Estai įvertino Klaipėdos atliekų tvarkymo sistemą

Estai įvertino Klaipėdos atliekų tvarkymo sistemą

Talino savivaldybės bei atliekų tvarkymo įmonių atstovai antradienį lankėsi Klaipėdoje ir domėjosi mūsų regiono atliekų tvarkymo sistema. Tai jau ne pirmas atliekų tvarkymo specialistų susitikimas, tad tikėtina, jog užsimezgusią draugystę vainikuos bendradarbiavimo sutartis.

Pirmasis estų vizitas į Klaipėdą buvo prieš metus. Tada Taline buvo pradėtas rūšiuoti šlakas ir atliekų tvarkymo specialistai atvyko pasimokyti iš klaipėdiečių, seniau įdiegusių šlako rūšiavimo sistemą. Prieš keletą savaičių Klaipėdos regiono atliekų rūšiavimo centro atstovai lankėsi Taline ir susipažino su estų taikomais atliekų tvarkymo metodais, įranga.

"Visoms Europos Sąjungos valstybėms taikomi tie patys reikalavimai atliekoms rūšiuoti, jų kiekiui mažinti, tokios pat finansavimo galimybės. Tad iššūkiai ir problemos panašios, tačiau skirtingose valstybėse - pasirinkti skirtingi keliai. Lietuvoje valstybė atliekas patikėjo regioniniams centrams, Estijoje - verslui. Kai ES pradėjo kelti griežtesnius reikalavimus - atliekų rūšiavimu užsiimantys verslininkai Estijoje ėmė šantažuoti savivaldybes, kelti įkainius už paslaugas, paliko sąvartyną. Tad dabar estams tenka peržiūrėti sistemą ir žengti pirmuosius žingsnius ten, kur klaipėdiečiai per 15 metų jau gana toli nuėjo", - kalbėjo KRATC atstovas ryšiams su visuomene Arūnas Liubinavičius.

Talino ir Klaipėdos atliekų tvarkytojų bei savivaldybių atstovų susitikime dalyvavusi vicemerė Judita Simonavičiūtė pasidžiaugė, kad svečiai įvertino Klaipėdos atliekų tvarkymo sistemą kaip itin progresyvią ir išreiškė viltį, kad nuolat kintantys įstatymai nesunaikins ilgamečio įdirbio, kuriuo šiandien klaipėdiečiai gali didžiuotis ir pasidalinti su estais.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder