Dovana senjorams virpina širdį

Dovana senjorams virpina širdį

Vyresnio amžiaus žmonių vienišumo problema neapleidžia Lietuvos. Statistikos departamentas dar praėjusiais metais paskelbė, kad vyresnių nei 65-erių metų amžiaus senjorų Lietuvoje yra daugiau kaip pusė milijono. Ir kas trečias jaučiasi vienišas. Tačiau viena Palangoje veikianti kavinė nusprendė su šia bėda stoti į akistatą neįprastu būdu.

Kavinėje "Ship Pub" (Vytauto g. 116, Palanga) nuo sausio 23 dienos kiekvieną ketvirtadienį renkasi vyresnio amžiaus žmonės, kurie vaišinasi nemokama vakariene.

"Matome tame didelę prasmę. Mes suprantame, kad laimingu gali būti tada, kai kažkam padedi, pamatai kito žmogaus šypseną", - pasakojo viena kavinės atstovių Katerina.

Ji teigė, kad užsienyje įkvepiančių pavyzdžių - ne vienas. Moteris pasakojo apie akciją Indijoje, kai yra pamaitinami skurdžiai gyvenantys vaikai mokyklose.

"Senjorai taip pat yra tie žmonės, kurie gauna mažas pensijas, jie negali sau leisti nueiti į kavinę ir pasijusti oriai. Tačiau mes neakcentuojame to, kad jie pavalgo. Ne tai yra esmė. Svarbiausia, kad jie būna vienas su kitu. Jie gali ateiti ir pasijusti nevieniši", - džiaugėsi moteris.

Ji pasakojo, kad prieš pirmą vakarienę jaudinosi visas kavinės personalas. "Mes nežinojome, kiek jų susirinks. Tačiau žmonės pradėjo rinktis ir galiausiai suskaičiavome ne tokį menką būrį. Sukvietėme visus prie didelio stalo. Su jais pabuvo ir vaikai iš pradinės mokyklos, kurie pažaidė šachmatais. Oras tiesiog dvelkė šeimynine atmosfera. Visi išeidami apsikabino. Ir mums didžiausia padėka buvo senelių žodžiai: "Net nežinom, kaip sulaukti kito ketvirtadienio", - prisiminė Katerina.

Moteris teigė kviečianti visus, galinčius skirti laiko, pabūti su šiais seneliais. "Ne pinigai, o laikas yra svarbus. Galbūt žmonės turi talentą, kuriuo gali pasidalyti? Štai turime solistę, kuri vakarienėje pagrojo fortepijonu. Kiti žmonės pasidalijo savo produktais. Kiekvienas duoda tai, ką gali: gal yra fotografas, kuris gali padaryti kelias nuotraukas, galbūt yra menininkų, kurie kartu su jais gali ką nors sukurti", - sakė ji.

Ji akcentavo, kad šios vakarienės ypač padeda tiems, kurie yra vieniši.

"Mes labai norime padėti ir tiems žmonėms, kurie neteko artimo žmogaus. Pavyzdžiui, buvo močiutė, kurios vyras neseniai mirė. Ji išgyvena sunkų laiką. Tad svarbu neužsidaryti. Norime, kad jie ateitų", - kalbėjo Katerina.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder