 25 kilometrų ėjimo jis tikrai pasijaus. Kitas rūpestis - šilumos palaikymas", - pasakojo Viktoras.

Sausio 18 d. eiseną planuojama pradėti 22 val. iš Rotušės aikštės Kretingoje. Finišo tiesioji numatyta apie 6 val. ryto Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų motorizuotųjų pėstininkų bataliono teritorijoje.

Sausio 15-ąją - renginių gausa

Šiandien 96-ųjų Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos metinių proga Lietuvos Piliečių Sąjunga ir kitos visuomeninės organizacijos rengia Klaipėdos sukilimo dalyviams pagerbti skirtą minėjimą ir eiseną su deglais.

Renginio pradžios vieta - prie buvusio Klaipėdos prefektūros pastato (Sukilėlių g. 12). Eisena vyks Turgaus, Tiltų, Herkaus Manto, Liepų gatvėmis. Eisenos pabaiga - Skulptūrų parke prie paminklo Klaipėdos sukilėliams. Ten kalbomis pasidalins visuomeninių organizacijų atstovai.

Taip pat nuo 16 iki 22 val. vyks ugnies instaliacija, skirta Klaipėdos kraštui (paminklas vieningai Lietuvai "Arka", Danės / Tiltų g.).

O 17 val. Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje (Didžioji Vandens g. 2) bus pristatyta knyga ir DVD filmas "Paskutinis, užvėręs vartus", parengtas pagal Juliaus Radtkės (Rotkio) rankraštį. Renginyje dalyvaus atsiminimų autorius

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder