Eugenijaus Maciaus parodoje - žinomų žmonių portretai

Eugenijaus Maciaus parodoje - žinomų žmonių portretai

"Yra fotografų, kurie žmones sodina, stato, kai kas - net guldo, liepia pasiremti ranka, pasisukti į vieną šoną, pakelti ar nuleisti galvą ir panašiai. Taip ieškodami dvasios ar sielos atskleidimo. O Eugenijus nė vienam nėra pasakęs, kad tu stok ten ar ten, jis tiesiog spaudo fotoaparato mygtuką ir mes matome visą žmogaus esybę. Tai yra nuostabus dalykas", - taip apie klaipėdiečio Eugenijaus Maciaus fotografijos parodą "Susitikimai" kalbėjo buvęs ilgametis Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos vadovas Juozas Šikšnelis.

Šią parodą, kurioje atrinkta 53 pačio autoriaus nuomone geriausi fotokadrai, E. Macius Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekoje sumąstė surengti 80-ojo jubiliejaus proga.

Svarus anūko žodis

Tarp jo eksponuojamų portretų - daug žinomų veidų. Tarp jų - įdomiais rakursais užfiksuoti šalies prezidentai Gitanas Nausėda ir Dalia Grybauskaitė, ilgametis Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, buvęs dviejų kadencijų Seimo narys, psichologas, o pastaruoju metu aktyviai knygas rašantis Vytautas Čepas, diplomatas Vygaudas Ušackas, istorikas ir keliautojas Alfredas Bumblauskas, pranciškonas vienuolis brolis Benediktas, taip pat būrys menininkų, kultūros darbuotojų, žurnalistų, bibliotekininkų, teatralų ir kitų vienaip ar kitaip su Klaipėda susijusių žmonių.

"Fotografuoju nuo trylikos metų, kai tėvai man nupirko foto aparatą "Liubitel". Vėliau aparatai keitėsi. Susikaupė tūkstančiai portretų. Šios bibliotekos erdvėse po reiklios atrankos sutilpo tik nedidelė fotoportretų dalis. Teko ilgai sukti galvą, ką atrinkti parodai. Džiugu, kad šiuo klausimu man padėjo anūkas Domas Rimeika. Jis taip pat pasirinko su fotografija ir filmavimu susietą kelią, tad jo žodis man buvo labai svarus", - "Vakarų ekspresui" sakė E. Macius.

Pasiteiravus, kodėl parodoje dominuoja portretai ir žmonės, E. Macius nė kiek nesusimąstės retoriškai paklausė: "O kas svarbiausia gyvenime? Juk žmogus. Juk būtent per portretą gali daug ką atskleisti - jausmą, judesį, emociją".

"Prigavo" susimąsčiusią

Parodoje galima aptikti ir garsiosios "Vakarų ekspreso" žurnalistės Gražinos Juodytės portretą. Jame "Klaipėdos akvarelių" kūrėja užfiksuota itin susimąsčiusi ir rimta, nors nuolat gyvenime ją galima išvysti žaismingai pašėlusią, energingą ir su meniniu polėkiu.

Domo RIMEIKOS nuotr.

"Taip, kaip šioje parodoje, manęs dar niekas nėra pagavęs ir, manau, kad tai yra turbūt geriausias mano portretas. Aš visą laiką išsidirbinėju ir viską, o Eugenijus sugebėjo mane pagauti kur aš esu galbūt ne pati tikriausia, bet apytikrė", - dėkodama E. Maciui už puikią parodą kalbėjo G. Juodytė.

"Vakarų ekspreso" vardu ji parodos autoriui įteikė "Vakarų ekspreso" prenumeratą ir gėlių puokštę.

"Eugenijus Macius yra sukaupęs pasakiškus archyvus ir redakcijai labai dažnai jų prireikia. Jis niekada neatsisako neatlygintinai savo lobiais pasidalinti. Už tai jam esame labai labai dėkingi", - pabrėžė žurnalistė.

Dėkingas kolegoms

Sveikinimo ir pagyrimo žodžius tarė E. Maciaus fotografijų parodos mecenatas - Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos pirmininkas Dainius Radzevičius ir Lietuvos žurnalistų sąjungos Klaipėdos apskrities skyriaus pirmininkė Jolanta Beniušytė.

Pauliaus MATULEVIČIAUS nuotr.

"Surengti tokią parodą kainuoja nemažus pinigus. Jei nebūtų padėję kolegos, šios mano jubiliejinės parodos nebūtų net buvę. Portretų ir nuotraukų savo lobynuose dar turiu tūkstančius. Galėčiau surengti daug galybę panašių parodų. Ką veiksiu toliau? Tęsiu portretų seriją. Turiu slaptą svajonę - visa tai suguldyti į knygą", - savo sumanymą atskleidė E. Macius.

Lietuvos žurnalistų sąjunga E. Macių yra apdovanojusi medaliu "Už nuopelnus žurnalistikai".

"Eugenijus Macius yra visą laiką jaunas, visą laiką energingas. Aš įtariu, kad jis yra įsistatęs kažkokį paslaptingą varikliuką, tik nežinau, kokia energija varoma. Būdavo bibliotekoje trys-keturi renginiai, vakare - dar penktas renginys. Mes visi nusiplukę, o jis žviežias kaip obuoliukas", - pabrėžė J. Šikšnelis.

Domo RIMEIKOS nuotr.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder